bugün

k pax

kevin spacey'nin başrolde oynadığı 2001 amerikan yapımı film. ben çok beğendim.

--spoiler--
film uzaylı olduğunu ve k-pax adlı gezegenden geldiğini iddaa eden bir adamın (prot) ve bu adamın gizemini çözmeye çalışan doktorun etrafında dönüyor. ilk başta sonu açık bitiyor gibi görünse de filmin başından sonuna kadar verilen bir dolu ipucu prot'un uzaylı olduğunu gösteriyor. kendisi iletişim halinde olduğu ve karısı ile kızı öldürülmüş ve intihar etmek üzere olan (robert porter) kişinin vücuduna girmiş, onu kendisini öldürmekten kurtarmış ve filmin sonunda kendisinin emin ellere bıraktıktan sonra kendi gezegenine dönmüştür...*
nereden biliyorsun derseniz bunlar tahminim ve birçok ipucu da bunu gösteriyor. ama yönetmenin ya da senaristin "ucunu açık bırakalım" fikri ile sonunda kafa bulandırıyor.

prot'un uzaylı olduğunu bana düşündüren sebepler şunlardı :
-yıldızlar ve kendi gezegeni ile ilgili bilim adamlarının ağzını açık bırakan sözleri ve verdiği bilgiler, mor ötesi ışığı görebilmesi, köpekle ve diğer insanlarla kurduğu diyaloglar, mavi kuş, bess'in ortadan kaybolması, en sonda doktor ile kurduğu diyaloglar ve sonunda "robert'A iyi bak" demesi vs.
ayrıca film biterken geçen yazılardan sonra son bir sahne daha geliyor ki bu sahne'de doktor teleskopla gökyüzüne bakıyor içli içli. bu da onun prot'un uzaylı olduğuna kanaat getirdiğine işaret ediyor.

film'de aksiyon yok ama hiç sıkılmadım. çok zevkliydi. kevin spacey'nin müthiş oyunculuğu da bunda etken tabi. doktor jeff rolündeki jeff bridges, eşini oynayan sempatik aktrist mary mccormack ve diğer oyuncular da ayrı renk katmışlar filme.
ara sıra karşınıza çıkan klişeler de (misal polislerin bizim k-pax'li prot'u sebepsizce tutuklaması) canınızı pek sıkmıyor.

çok güzel bir film, tavsiye ederim. filmin sonunda prot'tan doktor'a gelen şu anlamlı sözlerle de entry'ımı noktalıyım :

"sana birşey söylemek istiyorum mark, henuz bilmedigin birsey, ama biz k-pax'liler bunu kesfedecek kadar uzun suredir variz.evren genisleyecek ve sonra tekrar icine cokecek,sonra tekrar genisleyecek. bu islemi sonsuza dek tekrarlayacak.ama bilmedigin; evren tekrar genislediginde hersey yine simdiki gibi olacak. bu arada ne hata yaptiysan bir sonraki gecisinde tekrar yasayacaksin. yaptigin her hatayi tekrar yasayacaksin.tekrar ve tekrar,sonsuza dek.sana tavsiyem bu sefer dogru olani yapman. cunku bu an, elindeki tek sey."

--spoiler--
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar