bugün

fallout 3

bir konuya giriş yazısı yazmak benim için her zaman zor olmuştur. konu fallout gibi benim için önemli bir şey olunca daha da zorlanıyorum. bu üçüncü başlangıcım oldu, umarım sonunu getirebilirim.

sanırım asıl zor gelen kötü şeyler yazacak oluşum. olumsuz eleştiri yapmaktan hoşlanmıyorum, nitekim burada yapacağım da çoğunlukla bu olacak.

yine de önce fallout 3ün çok takdir ettiğim bir yönü ile başlamak istiyorum. oynanış. ilk iki oyun ancak rpg hayranları tarafından oynanabilecek bir yapıya sahipti. 'nesini seviyorsun bu oyunun, amma durağan' lafını birden fazla kez duymuşluğum vardır. ki bence öyle olması bazı açılardan daha iyiydi. bu konuya daha sonra değineceğim.

ben fps oynayamam. çok istememe rağmen mass effecti bir türlü bitiremiyorum, bu yüzden bir ton ödül alan mass effect 2'ye geçemiyorum. eskiden kardeşimle max payne oynardık, daha doğrusu o oynar ben izlerdim. oynayabildiğim tek kısım hiç silah kullanılmayan rüyalardı. fakat vats sistemi sayesinde fallout 3'ü oynayabildim. hatta ilerledikçe oyun zorluğunu harda kadar getirdim. turn based bir combat sisteminde sıkıntıdan bayılacak olan call of duty'ci kuzenim de fallout 3'ü zevkle oynadı. biri 16 diğeri 28 yaşında iki kişinin aynı oyundan zevk almasını sağlamak büyük bir başarı, helal olsun adamlara. cidden, keşke mass effect'te de vats olsaydı.

--spoiler--

--spoiler--

benim için üzücü olan hikaye kısmını spoiler içine alıyorum. bu besbelli olan gerçeği de benim gibi gözü kayanlar için yazdım.

ya bir oyun ne kadar klişe olabilir ya? illa bütün overseerlar pislik olacak ve abuk subuk sebeplerle bizi kapı dışarı edecek öyle mi? bütün devlet başkanları -bilgisayar bile olsalar- halkın üzerinde deneyler yapacaklar, kalan azıcık nüfusu daha da azaltmaya çalışacaklar.

fallout 2161'de, fallout 2 2241'de geçiyor. ikinci oyunda şehirler kurulmaya başlamış, üç beş yeşillik görür olmuştuk. olması gereken de buydu. fallout 3 ise 2277'de geçiyor, wikiden kontrol edene kadar 3. oyunun 1'le 2 arasında bir zamanda geçtiğinden emindim. böyle saçmalık mı olur, aradan kaç sene geçmiş, sen azıcık medeniyet kurmaya çalışacağına hala ben deney yapacağım nıhahahalardasın. herifler şifalı diye radyasyonlu su içiyor, bombaya tapıyor haberin yok.

bir de falloutu fallout yapan kara mizah nerdeydi? mumya zannedilip sergilenen ghouller vardı fallout 2de. patlayan inekler vardı, kutsal kaseyi arayan şovalyeler vardı, hileli boks eldivenleri vardı, altın yerine bir kese dolusu şişe kapağı bulunca hayalkırıklığından dolayı kuyuda unuttuğumuz cüce vardı, sahibini uzaylıların kaçırıp kaçırmadığını sorduğumuzda şaşıran bir köpek vardı.

bunların hepsi gitmiş işte, yerine elinde flamethrower olmadığı için harold'u yakarak öldüremeyeceğine hayıflanan 16 yaşındaki çocukların oynayabileceği bir arayüz gelmiş.

yeter bu kadar, üzüldüğümle kalıyorum.