bugün

vatan haini

100 yıldır güzel ülkemde genelde muhalif insanlara takılan ad. kimi doğru kimi yanlıştır. fakat gözden kaçırılan nokta asıl vatan hainleri kimlerdir? vatan hainliğinden daha tehlikeli şeyler var mıdır, varsa nelerdir?

vatan haini sıfatı; yıllardır egemen güçlerin himayesi altında kullanılmış bir öğütme makinesidir. halkın gerçek sevdalılarının üstüne kabus gibi çökmüş bir deyimdir. çoğu zaman işe yaramıştır bu iddia. bu sayede halk egemen güçlerin yanına çekilerek kandırılmıştır. yüzyıl başlarında ittihatçiler için önce vatan hainii sonra kahraman, sonra tekrar vatan haini denmiştir. bu son ifade ise haklı bir serzeniştir. emperyalist devletlerle işbirliği içindeki bu kişiler bağımsızlık savaşında halkın karşısında yeralmış(öncesinde de ülkeyi felakete sürüklemiş) ve ihanet etmişlerdir. bu yüzden vatan haini denmişlerdir. fakatr asıl vurgulanan nokta şudur; asıl vatan hainleri halkın karşısında olanlardır.

cumhuriyetin ilanından sonra bir takım vatain hainleri(!)çıksa da karşımıza, ilk sesi duyulan nazım hikmet olmuştur.(daha önceki şeyh sait gibileri atlıyorum, o kişilere gerek yoktur) bu kişi milli vatan hainimizdir! öyleki bunu şiirinde açıkça söylemiştir! tabi bu bir hicivdir ve ustanın nasıl gerçek vatan hainlerini ortaya çıkartmasıdır. 60'lardan sonra ise vatan hainlerimiz çoğalmıştır. ülkeyi moskof(!)'a satmak isteyen moskof uşakları birer vatan haini olarak adlandırılmıştır! eh tabi egemen güçlerin işine gelmeyen bu kişilere yapıştırılacak yafta çok kolaydır; vatan haini! fakat ne gariptir hep bu vatan hainleri zihinlerimizdedir. kimse nazım'ın eleştirdiği başbakanı ya da diğer vatanseverleri hatırlamaz. bu bize gösteriyor ki; asıolş vatan hainleri bu kişilerdir.

vatan hainliğinde daha tehlikeli olan şey nedir o halde? bunun cevabı basit; halk düşmanlığı! halkın gerçek düşmanları işbirlikçileri ile iktidarı elinde bulundurup ülkenin yıkımına sebep olmaktadırlar. işte bu konudan çıkan sonuç önemli olan vatan haini olmamak değil, halkın düşmanı olmamaktır. zaten bu olay çözldüğünde gerisi de gelicektir ve gerçek vatan hainleri görülecektir.