bugün

Bence bunu yaşayan insanlar ikiye ayrılıyor. En azından benim gözlemime göre.

1- Sürekli insanları aşağılamaya çalışan tipler: Bunlarla her yerde karşılaşabilirsiniz. Birinin fiziksel özelliğiyle, değiştiremeyeceği şeylerle dalga geçerler genelde. Komik olduklarını sanarlar çoğu zaman. Yüzüne karşı bunları söylesen şiddete bile başvurabilirler (o da güçlü olursa değilse küfür, hakaret vs.) bir de kendilerini yüceltmeye bayılırlar.

2- Kendi halinde olan tipler: Genelde suskun olurlar. Hayatlarındaki en büyük fırsatları bu özgüven eksikliğinden kaçırırlar. Benim karşılaştığım insanlar genelde saf, temiz kalpli oluyor. Özgüven eksikliğinin en büyük sebebi ise sürekli insanları aşağılamaya çalışan özgüvensizlerdir.
Kucuk yasta yasanan problemlerden kaynaklanir. Aile ici kavga, cocugu baska cocuklarla karsilastirma, okulda yasadigi problemler, kardesler arasi kotu denebilecek kavgalar ve benzeri. Asilabiliniyor mu ben cok zor asabildim, hala icimde var.
kıskançık derecesi, özgüven eksikliğinin derecesine işaret eder.
major depresif ruh hastalığına sahip insanların standart özelliğidir. Genelleme yapıyor oluşları, ya hep ya hiç tavrı içerisinde oluşları özgüven eksikliğine sahip olmalarındaki en büyük etkendir.

"Sınavdan A alamadım, rezilin tekiyim ben." Halbuki sınıftaki en yüksek notlardan birine sahipsindir.

"En yakın arkadaşım bana kızgın bir ses tonuyla müsait değilim sonra konuşuruz dedi. Zaten benim hiç gerçek bir dostum olmayacak, herkes sahte." gibi bir genelleme de senin gerçeği görmeni engeller, mantıksızlık hülyasında kaybolmanı sağlar.

Bu ve benzeri sebeplerin sonucu olarak özgüven eksikliği, intihar düşünceleri, cinsel isteksizlik gibi sonuçlar ortaya çıkıyor. Çözümü ise antidepresandan ziyade terapidir. Yeni nesil terapilerle depresyon tedavisinde gerçekten yüksek sonuçlar alınmaktadır. Hastaya bir de ilaç verip tribe sokmaya gerek yok.
sözlükte troll olarak geçinen yazarımsıların en çok eksikliğini hissettiği şeydir.
kıskançık derecesi, özgüven eksikliğinin derecesine işaret eder.
ileriye dönük düşünürsek, başınıza dertler açabilir. Kısa vade de öyle tabi dostlar. en kısa zamanda üstesinden gelinmeli. iş hayatına henüz atılmamış birey iseniz ve özgün eksikliğiniz varsa işiniz çok zor, benden söylemesi.
özgüvenecek bir şeyi olmamak. şimdi benim gibi tipsiz, geliri düşük, kariyersiz, karizmasız, sempatik olmayan, işeyaramaz ezik birinin özgüvenli olması komik dururdu. acı gerçeklerin farkında olan gerçekçi biriyim. durum buyken özgüvenim olsa ne farkeder? sadece kendimi kandırmış olurum.
Şuan gençliğin en büyük sorunu diyebiliriz.

Tıp okuyor özgüven yok,
Bilgisayar mühendisi olacak cümle kurmaya çekiniyor.

Genel olarak çok vasat durumda gençlik...
bazen gözümün önüne bazı anlar gelir. ve sonra onlar başka konulara birer ağla bağlanır gibi bağlanırlar. bu başlığın konusu da yine böyle başladı.

özgüven eksikliği bir insana ne yapabilir? hayatının içine sıçabilir. kusura bakmayın açık ve net bir şekilde ifade etmem gerekiyordu. bunu nasıl yapar? önemli kararlar vermesi gerektiği bir zamanda insanın mantığını ve duygularını dahi devre dışı bırakıp yanlış tercihlere yönlendirirler. bu okul da olabilir, iş hayatı konusunda da ve aşk ilişkileri konusunda da keza arkadaşlık ilişkileri konusu da buna katılabilir.

bu hatalı tercihler onu daha sonrasında özgüveni daha da düşük bir birey yapmaktan başka bir işe yaramaz. özgüven eksikliğinin amacı da tam budur. kapatmal kapatmak kendini daha da kapatmak.

kıskançlık konusuna da değinmek istiyorum. aşırı yada aşırıya yakın kıskançlığın da nedeni budur aslında nedenlerinden en önemlisi budur demek daha doğru. çünkü bu eksiklik sevginin de önüne geçer aşkın da. ve olmayan engelleri koyar önünüze. ve sizin sevginizin içine bir kurt koyar kemirtir kemirtir ve bitirir sevginizi. yerine sadece içi boş gereksiz ve sadece öfkeden ibaret bir kıskançlık bırakır. sonra de kendinizi değersiz görmenizi sağlar. bundan sonrası ise çöküş ve bir kararınızda hissinizde daha hataya düşüp yanlış tercih yaptınız demektir.

bunu bu kadar derinden biliyorum çünkü kendim de yaşadım. ve en başta dediğim gibi bir an geldi gözümün önüne sonra da ağ ile bağlanan konular. ve bunu şimdiki dönemde fark ediyor olmam beni şaşırtmadı. çünkü zihnim berrak bir okyanus gibi bulanıklığı geçmiş bir halde. bu sorunu aştığımı da söylememe gerek yok diye düşünüyorum.

ve yine aşırı özgüven de özgüven eksikliği gibi sorunlar yaratır. siz sadece kendinize güvenin. sonrası daha kolay olacaktır.
Bir sekilde yenilmesi gereken eksiklik. Sikinti olur yoksa.
Turnuva başladığından beri bizim çocukların üstünde olan durum.

Bu kadar da kötü bir takım değiliz.
elin kolun eksikmiş gibi hissettiriyor, ne yapsan olmuyor.
Kuruntu sahibi bir kişinin en ufak hatasında biri ya da otoriteler tarafından suçlanacağını düşünmesine sebep olan eksiklik.
Insanın doğasında olan kıskançlık duygusunu bile, özgüven eksikliğine bağlayan psikologlar, gavatlarla dolu bir toplum mu yaratmak istiyor acaba?. Otu boku özgüvene bağlamak yanlıştır.
arada geliyor. insanız hepimiz. bazen mükemmel, bazen tatsız.