içeceklerin şahı. kahvaltıda, hamur işiyle, tatlılarla her zaman iyi giden, cumhuriyetten sonra türkiye'de ekilmeye başlanılmış, kısa zamanda halkın ve genç kızların sevgilisi olmayı başarabilmiş sıcak içecek.
keyif verici madde. yasaldır, sigarayla iyi gider, özellikle sabahları afyonun mınakoymasıyla bilinir, ülkemizde karadeniz coğrafyasında hayat bulur, asla anlam veremediğim turist çayı çeşidi vardır, hayatta bağımlı olduğum bir kaç şeyden biridir. olsada içsek. illa sıcak olacak diye bi kaide yoktur ama sıcak olanı sıcak, soğuk olanı soğuk içilmelidir. ha birde üzerindeki çep çöpten ilham alıp olayı batıla götürenler vardır.
vazgeçemiyilecek bir sıcak içecek türü..özellikle belirttim ki sıcak diye..çünkü çay sıcaktır abicim...öyle içilir..soğuk bir dağ başında kalda hadi bakalım bir soğuk çay iç..şöyle demli demli iyi gider yani.
çayla ilgili bilinmeyen bir özelliği iranlı bilim adamları ortaya çıkarmış. malesef çay pek o kadar masum bir içecek değil. sıcak içildiği vakit kanser yapma riskine sahipmiş. bu konu hakkında vatan gazetesinde çıkan bir haberi buraya kopyalıyorum.
iranlı araştırmacılara göre çok sıcak çay içmek ösofagal (yemek borusu) kansere yakalanma riskini artırıyor.
Avrupa ve Amerikadan ziyade doğu ülkelerinde daha sık görülen yemek borusu kanserinin sebebi olarak hepimizin içmekten büyük keyif aldığı çay gösteriliyor.
British Medical Journalda yayınlanan bir araştırmaya göre çoğumuzun her gün en az 1 bardak içtiği çay, 70 derece dolaylarında ve kanser riskini defalarca artıracak türde.
Batılıların içerisine süt katarak içmeyi tercih etmesi bu riskin azalmasını sağlıyor. Soğuyan çay yemek borusuna zarar vermiyor ve kanser riski taşımıyor.
Yemek borusu tamamen kaslardan oluşan bir organ ve yiyeceklerin mideye ulaşmasını sağlıyor. Sıcak içilen çay bu kasları zedeliyor ve dokusunu bozarak kansere neden olabiliyor.
Yemek borusu kanserine neden olan diğer ikili ise tahmin ettiğiniz üzere alkol ve sigara. Ancak Avrupada bu maddelerin kullanımının, ülkemizden ve Doğu ülkelerinden fazla olmasına rağmen yemek borusu kanseri görülme sıklığı çok daha az. Bu nedenle uzmanlar, doğu ülkelerindeki kanser oranının yüksek olmasında çayın etkili olduğunu savunuyor.
Her yıl dünya üzerinde 500 binden fazla insan yemek borusu kanseri nedeniyle hayatını kaybediyor.
güne bir bardak çayla başlarız kimi zaman kahvaltı yerine geçer bir bardak çay içer güne başlarız.gün içinde çalışırken molalarda yine çay eşlik eder bize.yorgunluğu atmak için içeriz.akşam işten sonra karnımızı doyurduktan sonra oturur ailecek çaya koşarız.bütün günün yorgunluğunu sıcak çayın tamamladığı sıcak bir sohbet alıverir.soğuktan gözümüzden yaşlar aktığı zamanlarda da ısınmak için bir bardak çaya ihtiyaç duyarız.bir gün içmesek hemen ertesi günü özleriz tadını.fakir sofralarını şenlendirir çoğu zaman.kimi zaman da eşlik eder çıtır simite ve bir parça peynire.tavşan kanı olur ince belli bardakta.*