bir markanin hedefini bile asan bir durumdur. urun piyasada yer edinmek ne kelime piyasanin tek hakimi olmustur. bu sayede urunun yasam sureci en az 10 kat artmistir. marka ile urunun ozdesmesi demek; mevzubahis urunun muadilinin icad edilmesine kadar urun piyasanin hakimi olacak demektir. buna verilebilecek en guzel ornekler; gilette: halk dilinde jilet. bu bir marka adidir urun adi degil. urunun adi tras bicagidir. permatik: turk erkeklerinin yillardir korumali 3-5 kullanimlik tras bicagidir. yillar sonra cikan rakipleri bile permatik olarak adlandirilir ve bakkallardan permatik adi ile sorulur. sana: bir margarin olan sana diger ornekler gibi urun degil marka adidir. basarili bir tanitimla urunle ozdeslesmistir. hayat su: hayat su bir hazir su markasidir ve urun ile ozdeslesmistir. nescafe: nescafe üniversite öğrencilerinin vize final dönemi uykusuz gecelerinde ki yegane dostudur. nescafe bir hazır kahve markasıdır ürünün adı değil. ilk hazır kahve olmaı sebebi ile ürün ile özdeşleşmiş. ona: sıvı yağ denince ilk akla o gelir. sarelle: fındık ezmeli çikolatanın türkiye de ki ilk üretici olması sebebiyle, sonradan çıkan diğer markalarada sarelle deniyor.
bir firma için başarının yegane simgesidir.
yarattığı ürünler piyasa içinde kendi adlarıyla anılıyorsa,
diğer markalar silik kalıyorsa,
daha ne istiyorsunuz ki?
hem böyle bir durumda hiç bir zaman reklam harcaması yapmanıza gerek kalmaz...
kendi reklamını doğal olarak kendi yapacaktır.
(bkz: pimapen)
zihnin ürün hakkında otomatik olarak güdülenmesi. Tabi ki markanın akılda kolya kalıcı biçimde olması etkilidir. Şöylesi de olmazdı :
-bizde bu yaz bütün pencereleri ege pen deceuninkletmeyi düşünüyoruz bakalım inşallah
daha uc örnegi markayi icsellestirip fiil olarak kullanmak. ciflemek, viledalamak gibi gerci ikincisini sadece bizim evde duyuyor olabilirim ama yapiyordur annelerimiz.
abd de genellikle bu sirketlerin haksiz rekabete neden olduklari gerekcesiyle marka adi elinden alinir.ilk gorunuste mantiksiz gorunebilir hatta haksizlik asil markasini urun adiyla ozdeslestirecek kadar basarili olan sirkete yapiliyor izlenimi verir ama isin asli oyle degildir. burada esas olan urunun kalitesinin devami ve gelisimini surdurebilmesi dolayisiylada musterinin alacagi verimin arttirilmasidir. eger bir marka bu sekilde pazarda bi adim one atiyor ve bu rekabeti dolayisiylada urunungelisimini engelliyorsa bu uygulama amerikalilara gayet de gerekli gorunur.
ulkemizdeyse boyle bir uygulama yoktur. hatta bazi sirketler urun markasini urunun adiyla ozdeslestirip musterinin aklina kazima yoluyla urunu pazzarlamayi bile secerler -ki bana gore etik acidan bi sorun yok- (bkz: cifle cifleyin)
bazı markalar kendilerini ürettikleri mamülle o kadar özdeşleşmişlerdir ki, üründen daha ünlü olmuşlardır ve sonuçta insanlar ürünün adını unutup markayı kullanmaktadırlar ürün adı yerine. örnek : cip * chrysler firmasının bir 4x4 markasıdır. ama bizde hala cipin var mı , bmw cip, falan filan gibi kullanılmaktadır. ipana, hipo ***, selpak da başka örnekler olabilir.