zekat

entry86 galeri4
    11.
  1. kırk'ta birmiş. mesela kırk ferrari'n var, birini verip geriye kalan otuz dokuzuna huzur içinde binebilirsin. kimse sana "sen müslümansın, yazıktır, günahtır." deme hakkı yoktur. ne de olsa zekatınızı vermişsinizdir.
    1 ...
  2. 10.
  3. dolaylı-dolaysız bir sürü vergiler ile kazananın kazanamayanın kazancının kırkta birinden daha fazlasını; devletin halka, vatana, millete kamu hizmeti getirmek amacıyla aldığı, böylelikle vergisini namusuyla veren herkesin zekatını ödemiş olduğu, bu nedenlerle günümüzün modern devlet sisteminde gereği tartışılır bir dini gerek.
    1 ...
  4. 9.
  5. sadece sahip olunan servetin zekatı verilmez.sahip olduklarından başkalarının faydalanabileceği ölçüde,varolduğu ve yaşamın değerinin farkında olduğu sürece zekat vermeye devam etmelidir insan.oturduğu evinin zekatı vardır,o evde misafir ağırlar..sağlam ve sağlıklıysa insanlığa hizmet eder..ya da aşık olur mesela,ışık saçar,insanlarda bu ışıktan faydalanırlar..
    0 ...
  6. 8.
  7. zekat aslında bir iyilik değil, keyfe kalmış bir ihsan değil bizzat allah tarafından emredilmiştir..
    amacı diğer kötü durumdaki insanları zekat verebilecek duruma getirmektir,ki bu da sosyal ve ekonomik refah düzeyini dengelemek adınadır..
    yani kominizm gibi saçmalıklara da pabuç bırakmaz..
    1 ...
  8. 7.
  9. 6.
  10. müslümanlıkta kul hakkı yememek,imanı- bütün olmak kadar fakiri gözetip kollamakta önemlidir. bu açıdan doğru uygulandığı takdirdeönem kazanan hadisedir.
    0 ...
  11. 5.
  12. hz ömer devrinde fakir kalmamasını sağladığı sanılan bir yardım biçimi,
    sosyal adaleti sağlamaz, vicdan rahatlatır belki.
    sosyal adalet birisine para değil imkan vererek sağlanır çünkü..
    7 ...
  13. 4.
  14. hz ömer devrinde zekat verecek fakir kalmamasını sağlamış, islamiyet'in beş şartından birisi.

    uygulanabilirliği sorgulandığı an müslümanlığımızın da sorgulanmasını gerektirecek düstur.
    1 ...
  15. 3.
  16. tezeka kökünden gelir zekat kelimesi. temizlenmek demektir. kusursuz bir din olan islamın öngördüğü fakirin gözetilmesi, malının temizlenmesi hem de ahiret hayatına yaptığı katkıyla vazgeçilmez bir ibadettir.
    1 ...
  17. 2.
  18. Temel düzeyde sosyal adalet sağlayıcı hizmetdir. ilkel ve küçük toplumlarda önemli sonuçlar doğurabilmesine rağmen modern toplumlarda uygulanması çok zordur.

    Bunun yanında kimse artık bu görevi yerine getirecek kadar inançlı değildir. öznel yorum * *
    2 ...
  19. 1.
  20. islam'ın şartlarındadır.Belirli bir zenginliğe ulaşmış olan kişilerin belirli bir oranda ödemek zorunda olduğu farz eylemidir.Nisab miktarının belirli bir ölçüde olması gerekir.96 gramdan yukarı bir servete sahip olmak ve bunun üzerinden bir yıl geçmesi gerekir.Ayrıca borçlu olmamak ve bu servetin kullanım hakkının tamamını elinde bulundurmak şarttır.altında(veya nakdi sevette) zekat oranı 1/40'tır.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük