''osmanlı'nın araplaşması'' dersek daha doğru olur.
osmanlı, türk nüfus yoğunluğu sivas-belgrad arasında konuşlanmış bir balkan devleti idi. bu büyük bölge dışında kalan türk merkezleri doğu-karadeniz'de trabzon-artvin hattında yaşayan çepni türkleri, kerkük-musul, adana, sonradan hakkıya gazi ünvanını alan antep, şaşıracaksınız ama diyarbakır.
günümüz bulgaristan, yunanistan, romanya, makedonya ve yugo interlandı tük yurdu idi. osmanlı oraları kaybettkçe oradaki türkler tekrar anadolu'ya göç etmişlerdir. ülkemiz nüfusunun şu anki türk kitlesinin neredeyse yarısına yakını balkan türkleridir. örneğin bendenizin ataları, bulgaristan razgrad'dan balkan harbi sonrası trakya ve anadolu'ya (edirne, çanakkale, bursa, aydın) geri-dönüş yapmıştır. erzurum-horasan-ahmetbey'den bulgaristana yerleştirilen türkmen kitleyiz. ahmetbey'in yerlileri mesaj atabilir.
türk meselesi konusunda osmanlı'nın 3 dönemini irdelemek gerek. kuruluşundan 1520'ye, 1520-1820, 1820-1920.
mutlu-mesut türk kitlenin yavuz selim ve sonrası anadolu'da yaşadığı katliamın haddi-hesabı yoktur. yavuz, safavi-türkmenlerle olan büyük çekişmesinde bir siyaset gütmek zorunda kaldı. ortodoks sünni islamı resmileştirdi. milletten ümmetçiliğe geçiş yaptı. şimdiki güneydoğumuz, ırak ve suriye'deki kürtleri safavi türkmenlere karşı kullanabilmek için geniş imtiyazlar tanıdı. günümüzde bir kürt sorunu varsa buralara kadar inmekkte fayda var. 1500'lerle birlikte osmanlı sarayında aşağılanan, hiçbir önemli göreve bilerek getirilmeyen bir türk kitle. ''akılsız türk'' şiirleri yazan saray beslemesi şairler gördü bu topraklar. çöküş kaçınılmazdı.
1820'lerde, 2. mahmut iyisiyle-kötüsüyle reformist hamleler yaptı. kurduğu mekteplerden yetişen nesiller merkez olarak türklüğü benimsedi. turancı kanadı da olan ittihat terakki kadroları böylelikle ortaya çıktı. ama olmadı son yüzyılını yaşayan osmanlı'yı kurtaramadılar. tam bağımsızlıkçı değillerdi. avrupa'dan br ülkenin mandasında ayağa kalkmaya çalıştılar. sonunda almanya'nın saflarında gereksiz 1. dünya savaşı. neyse konuyu perçinlemek açısından önemli bir bkz. vereyim...