bugün

köln

almanyanın nordrhein-westfalen* eyaletine bağlı, 900 bin nüfuslu şehirdir.
kölner dom*, Kölnisch Wasser** ve kölsch* birası ile ünlüdür.

2. dünya savaşında, işgal askerlerinin bira içmek için gittiği altstadt bölgesi ve devasa katedrali dışında her yanı yıkılmış; savaş sonrasında ise nizami biçimde yeniden yapılmıştır. kuş bakışı görüntülerinde şehri ortadan ikiye ayıran ren nehrinin bir yanı kölner dom merkez olacak biçimde yarım dairelerden oluşan örnek bir merkez daire planlı kent örneği teşkil ederken, deutz diye bilinen karşı yaka ise perşembe pazarı gibidir.

köln, nüfusunda dünyanın bütün ülkelerinden numunelik de olsa mutlaka bir tane insanı barındırır. aynı zamanda türk nüfusunun en yoğun olduğu almanya kentidir. resmi rakamlara göre 100 bin, gayri resmi rakamlara göre yaklaşık 200 bin türk yaşamaktadır kentte. keup strasse*, berlin kreuzberg'den sonra almanyanın en tanınmış türk mahallesidir. neumarkt diye bilinen meydanda ramazan ayında kurulan devasa çadırda, taharet musluğundan kurtlar vadisi aksesuarlarına kadar herşeyi bulmak ve almak mümkündür.

kentteki türk büyükelçiliğinin kapısında "tc kolonya büyükelçiliği" yazar.

köln, almanyanın medya ve kültür merkezi olarak bilinir.
birçok alman medya kuruluşunun merkezi burada olmakla birlikte, köln ismi basın tarihinde de sıkça anılmaktadır. türkiyeli göçmenler tarafından kölün radyosu olarak adlandırılan wdr, 45 yıldır göçmenlere yönelik yayınlar yapmaktadır.

Römisch-Germanisches Museum ve ludwig museum kentin olduğu kadar avrupa'nın da önemli müzelerindendir. iki müze arasında, yani şehrin ortasında halen bir arkeolojik kazı devam etmektedir. bir de schokoladen museum* vardır, o tamamen ayrı bir olaydır.

kültür olayı sadece müzeden ibaret değildir. kent, karnaval ve festivalleriyle de ünlüdür. her yıl, 11. ayın 11. günü saat 11:11:11'de başlayan bir karnaval* yapılır ki evlere şenlik. bir de şubat sonunda yapılan bir karnaval var, o 11.11'den daha büyüktür. bunlardan birinin adı weiberfastnacht ama hangisiydi hatırlamıyom.
bu festival olaylarından biri, özeldir. yurdun... pardon avrupanın hatta dünyanın dört bir yanından gelen eşcinseller, senede birgün köln'de buluşurlar. aralarında türk bayrağı taşıyarak yürüyenleri görmek de mümkündür. zaten normal zamanda da kentteki eşcinsel nüfus oldukça yoğundur. kölnde yaklaşık 200 bin eşcinsel olduğu iddia edilir. kısacası köln ibnenin harman olduğu yerdir.

yapımı 600 küsür yıl süren, tadilatı da hala devam eden kölner dom yani köln katedraline geri dönersek; karşısına geçen adama aşağılık duygusu yaşatmaktan başka bir işe yaramaz. bakar kalırsınız. kardeşim böyle mi heybetli olur bir yapı...
önündeki ortalama büyüklükteki meydanda herdaim sokak ressamlarını, donup kalan ve bu işten para kazananları ya da kızılderili müziği yapan birilerini görmek mümkün olduğu gibi tamil gerillaları için, abdullah öcalan için ya da iranda idam edilecek muhalifler için eylem yapan birilerini görmek de mümkündür.

ren nehri ya da orjinal ismiyle rhein, üstüne kurulu köprüleriyle boğaz havası yaşatır insana. nehirdeki gemilerden birine atlayıp ister düsseldorf'a ister frankfurta kadar gidilebilir. ren kıyısındaki lokantalar sokağına daldı mı, bi ara kendinizi kumkapıda zanneder insan.

şehirdeki mekan isimlerinin birçoğunun türkçe karşılıkları da bizim tanındık bilindik mekan isimlerimizle aynıdır. neumarkt yeniçarşı, heumarkt samanpazarı, altstadt eskişehir...

ulaşım açısından oldukç avantajlıdır. almanyanın ve avrupanın birçok merkezi noktasına tren ile 3 ila 5 saatlik bir yolculukla, uçakla ise 1 saatten kısa sürede ulaşabilirsiniz. germanwings sağolsun, gidiş dönüş 25 euroya uçak bileti bulabilirsiniz kölnden herhangi bir yere.

bu gidişle girdiğim en uzun entry olacaktır. napalım efenim, anısı vardır...

kuşbakışı görmek isteyenler için http://www.minyatur.org/images/dunya/koln.jpg

ayrıca bakınız:
kolsch ya da koelsch
kolner dom
universitat zu koln
kölnisch wasser ya da 4711 kölnisch wasser
kölün radyosu
keup strasse
fc koln
koln arena