bugün

kar amacı gütmeyen üniversite

yegane amacı kar elde etmek olan sermayenin güdümüne her geçen gün daha fazla giren eğitimin üniversite ayağında kar hedefi ile bilgi üretimi çok daha net biçimde açığa çıkmaktadır. üniversite sanayi işbirliğinin belirleyici rolü artık her üniversitede kendini göstermektedir. dolayısıyla kar amacı gütmeyen üniversite, daha yaşanabilir bir dünya hayal edenlerin uğruna mücadele etmeleri gereken bir alan olmalıdır her ne kadar yel değirmenlerine karşı savaşmak gibi görünse de. eğitim alanında eleştirel çalışmaları ile tanınan michael apple'ın eğitimin geldiği nokta ile ilgili güzel bir tespiti var.

"Aslında muhafazakar restorasyon yanlısı yeni ittifak eğitimi daha geniş çaplı yeni bir dizi ekonomik taahhütle bütünleştirdi. Bu grubun eğitimdeki amaçları, ekonomik ve toplumsal refaha kılavuzluk eden amaçlarla aynı. Bu amaçlar etkili sözlerden oluşan kurgunun yani 'serbest piyasanın genişletilmesi"ni, sosyal ihtiyaçlar için hükjümetin sorumluluğunun önemli derecede azaltılmasını, aşırı derecede rekabetçi sosyal hareketlilik yapılarının güçlendirilmesini, ekonomik güvenlik için insanların beklentilerinin düşürülmesini işaret ediyor"

hal böyleyken üniversitelerin şirketleşmesi çok da şaşılacak bir durum değil. ancak bu gidişe karşı koymak, başarı şansı düşük olsa dahi, gerekli.