bugün

suudi arabistan

Başkenti Riyad, yönetim şekli krallıktır. Coğrafya bakımından Körfez bölgesinin en büyük ülkesi durumundaki Suudi Arabistan 1902 yılında Abdul Aziz bin Suud tarafından kurulmuştur. Şu andaki kral Abdul bin Abdul Azizdir. Nüfusunun % 25ini yabancılar oluşturmaktadır. Ülke gelirinin büyük bölümünü petrol gelirleri oluşturur. iklim genel olarak sıcaktır. Ülkede hafta sonu tatili, Perşembe ve Cuma günleridir. Ülkenin muhafazakar yapısı sebebiyle kadınların dışarıda kapalı giyinmeleri ve başlarını örtmeleri esastır.
Namaz vakitlerinde tüm dükkanlar kapalıdır. Resmi işlere ara verilir. Tiyatro, sinema ve eğlence hayatı gibi sosyal alanlar bulunmamaktadır.
Suudi Arabistan, dini esaslarını uygulayan bir ülke olması sebebiyle, dini konulara ilişkin özel hassasiyetleri bulunmaktadır. Kisilerin bu durumu dikkate alması, dini değerlere saygısızlık olarak algılanabilecek söz ve davranışlardan ve özellikle Suudi vatandaşlarıyla dini ve siyasi içerikli tartışmalara girmekten kaçınması gerekmektedir.
Suudi Arabistanın Vahhabilik adı altında kendine özgü bir din yorumu bulunmaktadır. Vahhabilik; islam kaynaklarında yer alan emir ve tavsiyelerin yorum yapılmadan Hz. Peygamber ve sahabeden geldiği gibi uygulanmasını esas alan, başka dini yorumlara göre daha az hoşgörüye sahip bir anlayıştır.Mekke ve Medine kutsal şehirler olması sebebiyle dini hassasiyetlerin daha yüksek olduğu şehirlerdir.
Ülkeye girişte form doldurmak gerekmektedir. Bu formlar ülke kurallarını kabul ettiğiniz anlamına gelmektedir.
Tatil günleri Perşembe ve Cumadır. Namaz vakti dükkanlar kapanmakta, ülke çapında alışveriş durmaktadır.
Dükkanlar ve mağazalar genelde sabah ile öğle arası çoğunluğu ise sadece akşam saat 5 ten sonra açılmaktadır.
Alışveriş merkezleri namaz vakti gezilebilmekte ancak mağazalara girilememektedir.
içki, uyuşturucu madde, ayrıca cinsel unsurlar içeren film, cd, kaset, dergi vb. şeylerin ülkeye girişi yasaktır. Yakalanması halinde en iyi ihtimal ülkeden sınır dışı edilmektir.
Suudi Arabistan da uyuşturucu ile yakalanmanın cezası ölümdür. Alkollü içkilerin ülkeye girişi ve alkol kullanılması da yasak olup ihlali durumunda ağır cezalar verilmektedir.
Havalimanında ve halka açık yerlerde fotoğraf çekmek yasaktır.
Evli olmayan kadın ve erkeğin yanyana yürümesi yasaktır.
Trafikte çok sayıda araç yer almaktadır. Özellikle karşıdan karşıya geçerken çok dikkatli olunmalıdır. Genelde caddelerde yaya geçidi yoktur ve kırmızı ışıkta araçların durmadıkları da sıkça görülen şeylerdendir.
Taksicilerin bir kısmı ingilizce bilmektedir. Gidilecek yerin adresinin yazılı olarak bulunmasında fayda vardır.
Özellikle Suudi resmi makamları ile çok dikkatli dialoglar kurmak gerekmektedir.
Ülkede vergi alınmadığı için alışveriş (giyim-yemek-elektronik) nispeten ucuzdur.
Suudi Arabistan islami kuralları ile yönetilen krallıktır.Suudi Arabistan topraklarına ayak basan herkes bu kuralları tamamen kabul etmiş sayılır ve kendi vatandaşlarından beklediği her türlü kanuni zorunlulukların yerine getirilmesini din, dil, ırk farkı gözetmeksizin tüm ziyaretçilerinden ister. Bu konudaki denetimi Mutavva denilen din polisleri yapmaktadır.
Ülkemizdeki yasal haklar Suudi Arabistan da sadece Türk Büyükelçiliği ve Türk Konsoloslukları sınırları içerisinde geçerlidir.
Ülkenin para birimi Suudi Riyalidir. 1 ABD $ yaklaşık 3.74 Suudi Riyalidir.
Deniz suyu filtre edilerek su şebekesine su sağlanmaktadır. içme suyu olarak kullanmak doğru değildir.
Suudi Arabistana ait telefon hattı satın alındığı takdirde ülke içi ve uluslararası görüşmelerde çok daha ucuza konuşmak mümkündür.
Ülkenin tamamında içki kullanımı kesinlikle yasaktır.
Ülke sınırları içerisinde, bölgede yaşayan insanlara hitap eden mutfakları bulmak mümkündür.
Restoranlarda Family Sectionlar *mevcuttur. Sadece aileler ve bayanlar bu bölümü kullanabilirler.
Genelde alışveriş merkezlerinin üst kısımlari yemek bölümü olarak ayrılmıştır.
Fast food zincirlerinin birçoğuna rastlamak mümkündür. Yerel olarak tavuk menüsü ağırlıklı AL-BAIK *ülkenin geneline yayılmış durumdadır.
Türk yemeklerinin yapıldığı ve Türkçe bilen personelinde bulunduğu restoranlar da mevcuttur.
Toplu ulaşım olanakları çok kısıtlıdır. Taksi ücretleri oldukça ucuz olup ulaşımda tercih edilmelidir. Ücret hususunda pazarlık etmek sözkonusudur. Bu taktirde daha da ucuza seyahat edilebilir.
Topluma açık yerlerde bayanlar kendi kıyafetleri üzerine Abaya diye adlandırılan siyah kıyafet giymek zorundadır.
Erkeklerin kıyafet konusunda herhangi bir kısıtlaması olmamasına rağmen topluma açık yerlerde şort, atlet, mayo vb. kıyafetlerle dolaşması kesinlikle uygun değildir.