bugün

kana çiçeği

--spoiler--
KANA ÇiÇEGi (ya da KANNA) (Diğer adı: Tespih çiçeği)

Kanagiller familyasının örnek bitkileridir. Anayurdu Tropikal Amerika olan ve 50 kadar türü bulunan bu yarı dayanıklı, yumrulu otsu bitkinin bilimsel adındaki Canna sözcüğü, Eski Yunanca'da kamış anlamına gelir. Kara renkli sert tohumları tespih tanelerine benzediğinden dilimizde Tespih çiçeği adı da verilen bitkinin kamışı andıran kalın ve güçlü sürgünleri 1,5 - 2 m'ye kadar boylanabilir. Koyu yeşil renkli, şeridimsi biçimli yaprakları iri ve geniş olur. Yaprakları erguvani kırmızı renkte ya da alacalı olan kana çiçeği bitkilerine de rastlanır. Yazın açmaya başlayan ve havaların iyi gittiği yıllarda çiçek açışını kasım ayına kadar sürdüren bitkinin iri ve gösterişli çiçekleri

kırmızı, pembe, sarı ya da portakal rengidir. Bazen noktacıklar halinde renkli olan çiçekleri, sürgünlerin tepesinde tek tek ya da ikili olarak dizilir. Kana çiçeği bitkisi bahçelerdeki tarhlarda grup halinde veya bordürlerde diğer çiçeklerle karışık olarak yetiştirildiğinde çok güzel görünür.

istekleri ve Üretimi
Kana çiçeği bitkisi bol güneşli ya da yarıgölge ortamları; organik madde yönünden zengin bitek bahçe toprağını sever. Sık gübrelenmeyi, özellikle çiçekliyken sıcak ve kurak havalarda bol bol sulanmayı ister. Soğuk havalara karşı pek duyarlıdır, ilk don olayıyla birlikte bitkinin tüm sürgün ve yaprakları donar. Kana çiçeği bitkisi tohumlarıyla ya da kök yumrularıyla üretilir. Bitkinin tohumuyla üretimi ayrıntılı çabalar gerektiren bir iş olduğu için onu profesyonellere bırakmak doğru olur. Kök yumrularıyla üretiminde, önce bu yumrular parçalanıp temizlenir. Mart ayında kök yumruları bahçede bitek toprakta hazırlanmış yerlerine 60'ar cm. aralıklarla ekilip bolca sulanır. Son olarak şunu da eklememiz gerekir: Kışı ılık geçiren yörelerde kök yumruları toprakta bırakılabilir. Ertesi yıl bu yumrulardan süren bitkiler daha da güçlü olur ve daha da bol çiçek açar.

--spoiler--
güncel Önemli Başlıklar