türkiye'de gündeme getirilmesi ve çözümlenmesi gereken önemli konulardan biridir***
işlek bir trafiğe sahne olan boğazımızda kılavuz kaptan bulundurmak zorunlu değildir ve buradan geçen gemilerden alınan ücretler değerinin çok çok altındadır.
yabancı ülkeler, Montrö Boğazlar sözleşmesinin 1. ve 2. maddesine dayanarak 'mutlak bir serbest geçiş' hakları olduğunu iddia etmektedirler ve siyasi nedenleri öne sürerek yapılmak istenen düzenlemelere karşı çıkmaktadırlar. (boğazlardan geçiş sayısının 1938'de yıllık 4500'den 1998'de 50.000'e yükseldiği görülmektedir.)
ayrıca Rusya'nın AB ile yaptığı "nükleer atıkların Rusya'da toplanması" ile ilgili antlaşma, boğazlarımızın güvenliğini ciddi şekilde tehlikeye sokmaktadır. Nükleer atık taşıyan gemiler, petrol tankerleri, kontrolsüz olarak boğazlarımızdan geçmektedir. Nükleer atık taşıyan bir geminin kaza yaptığını düşünürsek; doğamız ve insanlarımız ciddi zararlar görecek, tarihi eserlerimiz yok olacaktır.
Önce sözlerine bakalım laf mı diye sonra söyleyenlere bakalım adam mı diye.. baktık ve gördük ki sözleri bizim kalitemizin altında, adamları adam değil.. o zaman onlarla ilgilenmek gereksiz.. düşürmeyelim sözlüğümüzün seviyesini.
frank abagnele adlı ünlü bir dolandırıcının hayatının anlatıldığı izlenilmesi gereken filmdir. en komik sahnelerinden biri dolandırıcının okumaya gittiği lisede vekil öğretmen olarak rol yaptığı bölümdür...
film aile hayatının önemine de dikkat çekerek takdirimi toplamıştır.
Atatürk ateist değildi. Tek tanrı inancına sahipti ancak islam dininin gereklerini tam anlamıyla yerine getiriyor muydu bunu biz değil ancak allah bilir. ayrıca bir kişinin inancını eleştirmek hiç bir dinde kabul görmez.
ve belirtmek gerekiyor ki: atatürk'ün ateist olduğu fikri, dini kendi çıkarları için kullananların ortaya attıkları bir iddiadır.* saçmadır.*
Yabancı ülkeden bir kız istediği derecede açık giyinebilir; Türk erkeği onlara büyük bir hayranlık duyarak onların özgür olduğunu ve onların değerli türk kızlarımızdan daha güzel olduklarını savunurlar ancak bir türk kızı dikkat çekecek derecede açık giyerse adı 'kıç baş açma merakı'olur. Giyen kızlarımız da suçsuz yere kötü sözlere ve çirkin lakaplara maruz kalır. bu durumdan yola çıkarsak Türk kızlarımız özgür değil mi? onlar neden istedikleri gibi giyinmesiler*
ayrıca açık yada kapalı giyinmenin modernlikle ilgisi yoktur** (islam kültürü gibi kapalı giyinmeyi öven kültürler geri kalmış kültürler değildir çıkarın artık bunu aklınızdan!)
Halk şiirinin en sevilen ve en yaygın biçimidir.Sözlü edebiyattaki koşukların devamı niteliğindedir.Saz eşliğinde özel bir ezgiyle söylenir.6+5 yada 4+4+3 şeklinde duraklanır.Genellikle son dörtlükte şairin tabşırması geçer.iki şekilde incelenirler:
1)ezgilerine göre: acem,ankara,bayındır koşması...
2)yapılarına göre: düz koşma, karşılıklı konuşma şekline koşma, koşma-şarkı,tecnis,musammat koşma,ayaklı koşma,yedekli koşma,zincirleme koşma,zincirbent koşma
"anlam" sesin önüne geçer. Bilmeceyi andıran karışık mazmunlar ve anlatımlar, hayal oyunları, güçlükle anlaşılan benzetmeler eseri zihinsel bir çalışma oyunu haline getirir.
16.yy'da ortaya çıkmıştır.
Tatavlalı Mahremî, Edirneli Nazmî, Aydınlı Visalî benimsemiştir. Devrin öenmli şairleri tarafından kabul görmediği için benimsenmemiştir.
Biçimde yeniliğe yönelmektir.
Arapça-Farsça sözcük ve tamlamaları kullanmamaktır.
Türkçe sözcüklerle şiir yazmak hedeflenmiştir.
Yüce,yüksek ve ideal olana yönelik şiirdir.Bu sebeple soyut ögeler yoğunluktadır.Gerçek güzelden çok hayali güzellerin; günlük hayatın gerçeklerinden çok efsane, tarih ve dini ögelerin ağır basması söz konusudur.
Geleneği olan bir şiirdir. Bu yüzden kuralcı ve biçimcidir. Bu kuralcılık yapı,ahenk,tema bakımından yüzyıllarca devam etmiştir.Bu durum aslında şairler için bir zorluktur çünkü aynı yapı ve ahenk unsurlarını kullanarak bunların dışına çıkmadan özgün olanı yakalamak basit bir iş değildir.
