bugün

citizen kane

orson welles'in 26 yaşındayken; yönettiği, oynadığı ve senaryosunu yazmakla kalmayıp sinemaya yeni bir anlayış kazandırdığı ve bu günkü sinemanın temellerini attığı başyapıt. sinema eleştirmenlerine göre tüm zamanların en iyi filmi.
bu film şahsi sinema değerlendirmelerimde tıpkı the godfather filmi gibi diğer filmlerden ayrı bir kategoride yer alır, o yüzden onu diğer filmlerle kıyaslayamam. ama bildiğim sadece son sahnesindeki hani kane'in eşyalarının yakılacağı odaya doğru ilerlerken, kameranın camın içinden geçtiğini gördüğümüz ve adam "taaa o zamandan bunu yapmış" dediğim sahne bile bu filmi çok çok ayrı bir kategoride değerlendirmeme yeter de artat bile. orson welles'in çekim tekniklerini, çok şeye sahipken aslında hiçbir şeye sahip olmayan bir basın devinin çöküşünün harika kurgusunu ve dramını ve hatta orson welles'in oyunculuğunu saymıyorum bile. ve sadece 26 yaşındayken yapmış bütün bunları.

ayrıca orson welles'in bu filmden sonra buna benzer bir film çekememesinin nedeni hollywood'a itibar etmemesidir. o yüzden istediği çalışma ortamlarını "ne yazıktır ki!", bulmamıştır.