1. okumadan etmeden ezbere yorum yapmadan önce pakistan ın nükleer gücünün batılı analistlerce nasıl anlaşıldığını bilmek lazım.
a)pakistan ın içerisinde fundamentalist unsurlar vardır. bunlar pakistan ordusu içerisindede,toplumundada etkindir. dolayısıyla batılı analistler açısından pakistan nükleeri israil açısından ciddi bir risk oluşturmaktadır.
b)nükleer füze menzili içerisinde her alanı haritadan silebilir. yani ordaki canlı varlığını ortadan kaldırır. batılı analistlere göre pakistan kendi topraklarından israil e nükleer saldırı yapabilecek güce sahip olmuştur. eskiden sadece hindistanı vurabilecek menzile sahip füzelerinin menzilini bir hayli artırdığı söylenmektedir. gelecek hakkında endişeleri bu menzilin kıtalararası hale gelip avrupa ve abd yide içerisine alacak kadar genişlemesidir.nükleer füze ne anlama geliyor bilmiyorsak öğrenelim. nükleer sivil ve asker büyük kitleleri imha etmeye sebep olur. imha olduktan sonra en ileri teknoloji uçaklarınız,dev savaş gemileriniz veya sizin daha fazla nükleere sahip olmanız fayda getirmez. bakın altını tekrar çizmek lazım nükleer caydırmak içindir kullanmak için değil.
c) bilmeden konuşmamak lazım. 1970 lerde abd tüm dünyayı 7 kez s.s.c.b ise 1 kez yok edebilecek nükleere güce sahip olmuştur. geçen 40 senede varılacak noktayı düşününüz.
d) bakın tekrar ediyorum. amerika kuzey kore yi tehdit edince. kuzey kore new york u nükleerle yok etmek tehdidiyle karşılık verdi. abd paşa paşa geri adım attı. bundan kuzey korenin abd den daha ileri teknolojiye sahip olduğunu anlıyorsak zihnimizi sorgulamalıyız. hint ordusu pakistan ordusundan çok güçlüdür. ama pakistanın elindeki nükleer hindistandaki 1 milyarı aşkın insan varlığını ortadan kaldırmaya yeterlidir. dolayısıyla teknolojik üstünlük nükleer gücün varlığı karşısında kifayetsizdir. biraz işkembeden yorum yapmak yerine dış politika okunursa müşerref döneminde nükleer tehditin 1 milyon hint askerini tek kurşun sarfetmeden püskürtmeye yettiği görülür.
kısaca nükleer güç ne anlama geliyor geçmişte nasıl işlere yaramıştır bilmek,bilmedende konuşmamak lazımdır.
2. abes yorumlar yapmadan mantık kullanmalıyız. israil in mavi marmara saldırısı fiili savaş ilanı değildir. israil geçmiş yıllarda karasuları içerisindeki abd gemisini batırmış onlarca abd askerininin hayatını kaybetmesine sebep olmuştur. ama abd bunu savaş ilanı olarak algılamamış nato ülkelerini savaşa davet etmemiştir. türkiyede natoyu savaşa davet etmemiştir. zaten israilde türkiye ye savaş ilan etmiş değildir. nato üyeliği zannedildiği kadar boş bir şey olsa. ukrayna ve gürcistan rus tehdidine karşı nato üyesi olmak için çırpınmazlardı.nato üyeliğinin belli ölçülerde caydıcılığı vardır.israil devleti bu durumu bilmeyecek kadar kahve kültürüne sahip bir anlayışla yönetilmiyor olsa gerektir.
3. filistin halkı sünnidir. fakat şii iran filistin davasını savunma argümanına sıkça başvurur. sünni hamasla lübnandaki şii unsurlar müttefiktir. ayrıca çeçen halkıda sünnidir. fakat kimi selefi(vahhabi)-fundamentalist gruplar çeçen savaşına fiilen destek olmuştur. demekki islam dünyasında harici işgaller farklı siyasi saiklerlede olsa mezhep farklılığını belli ölçülerde tolere edebilmekte. zaten islam aleminin yüzde 85 inden fazlası sünnidir. burda 1 milyarı aşan bir nüfusu ifade eder. küreselleşen dünyada böylesi bir nüfusun sertleşmesi,toptan köktencileşmesi batının fazla arzu edebileceği bir durum değildir. batı medeniyetini inşaa ederken,siyonistler islam aleminin bağrına israil tohumunu ekerken kahve sohbeti gazı ve mantığıyla hareket etmemiştir.