bugün

piyano

Piyanonun diğer çalgılardan ayrıldığı ilk nokta kuşkusuz bir orkestra içindeki tüm partileri piyano üzerinde gerçekleştirmenin mümkün olmasıdır. Yani herhangi bir senfoniyi piyanoya uyarlayıp çalabilirsiniz. Bunu tek başına yapabilecek başka bir çalgı ise yoktur.bu nedenler piyano müzik tarihi boyunca tüm bestecilerin elinin altındaki çalgı , her zaman müziğin ilk gerçekleştirildiği yer olmuştur. teknik olarak en gelişmiş çalgı olması bu açıdan bakıldığında daha rahat anlaşılabilir, hatta öngörülebilir.

tellere vuran çekiçler , bu çekiçleri hareket ettiren tuşlar gibi esasen basit bir mekaniği vardır.tuşun bırakılması ile telin üzerine oturan keçe ise sesin uzamasını engeller.piyanonun atası olarak klavsen (ing. harpsicord , fra.clavecin , alm. cembalo)bilinmekte ve bu aslında doğru olmakta ise de , mekanik olarak bakıldığında piyanonun atası sayılabilecek çalgı klavikorddur.çıkan seslerin gürlüğü konusunda herhangi bir etkiye sahip olamadığınız klavsendense seslerin gürlüğünü, hatta bastıktan sonra bile etkileyebildiğiniz klavikord piyanoya prensip olarak daha yakındır.

fortepiano (veya pianoforte) ise günümüzde geçtiğimiz yüzyıllarda kullanılan piyanoları belirtmek için kulanılmaktadır. Bu çalgılar piyano ile aynı prensipte olsalar bile günümüz konser piyanosu ile kıyaslanamazlar. Piyano'nun daha önceki modeli olarak sayılabilirler.