bugün

insanlık anıtı

başbakan'dan tam bir hafta önce benim de ucubeye benzettiğim anıttır. aslında ucube değil de dev bir penise benzettiğim anıttır.

bir hafta önce hayatımda ilk kez kars'da bulundum. bu anıttan haberim yoktu. yakın zamanda yapılmış ve yapımı medyada yer bulmasına rağmen benim dikkatimi çekmemiş. kars'a inip şehri gezerken aksi mümkün olmadığı için gözüm takıldı tepedeki devasa heykele. bu nedir diyerek internet'ten heykelin ne amaçla dikildiğini, ne anlama geldiğini, kim tarafından yapıldığını öğrendim. anlamlı bir girişim olsa da tepeye baktığımda gördüğüm şey değişmiyordu bir türlü. şehrin içinden kars kalesi'ne doğru giderken, heykelin iki parçası arka arkaya geliyor ve, iki parçalı insanlık anıtı yerine, blok halinde dev bir penis görüntüsü veriyordu.

bir hafta sonra başbakan gitti kars'a. malum açıklamayı yaptı. muhtemelen o da penise benzettiği için rahatsız oldu ve ucube tanımını kullandı. her ne kadar hemfikir olsak da, bir sanat eseri hakkında yorum yapma hakkı herkes için geçerli olsa da, beğenmeyerek yıkılmasına karar vermek, bir başbakan'ın bile haddi olmasa gerek. şahsi olarak benim de estetik anlayışıma hitab etmese de, sanat eseri olmadığına karar verme yetisinin ne bende, ne de başbakan'da bulunduğunu düşünüyorum. birikimimiz yetmez. sanat eseridir ama ben beğenmedim, gücüm de var, o halde kaldırın şu ucubeyi gözümün önünden demek ise f ile başlayan o çirkin kelimeye* yapılmış bir ithaf olabilir ancak.

şehrin dokusu ile açık bir şekilde uyumsuz bu heykel. bir kere kars gibi, koyu kahverengi tonda bir şehre mermerden bembeyaz heykel dikmek bile hatalı bence. bronz'dan yapılsa bu kadar göze batmazdı sanırım. üstelik yüksek olsun, ermenistan'dan bile görünsün diye bir heykel yapılırken, bunun da düşünülürek, uzaktan da vermek istediği mesajı verebilen bir heykel yapılmalıydı. ermeniler'le başlayan sıcak ilişkilerin birden kesilmesinin heykelle alakası olabilir mi acaba? ermenistan'dan da kars'dan göründüğü gibi görünüyorsa bir ilgisi olabilir sanki.

yine de yıkılmamalı bu heykel. alternatif bir yere taşınabilir sanırım. yakından çekilmiş fotoğraflarında baktım, hiç de penise benzemiyor. güzel göründü gözüme hatta. ama başbakan beğenmedi diye heykel yıkmak, bir heykel için yıkmak fiilini kullanmak bile kulağıma yeterince korkutucu gelirken, sırf başbakan beğenmediği için kitap yakmanın, şarkı yasaklamanın, tablo parçalamanın yolunu açar bence.