13.yy'dan başlayarak 15.yy'dan itibaren yükseliş devrini yaşayan, 19.yy ortalarına -tanzimat dönemine- kadar devam eden,saray çevresinde gelişip toplumun belirli bir kesimine hitap eden edebiyat geleneğidir. Arap ve Fars edebiyatının estetik anlayışı temel alınmıştır. Medrese kültürüyle yetişen aydınlar tarafından saray ve konak çevresinde oluşturulan "yüksek zümre,seçkinler,havâs" edebiyatıdır.
Eskiden herkesin değil sadece ustasının anlayabildiği tasavvuf için; ayrıca ses güzelliğine çok önem veren önemli bir şiir dili olan farsça için kullanılan ifadedir.
kendisi ünlü bir mutasavvuftur. Allah'ı ve dini eleştirmez. islam felsefesiyle ilgilenir ve dinde felsefeyi günah sayanları eleştirir. yaşadığı dönemde dinin bir araç olarak kullanılması, yobazlığın artması Ömer hayyam'ın birçok düşünür gibi sapkın ilan edilmesine, genel anlamda toplumsal eğitim seviyesinin düşmesi nedeniyle de ömer hayyam'ın şarap ve zevk düşkünü olarak anlaşılmasına sebep olmuştur.
ilk olması açısından önemlidir. Şemsettin Sami konuşmaları telaffuzlarıyla aynı şekilde yazmıştır. Ayrıca gereksiz yerde açıklamalar eklemiştir. Dönemin algılayışını ve edebiyatın tarihsel gelişimini anlamak için okunması gerekir* vakit kaybı değildir zaten bir gecede bitirilebilecek bir kitaptır.
Aldatmayı hiçbir gerekçe haklı gösteremez!
Sevgiliniz ilk başlarda hoşunuza gitmiş olabilir.. O anki estetik anlayışınıza ve yargılarınıza uyabilir.. daha sonra bu düşünceleriniz değişmiş ve sevgilinizden soğumuş olabilirsiniz..Aşk sandığınız duygularınız ölmüş olabilir.. ama karşınızdaki kişinin de insan olduğunu ve o kişinin de duyguları olduğunu hiç bir zaman unutamazsınız.. Aldatmak adam olana yakışmaz; pezevenklerin yapacağı davranıştır*
Adamların işlediği konu kutsal kitabımızdaki konunun aynısıdır. Almışlar konuyu başarılı bir şekilde kurgulamışlar, emek harcamışlar şimdi ise hasılat rekorları kırıyorlar. Bunu düşününce kendimize sormamız gerekiyor* o kadar eski bir tarihimiz, efsanelerimiz, destanlarımız, hikayelerimiz var... Biz neden bunları işlemiyoruz da gidip batı tarzının taklitçisi oluyoruz? kendi edebiyatımızı bilip edebiyatımızı filmlerimizde işlesek -biraz da maddi destekle- daha iyi filmler yapamaz mıyız?
Hikaye tam anlamıyla berbat. sadece hayalden oluşan bir kurgusu var.. Çocuk filmi olarak da kabul edilemez çünkü temadan çıkarılacak mantıklı bir mesaj yok.. filmi oyuncu kadrosu kurtarmış demek yanlış olmaz.
Bal ağızlım sen konuşunca, gökyüzü açılıyor
Yeryüzünün dört yanına baharlar saçılıyor
Yosun tutsa yürekler, yıkılsa bütün ümitler
Her kelimen dünyayı yeniden yaratıyor
Ben bir ay, sen ışığım; ben gece, sen sabahım
Sen tarla, ben aşkınla dalgalanan başağım
Bu kurumuş dünyaya ben seninle aşığım
Gönlüm sanki bir kovan, dolu dolu sevginle
Bal ağızlım her günüm bir petek bal seninle
Geliyorsun, seviyorsun, ölüyorsun, gidiyorsun
Gitmeeeee
Sen iğnesiz arımsın, ağzından bal akıyor
Meyva dolu dalımsın, ağzından bal akıyor
Alım, yeşil, sarımsın, ağzından bal akıyor
Hasat günü gelmeden kurumasın ekinler
Baharları sırtlayıp göç etmesin leylekler
Bal ağızlım canım; dün, bugün, yarınım
Sen susarsan yanında hiç kalır ölümler
Bal ağızlım canım; dün, bugün, yarınım
Sen susarsan yanında hiç kalır ölümler
Köhnetilmiş insanlar, unutulmuş doğrular
Bu yaşlı dünyaya kalan, yaşlanmış bir sürü yalan
Bal ağızlım gizli gelin, ballandıralım zehirleri
Üzülme herşey düzelir, görürlerse sevgimizi
Ben bir ay, sen ışığım; ben gece, sen sabahım
Sen tarla, ben aşkınla dalgalanan başağım
Bu kurumuş dünyaya ben seninle aşığım
Gönlüm sanki bir kovan, dolu dolu sevginle
Bal ağızlım her günüm bir petek bal seninle
Geliyorsun, seviyorsun, ölüyorsun, gidiyorsun
Gitmeeeee
Sen iğnesiz arımsın, ağzından bal akıyor
Meyva dolu dalımsın, ağzından bal akıyor
Alım, yeşil, sarımsın, ağzından bal akıyor
Hasat günü gelmeden kurumasın ekinler
Baharları sırtlayıp göç etmesin leylekler
Bal ağızlım canım; dün, bugün, yarınım
Sen susarsan yanında hiç kalır ölümler
Bal ağızlım canım; dün, bugün, yarınım
Sen susarsan yanında hiç kalır ölümler
Sen iğnesiz arımsın, ağzından bal akıyor