bugün

gençlik kumpanyası

gençliğin yüreğine su serpecek, dertlerine derman olacak, beyinlerini açacak, ufuklarını geliştirecek potansiyele sahip bir dönemsel projeler zinciri. temelleri bilkent üniversitesinde atılmış olup toplum gönüllüleri tarafından desteklenmekte olan bu projenin bu yazki içeriği şöyledir:

Türkiye'de ve dünyada etkili ve sürdürülebilir bir gençlik politikası oluşturabilmenin anahtarı işe eğitimden başlamaktır. Lise ve üniversite eğitimindeki sistemsel ve içeriksel aksaklık ve eksiklikler gençlerin ta en başından basiretlerini bağlamaktadır. Kendilerinin bizzat eleştirdiği eğitim sisteminin sorunlarını bile analiz etmekten yoksun olan gençler çözüm üretme aşamasında hepten yetersiz ve etkisiz kalmış; bunun sonucundaysa kendilerini hayata hazırlayan bu sisteme karşı duyarsız ve ilgisiz olmak zorunda bırakılmışlardır.

Gençlik Kumpanyası, bu aşikar kısır döngüyü kaderinden kurtarmayı kendine uzun vadede vizyon edinmiş genç bir proje ekibi olarak bu yazki dönemsel projelerinde Türk eğitim sisteminin en kilit sorunlarından biri olan "Gençlerin okullarda çok dar bir gelecek ve iş hayatı bakış açısı çerçevesinde yanlış ve eksik yönlendirilmeleri" konusunu ele alacaktır. Çünkü Gençlik Kumpanyası, bu sorunun Türkiye'deki genç işsizliğinin temelinde yatan önemli sorunlardan biri olduğuna inanır. (Eğer bir ülkenin başbakanı "işsizlik yok değil, iş beğenmiyorlar." gibi bir açıklama yapıyorsa, Gençlik Kumpanyası bunu göz ardı etmek yerine bunun üzerine gitmelidir.) Lise eğitimleri boyunca daima sayısal alana, özellikle tıp ya da mühendisliğe yönlendirilen ve diğer alternatifleri göremeleri engellenen gençler, üniversite eğitimleri boyunca bir sürü gibi hep aynı şeyi istemeye mahkum olurlar. Dolayısıyla dünya standartlarına uzaktan yakından yaklaşamamış üniversiteler bile kendilerinde bu alanda eğitim verme hakkını görmekte; bunun doğal sonucu olarak bilim, sanat ve alternatif meslek dalları gibi birçok alanda ciddi eksiklikleri olan Türkiye donanımsız ve donanımsızlığının farkında olmayan bir sürü mühendise çoktan doymuş bulunmaktadır. işte, Gençlik Kumpanyası Türkiye'deki istihdam sorununa çok basit ama akıllıca bir bakış açısı getirmiş bulunmaktadır.

Tam bu noktada Gençlik Kumpanyası'nın bir fikri var. Gençlerin geleceklerine doğru, yaratıcı ve bilinçli bir şekilde yönlendirilmeleri için okullardan başlamak zorunda değiliz. Türkiye'de gençlerin okul dışında yine bir araya gelip takım ruhu içerisinde eğitildikleri bir yer daha var: GENÇLiK KAMPLARI. (MEB gençlik kampları, Kızılay gençlik kampları, özel gençlik kampları, uluslar arası gençlik kampları, üniversite gençlik kampları, ekolojik gençlik kampları ve daha bilmediğimiz niceleri!)

Gençlik Kumpanyası der ki: Biz neden bu gençlik kamplarını gençlerin okullarda çok dar bir gelecek ve iş hayatı bakış açısı çerçevesinde yanlış ve eksik yönlendirilmeleri sorununa gençlerin bizzat kendilerinin çözüm üretebilecekleri yaratıcı atölyelerle dolu bir eğitim kampı haline getirmeyelim?

Gençlik Kumpanyası katılımcıları, bu yaz gerçekleştirmeyi planladığı dönemsel proje süresince gençlik kamplarını gençlerin kendi gelecekleri için kendi okullarında uygulanabilir çözümler üretebilecekleri bir sistemin "nasıl?"ını araştıracak, düşünecek ve geliştirecekler. Bu konuda donanımlı olan ve Avrupa'nın gençleri yönlendirme projeleri hakkında bilgi sahibi olan profesyonel gençlik çalışanları ve eğitmenlerle çalışacaklar. Çok çeşitli ve hiç akla gelmeyen iş alanlarında çalışan, hatta yepyeni iş alanları yaratmış olan insanlarla bir araya gelecekler ve meslek edinmenin aslında tamamen insanın yaratıcılığına, ilgi alanlarına ve yeteneklerine bağlı olduğunu bir kez daha keşfedecekler. Projenin sonunda elde edilecek olan çıktılar lise ve üniversite düzeyindeki gençlik kamplarında ayrı ayrı uygulanacak bu eğitimin içeriğini kapsayacak.

Şimdilik ulusal çapta çalışmayı planlayan Gençlik Kumpanyası, bu projeden maksimum verimi alabilmek için projeyi uluslar arası platforma taşımak konusunda çalışmalar da yapıyor.