ebced kullanılarak, gelecek hakkında tahminlerde (kehanet) bulunmak, büyü yapmak, bozmakta vb kullanılan uydurma ilimdir. Nur cemaati içinde dışarıya hiç sızdırmamaya çalıştıkları bir cifr ilmi vardı. Söylediklerine göre, bu hesabı yapıp çok önceden Adnan Menderes'in öleceği tarihi bilmişlerdi!
Bunu "cifr ilmine göre, Said-i Nursî hesaplamıştı; yine 1980-1990 yıllan arasında Mehdî gelecek, inkarcı felsefeyle mücadele edip, 2001 yılında zafer kazanacak ve islam'ı yeryüzüne hâkim kılacaktı. ama Olmadı.
Ancak Nur cemaati cifr ilmine inanmayı sürdürüyor; bu ilmi kullanarak said nursi kıyametin tarihini de vermiştir: 2056.
islami tarikatlar arasında cifr ilmini benimseyen panteist bir tarikat bile vardır. Harf ve sayılardan dinsel yorum çıkartan bu tarikatın adı, Hurufilik'tir.
Said-i Nursi kitabı olan Sikke-i Tasdik-i Gaybi'de, bu hurafe "cifr ilmini" Muhammed'e dayandırmaktadır:
Beni israil alimleri, Kuranı Kerim'deki elif,. lam, mim, kaf, ha,,ya,, ayn, sad gibi harfleri işitmiş, ebced hesabıyla cifre vurmuşlar ve Peygamberimize gelerek, "Senin ümmetinin ömrü azdır" demişler. Peygamberimiz de başka surelerin başlarındaki mukattaat harflerini okumuş ve "işte bunlarda var; demek ki benim ümmetimin ömrü az değildir" demiş. (a.g.e., s. 129.)
Ama diğer yandan, ibn Haldun olmak üzere, birçok düşünürün, bu olayın doğru olmadığını yazıp söylemesine rağmen, "cifr"e inananlar, iddialarını Hz. Ali'ye dayandırarak da sürdürdüler.
Said-i Nursi:
Hazreti Ali'nin "Celcelutiye" diye bir kasidesi olduğunu ve kasidenin, baştan sonuna kadar ebced hesabı ve cifrle telif edildiğini, Cafer-i Sadık ile Muhyiddin Arabi'nin de cifrle uğraştıklarını bu alanda hesaplar yaptıklarını iddia etti. (a.g.e., s. 128.)4-5F45
Her ne kadar Diyanet işleri Başkanlığı'nın hazırladığı islam Ansiklopedisi ile Mukaddeme-i ibni Haldun vb "cifr'i, "eski Yahudi uydurmaları" olarak gösterse de, Said-i Nursî gibi "ilim" olduğuna inananlar da vardır.
Cemaatin gazetelerinden Yeni Asya'da Süleyman Kösmene şöyle yazmıştır:
Kuranı Kerim'in bu lisanı vahiy dili olarak kabul edip, bu lisanın yan ürünü diyebileceğimiz Cifr ilmi'ni reddetmesi düşünülemezdi. Esasen Cifr ilmi'ni reddetmesi için geçerli bir sebep de yoktu. Zira Kuranı Kerim prensip olarak, insanlığın zararına kullanılmayan her "birikime'' kapılarım açan bir ilahî Kitap'tı (...) Ancak bu çalışmayı bu ilme vâkıf ehliyetli ulema yapabilir. Cifr ilmi'nin Hazreti Ali (ra), Hazreti Cafer-i Sadık (ra), Muhyiddin ibn Arabî (ra) gibi birçok islam uleması ile birlikte Üstad Bediüzzaman (ra) tarafından da kullanıldığı ve muhtelif tarihlere, haberlere ve müjdelere işaret ettiği bilinmektedir. (1 Eylül 2004.)