edebiyat fakültelerinde yer alan, türkçenin lehçelerinin ve yazınsal ürünlerin incelendiği bir bölüm. bazılarında pedagojik formasyon veriliyordu en son.
türk dili ve edebiyatı bölümü mezunlarına sunulan tüm iş imkanlarının aynısının hatta daha fazlasının sunulduğu ancak okunmasının türk dili ve edebiyatına göre oldukça zorlu ve yorucu olduğu bölüm. ayrıca osmanlıca, orhunca, kazakça, özbekce, türkmence, tatarca, başkurtça gibi dersleri de mevcut.
Bircok imkan sağlayan (orta asya türk devletlerini gezip görme, lehçe öğrenme, rusça nın bir kısmına hakim olma gibi) sevilesi bölümdür. Zor olduğu doğru ama edebiyattan daha iyi olduğu kesin. Cünkü edebitı bile icinde barındırıyor.
bütün üniversitelerde 5 anabilim dalına ayrılaak okutulur bu dallar;
Güney-Batı (Oğuz) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları AD
Güney-Batı (Oğuz) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Anabilim Dalında Azerbaycan, Türkmen, Gagavuz, Halaç ve Horasan Türklerinin dilleri, edebiyatları, tarihleri ve kültürleri öğretilmektedir.
Güney-Doğu (Türkistan/Uygur) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları AD
Güney-Doğu (Türkistan/Uygur) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Anabilim Dalında Özbek, Uygur ve ayrıca Salar, Sarı Uygur Türklerinin dilleri, edebiyatları, tarihleri ve kültürleri öğretilmektedir.
Kuzey-Batı (Kıpçak) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları AD
Kuzey-Batı (Türkistan/Uygur) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Anabilim Dalında Tatar, Başkurt, Kazak, Kırgız ve ayrıca Karaçay-Balkar, Kumuk, Nogay, Karayim Türklerinin dilleri, edebiyatları, tarihleri ve kültürleri öğretilmektedir.
Kuzey-Doğu (Saha, Tuva, Hakas, Altay) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları AD
Kuzey - Doğu (Saha (Yakut), Tuva, Hakas, Altay) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Anabilim Dalında Altay, Tuva, Hakas, Saha (Yakut), Şor Türklerinin dilleri, edebiyatları, tarihleri ve kültürleri öğretilmektedir.
Çuvaş Türk Lehçesi ve Edebiyatı AD
Çuvaş Türk Lehçesi ve Edebiyatı Anabilim Dalında Çuvaş Türklerinin dili, edebiyatı, tarihi ve kültürü öğretilmektedir. *
muğla üniversitesi kurulduğunda açılan ilk bölümlerdendir. tüm bağımsız türk devletlerinin (türkiye, azerbaycan, türkmenistan, özbekistan, kazakistan, kırgızistan) ve özerk türk toplumlarının lehçelerinin, edebiyatlarının ve kültürlerinin dersleri yanında, rusça, osmanlıca gibi derslerin verildiği bölümdür. mezunların milli eğitim bakanlığında orta asyada ..vs yerlerde geniş bir çalışma alanı vardır.
Muğla Sıtkı Koçman üniversitesinde mevcut olan bölümdür; sakın gitmeyin. tavsiye etmem. yarım dönemde kazakça öğrenmenizi isteyen şizofrenik öğretim elemanlarına sahiptir.
cumhuriyet üniversitesinde kurulmuş şu an 3. sınıfları okutmakta olan bölümdür.
rusça, arapça, farsça anadillerinin yanında tüm türk lehçelerininde eğitimini edebiyatlarının incelenme eğitimini veren bölümdür.
bunun yanında türk dili edebiyatı bölümleri ilede ortak dersler verilmektedir.
eski türk edebiyatı, yeni türk edebiyatı, osmanlı türkçesi, edebiyat bilgi ve teorileri gibi.
iş olanaklarına gelince tüm tünyada türk kürsülerinde araştırmacı olabilirsiniz, 3 dil ile mezun olacağınızdan dolayı rusya ve türki cumhuriyetlerde iş yapan özel sektir firmalarında rahat iş buşabilirsiniz. türk kültürü araştırma merkezlerinde iş imkanları vardır ve an itibari ile sadece 11 üniversitede bu bölüm olduğu için mezun sayısı azdır. mezun azlığından dolayı iş imkanı bir nevi ayağınıza kadar gelir ama dersenizki ben gerizekalının önde gideniyim mal değneği gibi biriyim o zaman pedagojik formasyon peşinde koşup saçma salak forumlarda öğretmen olarak atanamadım diye götünüzü yırtarsınız. o yırttüınız götüde birisi gelir bi güzel siker.
aslında bölüm hakkında ne güzel bilgi veriyordum ama bir an sinirlendim.
ileride bu bölümü tercih edecek öğrencilere cumhuriyet üniversitesini tavsiye ederim hocalarımız çok kalitelidir.