abartmak konusunda fazla duyarlı kaslara sahip bir millet olmamızdan mütevellit "namuslu" iseniz, eleştiremeyeceğiniz yazar olmuştur kimilerine göre ve "kurgu yeteneği" denildiğinde de akla garip ve fantastik sayılabilecek bir şekilde "chuck palahniuk" veya ne bileyim "ursula le guin" falan gelmekte kimilerince. oysa istediğim, biraz yetenek ve azıcık da denge arkadaş. yeminle çok şey değil...
hani "12 dilber" kitabı eğer ki "author" ve yazarın bakış açısından hayatı anlatan bir kitapsa kapaktaki gökdelenlerle, yazar arasında nasıl bir bağlantı kuracağız? he yazar çıkıp da "tutar diye böyle tasarlattık(ya da tasarlandı)" derse amenna ama okuyucuyu, yanlış bir beklenti içine sokarsın böyle bir kapakla. hadi daha anlaşılır yapalım mes'eleyi; bir adam, author kimdir ve nedir bilmeden kitapçıya girsin ve toplumumuzda yaygın olarak kullanılan "kapağa göre kitap" yargısı ile kitabı alsın, okuyası gelmez adamın, kapağa bakarak bekleyeceği şey bir "polisiye" bir "şehir macerası" falan olacaktır. benim mi suçum amınakoyim, algı böyle işliyor işte bu toprakta yaşayan insanların çoğunda.
ve ayrıca "ben okumadım henüz" ile başlayıp da "ama" bağlacı ile kehânetlere bağlanarak sonlandırılan cümleler de ayrı bir yer edindi edebiyatımızda. "ben kitabı okumadım ama herhalde domates-biber-patlıcandır." peki neden okumadın? ilki e-kitaptı, beleşti ama ölüm pornosu, şahsım için henüz okunmamışken bu kitaba para vermek istemedim. "hayır, öyle değil." peki ama nasıl lan?