yalnız bu sınavda dikkatimi çeken olay şuydu, aileler sınavdan çıkmış çocuklarının fotoğraflarını çekmeye çalışmasıydı.
yahu bir gidin ne fotoğrafı çocuk hayatının sınavı denen zımbırtıdan kurtulmuş bi kendine gelsin. ama yok illa yüzünde bir flash patlıyacak. hayret bir şey.
bir de gözetmenlerden biri güya moral olsun diye çocuklara bir konuşma yaptı ki artık moral mi verdi beter mi etti bilinmez.
"çocuklar rahat olun, soruları rahatça okuyun. bu sizin hayatınızı belirleyecek bir sınav. hayatınız bu sınava bağlı. aileleriniz o kadar para harcadı sizler için, sizden tek istedikleri kazanmanız..."
4 senenin ardından tekrar girdiğim sınav. gerçekten sistem baya bir değişmiş. açıkçası unuttuğum konular yüzünden zorlandım.
benim gibi öylesine girmeyen arkadaşların allah yardımcısı olsun. bu değişikliklere (ya da bu sınav sistemine) ne kadar dayanabilir bu öğrenciler. gerçi senelerdir olan şey böyle gelmiş böyle gider.
bu ösym nin garezi bize(2006 yılında girenlere)ymiş heralde geçen yıl o kadar zor soruların üzerine bu yıl bu kadar kek sorması insafsızlık 1 yıl hiç. öss konularıyla alakam olmamasına hazırlık okumama rağmen kalem kullanmadan soruların çoğunu çözdüm
hakkında "çok kolay sınavdı, girmedim, ah ulan eşşek kafam" ya da "rahat yaptım mına korum şimdi ben puanların" şeklinde düşünenlerin bir noktayı -gerçi en önemli- kaçırdıkları sınavdır.
öss'De çok doğru soru yapmaktan ziyÂde başkalarından çok doğru cevap vermek önemlidir.
misal öss 2003'de tavan yapan puanlar, ertesi yıl öss 2004 ile düşmüştür ve bu, soruların zorlukları dolayısıyla sınava girenlerin başarı durumları ile ilgilidir.
şimdi ne olacaktır...eğer genel kanı "kolaydı lan bu sınav" ise, girmek istenen yerin puanının artacağı ve ona göre hayâller kurulması, planlar yapılması gerekmektedir.
içeriğindeki soruların kolay olduğu söylendiği ve cevapları televizyonda izlerken özellikle ikinci bölümdeki edebiyat sorularının inanılmaz derece kolay olduğunu gördüğüm sınavdır. Kaldı ki ben üniversiteyi 2005'teki sınavda kazandığımdan ve hiçbir şekilde edebiyat sorularıyla hazırlanmadığımdan sırf lise bilgim ile birisi hariç bütün edebiyat sorularını çözmüşümdür. Ammavelakin üniversite adayı durumundaki ahalinin ve soruların kolaylığından hararetle bahsedip ''niye girmedim, salak kafam'' diyen arkadaşlara soruların kolay ve zor olmasının birşey ifade etmediğini belirtmek isterim. Zira hangi bölümün soruları daha kolaysa o soruların Türkiye ortalaması artacaktır, bu da o kısımdaki soruların katsayısının 2007 yılı itibariyle düşmesi demektir. Hangi sorular zorsa ve az yapılmışsa onların da Türkiye ortalaması düşecek ve yapılabilirliği güç olduğundan o soruların katsayısı artacaktır. Unutulmamalıdır ki şu anda yapılan puan hesapları bu yılın katsayıları daha belli olmadığından Öss 2006 katsayılarıyla yapılmaktadır ve elinize gelecek puan 2007 katsayıları üzerinden hesaplanmış olarak gelecektir. Hasılı aslında zorsa herkese zor, kolaysa herkese kolaydır ve bunun size getireceği avantaj neredeyse sıfırdır,bu yüzden ne olursa olsun fazla net çıkarmaya bakılmalıdır. Çünkü eğer soruların yapılabilirliği artar ve katsayısı düşerse bu sefer de fakülte puanları artacak, yüzdelik dilimler azalacaktır. Biz de geçmişizdir o yollardan, birşey biliyoruzdur ki söylüyoruzdur değil mi? *
ilk günde 1 milyon 600 bin kişi izleyiciye ulaşmış bir yeşilçam filmi.
(bu entryden etkilenip öss diye film yapan yapımcılardan telif hakkı alınacaktır.)
bu sınava girmeyen kafama eşekler osursundur. böyle basit matematik ve fen soruları olamaz.*
söyleyecek laf resmen bulamıyorum, resmi olmayanları da sözlük formatı geregi yazamıyorum. o derece...
nedendir bilinmez sayısallar bölümlerin sözel bölümlerden kolaydı yani sosyal1 den zorlandığım kadar ne matematikte ne de geometride zorlandım..bir sözel öğrencisi ki o ben matematikten 22 net yapıyorsa bir sorun var demektir....
eski sistemde kazanıp okuduğum için dua etmem gerektiğini düşündüğüm, sistem sistem diye tutturup bir bok beceremeyen yetkililerin halen aynı kafada gitmelerine bakarsak, 4 yıl sonra 1,5 milyon kişi değil 15 milyon kişinin gireceği sınav. *
soruların oldukça kolay olduğu sınavdı; artık nasıl olduysa zamanı zor yetiştirdim birde beş bira içmişcesine çişim geldi; ama tamamladım.. mat-1'de oldukça kolaydı..