islamın en önemli hükümlerinden biridir. iktisadi hayatta servetin yaygınlaştırılması ve kişilerin aşırı derecede zengin olmaması ve aynı zamanda müslümanların dünyevi kazancı put haline getirmemesi için konulmuş hükümdür. zekatı verilmeyen mal sahibinin başına beladır. islam bir bütündür. kimse kafasına göre bir hükmünü uygulayıp ben bu hükmü uygulamıyorum diyemez. derse eğer bulunduğu devlette şeri hükümler hakimse dünyada cezasını çeker kurtulur lakin şeri devlette yaşamıyorsa vay onun haline ki onun cezası ahirete kalmıştır.
detaylı bilgim yok ama aklıma şu soru geldi.
o zamanlar arabistan da devlet halktan vergi alıyormuydu yoksa sade zekat mı veriyordu, halk. bunu düşünme sebebim zekat memurları diye bişey varmış o zaman. zekatını vermeyenlerden gelip zorla alıyormuş.
dediğim gibi detaylı bilgim yok. netten okuduklarım, bunlar.
sorgulayan ve inançlı biri olduğumu da eklemek isterim. yanlış anlaşılmasın.
bu arada infak kurumu daha sert ve uygulaması zordur. infakta direk, ihtiyaç fazlasının dağıtılmasından bahseder ve tabi kimse bunu uygulayacak imana sahip değil.
neden uygulayamıyoruz.
2 sebebi olabilir. ya allah ın bize emrettiklerinden işimize geleni uyguluyoruz ya da dünya malına aşırı bağlıyız, ahiret hayatı olduğuna inanmıyruz. çünkü inansak dağıttıımız malların çok daha fazlası ahirette kullanımımıza verileceğine göre malımızı kolayca dağıtmamız gerekir.
bunu yapabilen insan görmedim, duymadım. yoksa imanlı insan sandığımızdan az mı ya da hiç mi yok?
zekat toplum için en faydalı ibadet ama en az yapılanı. osmanlı eserlerindeki sokak çeşmelerinde, musluğun biraz üstüne bir oyuk yapılırdı. zengin o oyuğa gece karanlığında, kimse görmeden zekatını bırakırdı. tabi o zamanlar sokak lambası yok. yine gecenin karanlığında, kimse görmeden ihtiyacı olan o oyuktan zekatını alırdı. ne veren kime verdiğini bilirdi... ne de alan kimden aldığını. orasını bilmek yalnızca yukarıdakine kalırdı. şimdi olsa o oyuklara zengin zekat bırakmaz, fakir bırakır da... bıraktığını ilk almaya en zengin olanları koşup gelir. artık herkes ya zengin, ya fakir... çala çala orta sınıf bırakmadılar!
kırkta bir oranında ihtiyacı olan kişilere verilen maddi yardımdır. ama kuranda bu oran geçmez hadislerde bu oran vardır. kuranda ihtiyaçtan fazlasının dağıtılması öğütlenir. ama tatlısu müslümanları bu kadarına dayanamayacakları için yılda bir kere 40/1 yapmışlardır.
insan gerekirse oruç tutar aç kalır, eksi bilmem kaç derece abdest alır secdeye varır, hacda ölüm tehlikesi atlatır
ama bir türlü kolay kolay eli cebine gitmez .
her zaman imkanım oldukça yerine getirmek istediğim beş şarttan biridir ve bence en kutsal olan iki tanesinder biridir.biri namaz diğeri de zekattır bence.bi düşünün bakalım Allahın yarattığı bir kulu sevindirmek.bir muhtaca yardım etmek. ne kadar hayırlı bir sevaptır Allah katında.
Bugun dusundume sirf bu zekat olayi bile allah in kaniti. islamiyet in gercekligi guzelligi. Hz peygamberin insanliga gonderilisinin gercekligi guzelligi.
Dusun herkes zekatini tam veriyo. Yoksul fakir kalmaz.
Ne kadar paylasimci sosyal devlet millet modeli.
Farz bir ibadet.
kuran'ın delillerinden biridir. insan eliyle yazılmış bir kitap olsaydı fakirlere yardım islamın şartlarından biri olarak bu kadar altı çizili bir şekilde koşulmazdı.
zekat malın kiridir, verdiğin oranda malını temizler. zekat namazdan sonra gelen en büyük ibadettir. allah kuran'da daima namazla birlikte anmıştır. zekat senin olmayan bir maldır. o, allah'ın sana lütfettiği malından ihtiyaçlının hakkıdır.