safranbolu, karabük ilinin en büyük ve gelişmiş ilçesidir. konumu ankaranın 220 km kuzeyinde ve karadenizin 90 km güneyindedir. karabük ilçe merkezinin de 8 km [1] kuzeyinde bulunmaktadır. safranbolu şehir merkezi ile karabük il merkezi bitişiktir.
ev örneklerine, beypazarı, göynük, taraklı, odunpazarı gibi türkiyenin birçok yerinde rastlanan klasik osmanlı kent mimarisini yansıtan tarihî safranbolu evleri ile ünlü olan şehir, bu özelliği sayesinde 17 aralık 1994 tarihinden beri türkiyede dünya miras listesi`nde yer alan 9 kültürel varlıktan biridir ve turistik ilgi çekmektedir.[2] safranbolu ismini, bölgede yetişen ve nadir bir bitki olan safrandan alır.
safranbolu coğrafi konumu nedeniyle tarih boyunca idari ve ticari bir merkez olmuştur. 2010 adrese dayalı nüfus sayımına göre nüfusu 49.014`dir.
tarihte paflagonya olarak adlandırılan bölgede bulunur ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. türkler tarafından kesin olarak alınışı 1196 yılındadır. osmanlı zamanında 17. yüzyılda istanbul-sinop yolu üzerinde olması nedeniyle tarihteki en önemli dönemini yaşamıştır.
şehir eski çağlarda homerosun ilyada destanında geçen paflagonya bölgesinde yer almaktadır ve bilinen tarihi m.ö. 3000 yıllarına kadar gider. m.ö. 3000 ve 4000 tarihli tümülüsler, safranbolunun insan yerleşimi açısından uzun bir tarihî olduğunu göstermektedir. şehir flaviopolis, theodoropolis, hadrianopolis, germia ve dadibra (dadybra) gibi antik kasabalarla yorumlanmıştır. bölgedeki bilinen ilk medeniyetler hititlerin komşuları olan gaspalar ve zalpalardır.[3] bölgede sırası ile hititler, frigler, dolaylı yoldan lidyalılar, persler, helenistik krallıklar (pondlar), romalılar (bizans), selçuklular, çobanoğulları, candaroğulları ve osmanlılar egemenlik kurmuşlardır.
büyük bölümü ormanlık olan ve yüzölçümü 1.013 km2 olan şehir coğrafi açıdan engebeli bir bölgededir. şehrin en alçak noktasının rakımı 300 metre iken en yüksek noktası 1.750 metre ile sarı çiçek tepesidir. şehir merkezinde ise en alçak nokta 400 metre ve en yüksek nokta 600 metre civarında olup ortalama yükselti 500 metredır.
safranboluda uluyayla ve sarıçiçek olmak üzere iki yayla bulunmaktadır. şehre 50 kilometre uzaklıkta bulunan, 280 hektar ve 7 kilometre uzunluktaki uluyaylanın ortasında bir gölet ve içinde yeraltı nehri olan bir mağara vardır. safranboluya 8 kilometre uzaklıkta olan sarıçiçek yaylasında ise kamp ve dağcılık yapılmaktadır.[7] ayrıca şehirde kanyonlar ve mağaralar bulunmaktadır. kanyonlar grubunda sakaralan (yacı ) kanyonu aşılmış ve safranbolu turizmine ve doğaseverlere kazandırılmıştır. uzunluğu 2.725 m olan bulak (mencilis) mağarasının iki girişi bulunmaktadır ve 350 metrelik kısmı ışıklandırılmıştır. yatay gelişmiş ve fosil hızar mağarasının büyük bir girişi vardır. ağzıkara mağarası ise sarkıt ve dikitleri ile dikkat çekmektedir.[7] konarı köyünde bulunan yarasa ini ve karabükte 100 yıl mahallesinde bulunan 100 yıl mağarası girilebilir ve gezilebilir 1000 metrelik alanıyla sepeleoloji derneğinin ölçümlemelerinin bitimi sonucu hizmete girecektir. 100 yıl mahallesindeki su batan ve çıkan mevkide doğal oluşum olarak ilgi alanı içindedir.
not: iş bu entry i kopyala yapıştır yapan yazarın da hali hazırda yaşadığı yerdir. müthiş dingin, huzurlu bir yer olması sebebiyle de büyük şehrin karmaşasından kaçmak isteyen herkese kapımız açıktır.