bugün

oktay sinanoğlu

1935 te doğan Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu, TED Yenişehir Lisesi ne 1953 yılında burslu öğrenci olarak girdi ve okulu birincilikle bitirdi. Okulun bursuyla kimya mühendisliği okumak üzere ABD ye gitti. 1956 da ABD Kaliforniya Üniversitesi Berkeley Kimya Mühendisliği ni birincilikle bitirdi.

1957 de Massachusetts Teknoloji Enstitüsü nü 8 ayda birincilikle bitirerek yüksek kimya mühendisi oldu. 1960 ta Yale Üniversitesi nde yardımcı doçent olarak çalışmaya başladı.

26 yaşında iken atom ve moleküllerin çok elektronlu kuramı ile doçent oldu. Daha sonra profesör ünvanını aldı. Bu ünvan 20. yüzyılda Yale Üniversitesi nın en genç profesörü oldu.

1964 te Orta Doğu Teknik Üniversitesi nde danışman profesör oldu. Yale Üniversitesi nde ikinci bir kürsüye daha profesör olarak atandı. Dünyada yeni kurulmaya başlayan moleküler biyoloji dalının ilk profesörlerinden biri oldu.

iki defa Nobel e aday gösterildi. Defalarca Nobel Akademisi nin isteği üzerine Nobel e adaylar gösterdi. Dünyanın pek çok yerinde buluşları ve kuramları ile ilgili konferanslar verdi.

26 yaşından beri devam ettiği Yale Üniversitesi nde moleküler biyoloji ve kimya olmak üzere iki kürsüde profesör ve son 7 senedir görev yaptığı Yıldız Teknik Üniversitesi nde ise kimya kürsüsünde profesör olarak görevini sürdürüyor.