Şapka devrimindeki amaç nedir?
bir ulema (Osmanlı'da bilim adamı sınıfı) simgesi olan sarığı herkes sardığı sarık için değerini yitirmişti. Herkes dinsel bir kisve ile kendisine sosyal bir statü sağlamaya çalışmak için başına sarık sarardı.
Fes ise püsküllü bela olarak adlandırılırdı. Günümüzün ayakkabı boyacılarına benzeyen püskül tarayıcıları vardı. Türk milletini temsil etmeyen, zamanında batılılaşmak adına Fas'tan getirtilmiş bir simgeydi.
Kurtuluş savaşımız sırasında kalpak milli başlığımız olmuştu.
Şapka devriminde ise amaç sarık ve fesi başlardan çıkarttırmaktı. Fesli türk karikatürleri bütün Avrupa karikatürlerinde Türklerin geriliğinin simgesi olmuştu.
bu çağ dışı başlıkları Türk milletinin başından çıkarmak gerekiyordu. Günümüzde bu kıyafetlerle dolaşan toplumların bilim, aydınlanma, sanat, düşünce alanlarındaki yerleri ortadadır.
Çok isteyen fes ve sarıkla dolaşır.
Bu kıyafetler çağ dışıdır, günümüzde geriliği ve çağ dışılığı temsil eder.
inanç şekille olmaz...
Dinin bir amacı vardır.
Dinin amacı insanları iyi insan yapmaktır.
Güzel ahlakımızla dinimizin gereğini yerine getirip, bilimin, aklın, düşüncenin, sanatın peşinden koşan, aydınlanmacı insanlar olmalı, dünya bilimine, sanatına, refahına katkıda bulunmaya çalışmalı, akılcı olmalıyız.
Atatürkümüz, Üretmeden tüketen, düşünmeyen, insanlığa yararsız, bilimin, aydınlanmanın, sanatın, düşüncenin uzağında ve emperyalizmin kucağında uyutulan bir toplum olmamızı önlemeye çalıştı...
Atamızı saygı, minnet ve şükranla anıyoruz.