ergenlik dönemi

entry68 galeri
    39.
  1. iklim, genetik, beslenme gibi faktörlerle gecikme veya erken başlama gibi farklılıklar olsa da genellikle 11-12 yaşında çocuklarda başlayan yetişkinliğe geçiş evresidir.
    östrojen ve androjenlerin salgılanmaya başlamasıyla gelişimi tetikleyen ancak bununla beraber çeşitli psikolojik sorunları da beraberinde getiren bir evredir.
    fiziksel açıdan değişim yaşama, bireyde psikolojik değişimleri de getirir.
    kızlarda göğüs büyümesi, regl dönemi gibi alışık olmadıkları bu yeni durum ürpertebilir. toplumsal açıdan da bastırılmış cinselliği olan kız, ilk başlarda kendini suçlu hissedebilir. bir taraftan da bu yeni süreç farklı heyecan ve duygulara itecektir.
    erkeklerde boy uzaması, tüy veya kıl çıkması (koltukaltı, gövde, bacaklar, penis vb. bölgelerde), ses çatallaşması, androjen hormonu salgılanması ile penisin ereksiyon olması ve cinsel haz alma gibi yeni durumlar görülür. özellikle cinsel keşif denilebilecek bu yeni haz karşı cinse ilgiyi artırır.
    kız ve erkek bireyde ortak görülen bazı psikolojik sorunlar vardır:
    yeni bir sürece alışmakta zorlanan ve hormonlarının da etkisi altına giren birey; asabiyet, yalnız kalma isteği, insanlar tarafından anlaşılmama, yaşamını boşlukta hissetme, özgürlüğünün kısıtlandığı gibi düşüncelere sahip olacak bunu da hareketlerine ve günlük yaşamına yansıtacaktır.
    bu dönemde bireye yanlış yaklaşım ileride sorunlara yol açabileceğinden anlayışla ve dikkatle yaklaşılmalıdır.
    1 ...