bugün

cem adrian

oldukça etkileyici ve özel bir sese sahiptir. lakin 6 oktav değildir. Az önce bir yerden görüp de dinlediğim, fazıl say'ın eşliğinde söylediği 'uzun ince bir yoldayım' türküsünde yaklaşık olarak 4 oktavlık bir ses aralığı kullanmıştır ki * bu bile çok çok geniş bir aralık sayılabilmektedir. kendisinin birçok parçasını oktav saymak için dinlemiş biri olarak ilk defa bu kadar geniş aralık kullanmış olduğunu gördüm ki sanırım bu da onun sınırıdır, en fazla bir iki nota daha koyabilir ki o bile çok çok zordur.

6 oktavı anlayabilmek için ise aşağıdaki video işe yarayabilir. videoda Muhteşem ses maria callas'ın çeşitli operalardan alıntı yapılmış 3 oktavlık sesi bulunmaktadır. bu sesin üstüne ya da altına (üstüne koyacak yer pek yok gibi gözüküyor, belki altına) 3 oktav daha konulursa 6 oktava ulaşılmış olunur. fakat, video izlendiğinde anlaşılacaktır ki bu imkansızdır.

http://www.youtube.com/watch?v=GJKy8E4JKA8&feature=related

yani demem o ki, 6 oktav diye birşey yok ve olamaz. lakin 4 oktavlık bir ses de inanılmaz sayılır ve bu da cem adrian'ı özel birisi yapmaya yeter de artar bile.