bugün

(bkz: ekonomisi gelişmiş ülke medeni ülkedir).

kadınların 2. sınıf insan muamelesi gördüğü hiç bir ülke medeni değildir.
karşılaştırmanın ikisine de birşey kazandırmayacağı iki ülkenin nükleer füzeler üzerinden modernliklerinin tartışılmasının abes olduğu düşüncesindeyim.
(bkz: al birini vur ötekine)
tamamen uydurma olan, gerçeklikten uzak bir durumdur. bir ülkenin nükleer santrale sahip olması veya ekonomik gücünün diğer bir ülkeden daha üstün olması * * o ülkeyi daha medeni yapmaz.
medeniyetin ölçüsüne göre doğru veya yanlış olacak önermedir .medeniyet türkiye cumhuriyeti'ndeki gibi kadınla erkeği aynı otobüste oturtmaksa elbette türkiye daha medenidir .fakat güç bazında bakacak olursak iran'ın türkiye'ye götüyle güleceği su götürmez bir gerçektir .bugün kendi kendine yetebilen ender ülkelerdendir iran ve bizim altından yıllardır kalkamadığımız borçlarımıza baktığımızda iran'dan ne kadar geri olduğumuz ve bu borçlar var olduğu sürece asla iran gibi onurlu bir politika yürütemeyeceğimiz açıktır .
sadece modern değil oldukça da ileridir. bir iki yıl içinde sscb'nin * boşluğunu dolduracak, süper güç olarak abdnin rakibi olacak. şu an uzay ile ilgili araştırmalar yapılıyor şeriatla yönetilen iran'da. bizim örümcek beyinli gerizekalılara kalsa iran olmayalım!!bir. lan iran dediğin ülke senden yüzyıl ileri, onlar asıl diyordur türkiye olmayalım diye.
insanların medeniyet anlayışına göre değişecek durumdur. ancak gerçek medeniyet insanların yaşam refahıyla, düzeyiyle, gelişmişliğiyle doğru orantılıdır. iran bir zamanlar bu konuda çok ilerdeydi. ama bu hümeyni denen yobaz ve sonrası için bu düşünceye katılamayacağım.
bu mantığa göre füze ve patlayıcı bulmak ve yapmak medeniyet göstergesi ise en çok osuranımız en medenimiz lan!
iran'da yaşayan kadınların üniversite okuma oranı oldukça yüksektir. türkiye ile kıyaslanamaz bile. ayrıca kadınlar hemen her alanda çalışabilmektedirler, belirli şartlar sağlandığında.
bildikleri yabancı dil sayısı gene bizlerden üstündür. kadınlar özel günlerinde izinli sayılmaktadırlar. buradan ben 2. sınıf olduklarını çıkartamadım. elbette baskı altında yaşadıkları aşikar ama bazı gerçekleri de kabul etmek gerekir. maalesef bizim kızlarımız daha ilkokulu bitiremiyor. kampanyalar yapılıyor bunun için. avrupa'da bu farklı algılanıyor. "kız çocuklarının okuması için kampanyalar yapılan ülke" diyorlar bizim için. buyrun değerlendirin. okuma yazma oranı yüksek iran mı? okula gidemeyen türk kızları mı? hangimiz daha ilerideyiz?

ben sadece eğitim açısından değerlendirdim. aslında bir çok boyutu var medeni olmanın.
gidin bu lafı sıradan bir iranlıya söyleyin de sizi bi güzel dövsün.

hani azimle sıçan mermeri delermiş derler ya o hesap. dünyadan tecrit edilmeyi kendi seçmiş bir ülkenin nükleer konusunda ilerleme kaydetmesi sadece o ülke halkını oyalamakla kalmamış bizim buralarda da bazılarının başını döndürmüş.

dünyadan tecrit edilmeyi göze alan her ülke biraz biraz uluslararası kaçakcılıktan yararlanarak biraz da kendi kaynaklarıyla bu konularda gelişme kaydedebilir. hele de elinde petrol imkanı varsa. ama toplumsal gelişmişlik olmadan bütün bunlar ancak ite kaka bir yere kadar gider. sonrası hep fiyaskodur. oralarda düşünen insana yer yoktur ve devamlı beyin göçü vermektedir.

ha iranın stratejik derinliğine bir şey diyemem, hatta şapka bile çıkarabilirim. işte malları etkileme gücü ortada.
medeni olmanın şartının nükleer ve silah yapımıyla ilişkilendirildiğini öğreten varsayım. sanırım kadın erkek eşitliği,toplumun refahı, eğitimi, kültür düzeyi medeniyet tanımı için aranan şartlar olmaktan çıkarıldı denesi söz.
(bkz: yuh)