sanılanın aksine geleneksel çin mutfağında kedi,köpek,hamam böceği gibi şeyler yeme saçmalığı bulunmamaktadır. bunlar insanlar çin' in geniş kültüründen tiksinmesi için batının bazılarını sonradan eklediği, bazılarını uydurduğu zırvalardır. balık, baharat, patates, Pirinç ve makarna türleri yoğundur. hatta makarnası bağımlılık yapar.
türkiye'de yediklerinizin içinde bildiğin tavuk, dana, karides, kalamar, çeşitli balıklar (ekseriyetle somon, mezgit) ve bildiğiniz sebzeler dışında bir şey bulunmaz. cenin ise dünyada herhangi bir yerde yemeklerde kullanılan bir malzeme değildir. bu cenin meselesi çinli bir sanatçının tüketim toplumuna dikkat çekmek için hazırladığı bir dizi fotoğraftan anlamsızca türemiş bir şehir efsanesidir. öte yandan keferede ucuz öğrenci yemeği sınıfında bir mutfakken burada genelde gereksiz pahalıdır. son olarak "ucuz" istiridye soslarının ihtiva ettiği civa ve yoğun mono sodyum glutomat kullanımı gibi nedenlerden özellikle avrupa'da çok yoğun şekilde denetlenilen bir mutfaktır.
bu mutfaga her ne kadar yabanci olsakda bizim sofra kulturumuze tanidik ogeler var. mezeleri cok cesitli. baslarken servis edilen mezeler ayri, bitirirken ayridir. 25 civarinda cesitle baslandigini gormustum mesela. sarmisakli haslanmis, hafif pisirilmis soganli sebzelerinin kimi karadeniz tursu kavurmasini andiriyor. eti farkli bicimde isleyip pisiriyorlar. mesela guneste kurutulmus, tutsulenmis, haslanmis etten yemege katiyorlar.
çinlilerin ne olduğunu anlayabileceğiniz tiksinç mutfak. yiyecek onca güzel şey varken boku böceği yemelerine bir anlam veremiyorum.
(bkz: köpek falan da yiyolar lan)
(bkz: boykot çin)
Kayseri mutfağı ve çin mutfağı içeren çoğu restoranda, portakallı ördek ve birkaç belli başlı çin yemeği hariç, fiyat olarak kayseri mutfağının ezdiği mutfak.
tatlı ekşi soslu tavuk, çin usulü tavuk olarak dünya mutfağı lezzetleri sunan restoranlarda da yenebilen, farklı lezzete sahip on numara beş yıldız* bir yemek ki!!! gerçekten tadına bakmalı, yemeli.
ne zaman kilo vermek istesem yemeklerinin fotoğraflarına bakıp, tadını düşündüğüm mutfak. iştahı uzay aracının kapılarının "vıjııt" sesiyle kapanması hızında kapatıyor. tavsiye ederim. görsel olarak berbat, lezzet olarak berbatın altındadır. (bana göre tabi)
simdi sunu acik ve secik olarak belirteyim ki; kim cin mutfagina sempati ile bakiyorsa ben onun turklugunden suphe ederim, bir kere mis gibi ekmek yerine lapa pilav, her ogun, istisnasiz her ogun. hadi onu gectim pilavdir yenir ne yapalim olcusunu tutturamadik lapa olmus diye kendimizi avutur yeriz ama o ecis bucus dumpling ve tofu dedikleri seyler yok mu, donmus ordek kani, yilan corbasi yok mu, yahu goruyorsun kiz bebek gibi hoslaniyorsun, yemek yemeye gidiyorsunuz beraber, donmus ordek kani ismarlayinca gel benimkini ye diyesi geliyor insanin.
dünya için gerekli bir mutfak. böcek möcek her ne yiyorlarsa iyi yapıyorlar ve bunun devam etmesi lazım. çünkü 1 milyar küsür insanın bulunduğu çin geliştikçe maalesef yemek kültürlerinde değişme oluyor, bu da bizim yediklerimize ortak olmaları demek. maazallah eti kuyumcudan alacak hale geliriz.
bitkisel yağ, sebze, pirinç, hafif gıdalardan ve baharatlardan oluşan çin'in özel yemek kültürü.
bazı yemekler; Karides kızartması, haşlanmış midye, sirkeli balık, Fıstıklı tavuk kızartması, Ayı avucu haşlaması, domuz haşlaması, yengeç haşlaması ve kızarmış ördek.
önemli ayrıntılar için;
(bkz: soya)
(bkz: pirinç)
(bkz: chopstick)
Dünyada en çok beğenilen mutfakların başında gelen Çin Mutfağı bölgelerine göre birbirinden farklılık gösterir.
Çinlilerin kendilerine özgü yemek pişirme, hazırlama ve servis yapma yöntemleri vardır. Kızartma ve buharda pişirme en çok kullanılan yöntemlerdir. En büyük özelliği yemeklerin çabuk pişirinmesidir.Çok yüksek ateşte ve Wok denilen tavalarda pişirilir. Çin yemekleri genellikle lokma büyüklüğündedir. Yemek çabuk pişirildiği için besin değerleri ölmez ve sebzeler gevrek kalır.
Çok çeşitli baharat ve soslarla değişik ve hoş aromalı tatlar yaratılır. Yemeklerde soya yağı kullanıldığı ve genelde sebze ağırlıklı olduğu için salığa en faydalı mutfaklardan biridir.
Tatlı çeşitleri de oldukça fazladır. Tatlılar alışık olduğunuz gibi değil, meyveyle hazırlanmış hafif tatlılar şeklindedir.
Çin mutfağında ekmek yoktur, ekmek yerine yemeklere buharda pişmiş pirinç eşlik eder. Yemek süresince genellikle çay içilir. Önemli yemek davetlerinde ise pirinç şarabı sunulur
dün atv haberde tekrar izleyince yaratıcılıkta sınır tanımamazlıklarını ayakta alkışladığım mutfak kültürü..hadi kedi kopek yılan, hamam böceği neysede..henüz tüyü bitmemiş kelebeklerin daha -kozalak şeklindeki tırtılları-cips yapmak nerden aklınıza geldi kardeşim... pes yani bravoooo..
sırf "hiç yemedim ben"dememek için çin restorantına girip, menüdeki en ihtişamlı,içeriğini bilmediğim bi sosla nefis kızartılmış tavuk parçaları olan bi resmi görüp bundan demiştim,birde yanına çin usüllü sebzeli pilav. fakat gelen tavuğun sosunun bal, nar ekşisi
gibi bi sosla bulandığını gördüm.yapış yapış ,tatlı desen değil ekşi desen değil,yiyemedim, pilav desen tatsız tuzsuzdu.bi de unutmadan yemeğe başlamadan gidip sanki kullanmayı biliyormuşum gibi yemek çubuklarındanda almıştım.(bolca aldım. eve de götürdüm)
ha ama çin böreği yemiştim. ulus parkındaki kafede tadı harikaydı, yoksa onu yapanlar çinli değil de böreğin ismi mi diye düşünmüşümdür.
velhasıl tuhaf bi mutfaktır, çin dekorunu merak edenler gidebilirler.