bugün

mihail gorbaçov

brejnev'in başarısız afganistan işgaliyle çökmeye başlayan sscb'yi kısa sürede çökertmek ve yeraltı kaynakları açısından dünyanın ne zengin ülkesini yeni bir yapılanmayla tekrar süper güç haline getirmek için ilk adımı atan cesur lider.

afganistan dağlarında milyarlarca dolar batırıp hiç bir gelişme gösteremeyen sscb hazinesinin, politbüro tarafından hunharca sömürüldüğünü çok iyi bilen gorbaçov, yeraltı kaynaklarının zenginliğini devlet kalkınmasında efektif bir şekilde kullanabilmek için sscb'nin yıkılmasını ve yeni bir devlet anlayışı ile yola devam edilmesini savunuyordu. ilk kazmayı da kendisi vurdu.

öncelikle sscb'nin üzerinde kambur olarak gördüğü küba ve doğu avrupa ülkelerini sırtından attı. resmen "ne haliniz varsa görün" diyerekten bu yüklerden kurtulan sscb ekonomisi bir anda dengesini yitirdi. sanayi üretimini nakite çevirmekte büyük sıkıntı çeken sscb ekonomisi, küba ve doğu avrupa ülkelerine para akıtmaktan ve destekleme alımları ile müttefiklerini ayakta tutmaktan yorulmuştu.

gorbaçov bu yüklerden kurtularak ekonomiyi düzeltebileceğini savunuyordu ama olmadı. daha köklü reformlar gerekiyordu bu sebeple rakibi yeltsin'le giriştiği mücadeleyi kaybetti. sonrası zaten malum. yeltsin'in yerini putin'e bırakmasıyla gorbaçov'un hayali yavaş yavaş gerçekleşmeye başlamıştır zaten.