üniversite sınav sistemi

entry6 galeri0
    1.
  1. Ygs-lys aynı anda yapılacakmış gençler.
    1 ...
  2. 2.
  3. aa-ac-cc gibi harflerden ibaret olan hiçbişey anlamadığım sistemdir. biri anlatsın ya şunu.
    0 ...
  4. 3.
  5. herkesi üniversiteye alamayız diyorlar. ya peki ehliyet kurslarına ne diyelim. ehliyet sınavına hazırlık için dersanede ders verip, sınava giriliyor. ehliyet kursları yerimiz yok demiyor.

    tus sınavını kazanan sonra uzman doktor olan işini sanki doğru yapıyor. yanlış ilaç yazıyor. yada ölümcül hata yapıyor. uzman doktoru denetleyen yok. savcı bile denetlemiyor. hasta öldügünde ört bas ediyorlar.
    0 ...
  6. 4.
  7. kavun değilki kıçını koklayalım iyimi kötümü anlaşılmıyor.
    0 ...
  8. 4.
  9. son 15 yılda hiçbir öğrenci girdiği lise veya üniversiteye aynı sistemle mezun olamamış eğitim sistemiz yerle yeksan sürekli bir değişiklik ve ülkede ki başarısızlık üst akıl eksikliği bizi orta doğu ülkelerinden farksızlaştırıyor.
    0 ...
  10. 6.
  11. ülkemizin bir başka bozuk mekanizması, aptallık sınırlarını zorlayan bir başka kulvar...

    biraz önce yks 2025 hakkında bir entry gördüm (#47547847). bu uuser sınava girmiş ve bilmem ne okulu bilmem ne bölümü yazacakmış ama gitmeyecekmiş. anladığım kadarıyla sanırım her sene giriyor. tabi bu arkadaşın öncesinde, ben bu tür bozuk ve çarpık sistem üzerine düşünmüştüm, hatta bu arkadaşlar gibi canlıları da hesaba katmıştım ve bir sistem geliştirmiştim kendi nazarımda.

    görüldüğü üzere arkadaş yazıp gitmeyeceğini beyan etmiş durumda ve bunun doğru olduğunu varsayalım... şimdi sizin çocuğunuz düşünün ki 18 yıl okul okumuş ter dökmüş 1 soru yüzünden bu arkadaşın yazıp da gitmediği bölüme giremediğini düşünün. hayır amacım arkadaşı vurgulamak değil, bu herhangi birisi olabilir, bahsettiğim şey sistemin acizliğidir...

    üzülürdünüz çocuğunuz için öyle değil mi? ben de öyle düşünmüştüm. kim üzülmez ki?

    peki nasıl bir sistem olmalı ki bu aciz ve kokuşmuş üniversite sınav sistemi daha iyi olabilir? tabi haklısınız, buraya gelmeden daha çözülmesi gereken bir ton şey var mesela eğitimde fırsat eşitliği veya soruların çalınması mevzuları... bu arada imam hatipler kapatılsın demiş miydim? devam edelim.... *

    1) öncelikle merkezi sınav sistemi olmalı. ne demek bu? şu demek: okullardaki müfredat ve sorular tek bir merkezden tüm eğitim kurumlarına yollanmalı. böylece her öğrenci aynı müfredat ve sorulardan sorumlu olacaktır ve öğretmen inisiyatifi ortadan kalkacaktır. öğretmenin tek amacı o sorulara çocukları hazırlamak olacaktır.

    2) merkezi sınav sistemi ile her okulun performans takibi yapılabilir hale gelecektir. mesela istanbul'da bir okulda sonuçlar yüz üzerinden seksen diyelim. izmir'de ise bu ortalama yetmiş olsun. işte bakanlık aradaki bu on puanlık ortalama değerinin neden düşük olduğunu da araştırabilecektir.

    3) ortaokuldan sonra liseye geçişte 2 puan türü'nün ortalaması alınmalıdır ve bunlar ne olmalı? bunlar şimdiye kadar öğrencinin merkezi sınav sistemi boyunca sahip olduğu puan ortalaması ve lise geçiş sınavı puanının ortalamasıdır. ve gelelim üniversite sınav sistemine...

    4) merkezi sınav sistemi lise öğretiminde de olmalıdır. burada da öğrenciler aynı şekilde ve her yerde aynı halde sorulan sorulardan sorumlu olacaktırlar. burada da öğrencinin lisede ortalama puanı belirlenmeli.

    5) üniversite giriş sistemi: lise, orta öğretim ve üniversite giriş sınavı olarak üç puan baz alınmalıdır. bu üç puan türünün ortalaması nihai puanı vermeli. böylece öğrenciler on sekiz yıllık öğrenim hayatlarını bir sınava indirgenmiş halde bulmayacaklar ve gereksiz yere strese girmeyeceklerdir. biliyor muydunuz, 1800'lü yıllarda bir akıl hastasının stres seviyesi bugünün bir öğrencinin stres seviyesi ile eş değer olduğunu?

    ve en önemlisi liseden sonra hiç üniversiteye girmemiş olan bireylerin ilk üniversiteleri için bu sistem uygulanmalıdır. bu, kişinin süresiz hakkı şekilde değerlendirilmelidir. mesela mezun olduğu yıl değil de diyelim ki beş sene sonra üniversiteye girme kararı aldı diyelim şahıs ve bu puanlar; ortaöğretim, lise ve üniversite sınavı toplamının ortalaması bir üniversiteye girişte değerlendirilmelidir. peki bir kişi üniversiteye girdi diyelim, bu kişi daha sonra ortaöğretim, lise puan ortalamasından yararlanamamalıdır. ve ayrıca ilk girişte kazanıp da okula gitmediği sürece de(bir mazereti yoksa) onun yerine ek tercih açılmalı ve gitmeyen kişi bir mazereti yoksa idari bir cezaya çarptırılmalıdır.

    ayrıca, üniversite okuyacak kesim öncelikli olarak liseden sonra hiç daha önce üniversite okumamış bir vatandaş olmalı ve bu vatandaşlar kendi kulvarlarında yarışmalı. diğer vatandaşlar yani daha önce bir üniversite okumuş olanlar ise bu arkadaşların üniversite yerleştirmelerinden sonra arda kalacak şekilde bir kulvarda değerlendirilmeleri gerekir.

    evet uzun bir yazı oldu ama okuduğunuz için teşekkürler ama bunu siz istediniz. *
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük