bugün

beş vakit namaz kılan ergen sosyalist

hoş bir durumdur. hiç de zavallı değildir. birden kendi gençliğimi gördüm. tanımıyorum ama dürüstlüğünün tartışılmaz olduğu kanısındayım. önemli olanda bu tarafıdır benim için.

son dönem siyasi arenadaki gelişmelerde, has parti kurcular kurulunda yer alan marxistleri görünce daha da sevindirik oluyorum. ülke realitesine uygun bir yapılanma.

ayrıca islami ölçülerde, büyük oranda dünyevi nazarlar içindir. dinler bir toplumsal kurgunun saçayağıdırlar. sosyalizmin kendisi de başka bir toplumsal kurgunun ön aşamasıdır. bu topraklarda bundan daha doğal ergen süreci yaşanamaz. saygıyla karşılıyorum.

hiç unutmuyorum, nakşi ileri gelenlerinden bir zatla sabaha kadar süren bir sohbette islam ve sosyalizm üzerine görüş alışverişi ve tartışma gerçekleştirmiştik. orada, geldiğimiz nokta da o kadar çok ortak zemin yakalamaştık ki anlatamam. tabii burada tarafların pozitif yaklaşım içinde olmaları belirleyicidir. maksadın bağcı döğmek değil, üzüm yemek olduğu durumlarda geçerli olabilecek bir haldir bu. bugün düşündüğümüzde eğer marxsizm ikinci bir tanrı olarak maddeyi bu denli yüceltmeseydi durum daha farklı olabilirdi. tabii bunda reel sosyalizmin burjuva aydınlanma sürecine ulusal zeminde katkı sunması ve faydacı yaklaşımları temel neden olmuştur. bugün kuantum fiziği ile yapılacak bir sosyalizm kurgusu veya maddenin konumlandırılması elbette newton fiziği öngörü ve tesbitlerinden daha farklı olacaktır.

bir çok açıdan bakıldığında arkadaşımızın durumu yadırganmaması ve övülmesi gereken bir durumdur. işin sırrı, arkadaşımızın önündeki süreçte ne gibi felsefi ve teorik beslenmelerle nerelere savrulabileceği ihtimallerinde gizlidir.