Çok basit. Yediğiniz kadar yakın. Depolamayın. " Yağlı yemeyin, şekerli içmeyin " gibi tavsiyelerin hiçbir anlamı yok. Öğününü yedikten sonra dostum, gün içindeki total aktivitene oranla git bir tempolu yürüyüş yap. "Yanlarım ağrıyor yürüyemem ben" diyorsan, yat bir mekik çek. Olmadı squat yap. Bir dolanıver yahu. Yatma...
zayıflamayın. çok masraflı oluyor sonrası. iyi ki birkaç kilo verdik diye tüm pantolonlarım çuval gibi durmaya başladı. e giyim de çok pahalı, mecbur kilo alcaz gene...
Ağlayarak ekmek arası makarna yiyorum şu an. anlayamazsınız.
evvelden yazdım mı bilmiyorum ama yemeyerek zayıflanmıyor. fazla abartmadan o kilo yapar kesinlikle yemeyin dedikleri her şeyden yiyin ama hayatınızda hareket olsun mutlaka. günde en az 1 saat yürüyün mesela. ama öyle işte iken falan 15 dakika bir yere yürüdüm sonra 15 dakika daha yürüdüm gibi 4-5 parça şeklinde değil. aralıksız 1 saat yürüyün. yapabilirseniz günde 2-3 saat yapın. sonrasında yediklerinizin ( tekrar ediyorum fazla abartmadan yemek 1 saat yürüyüp 1.5 ekmek veya 3 tabak makarna falan değil ) çok da önemi kalmıyor. üstüne suyu bol bol içmek lazım.
akşam yemeğinden sonra özellikle televizyon karşısına falan çakılıp kalmayın. çıkın varsa eşiniz sevgiliniz arkadaşınız veya köpeğiniz vs çıkın yarım saat 45 dakika bir yürüyün. mesafe kat ederek yürüyün bir de. koşu bandında falan mesafe kat ederek olduğu gibi olmuyor.
bol bol su için. su içmenin zaman içerisinde eritemeyeceği şey yoktur. su içsem yarıyor demeyin, her şeyi yedikten sonra su içerseniz tabii göbeğe falan olumlu tesiri olmaz, suyun ne günahı var.
Şekerli ve gazlı içeceklerin hepsinden, şekerin kullanıldığı her türlü yiyecekten, karbonhidratlı gıdalardan vazgeçmek gerekir.
Bunun yanında spor yapıldığında ise kilo verme hızı çok artacaktır. Burada esas püf nokta su ve maden suyundan başka birşey içmemek ve diyete uyumaktır. Spor birakilsa bile kilo verilmeye devam edecektir.
lan oğlum öncelikle doktorunuza danışın ama ben kendi deneyimimden bahsedeyim.
ekmek, pilav, makarna, tatlıyı iyice azaltıydım. yemeğin her türlüsünden bol bol yedim.1 sene içinde mis gibi olduydum. hem karnım toktu hem sırtım pekti.
Bu chopstick tavsiyesine de şöyle katılıyorum. Yemek yemeye başladınız ve yedikleriniz ince bağırsağa ulaştığı zaman beyin tokluk sinyali alıyor.
Bunun için 15-20 dakika geçmesi lazım. Yalnız işte kritik konu yedikleriniz ince bağırsağa ulaşabilmeli. Lifli yenmeyince daha önce sindiriliyor. Yani doyma noktasına ulaşmıyor.
Bir de yemeğe kan şekerini aşırı ve ani olarak yükselten bir şey yiyerek başlamak insulin direnci yaratıyor. insulin hücrelere giremiyor kan şekeri yüksek kalıyor. Yağ yakımı duruyor çünkü yağ yakmak için vücut ulan bana enerji lazım demeli ama bunu hiç diyemiyor.
Stres artınca zayıflamıyor insan. Aksine kortizol salınımı artınca yağ yakimi azalıyor. Strese girmek belki iştahı kapatıp sizin daha az kalori almanıza sebep olursa o noktada az kalori alımı sonucu zayıflama mümkün.
Arkadaşlar bol bol yiyin! Ama ne yiyin, ne yemeyin?
Fastfood, hamur işi, abur cubur gibi gıdaları yemeyi asla alışkanlık haline getirmeyin. Haftada 1 öğün bir fastfood, haftada bir çikolata vs ideal kilosunda olan biri için sorun olmaz. ideal kilonuza inip böyle bir düzen oturtabilirsiniz. Aç kalmanıza gerek yok, bol bol sebze yiyerek de doyabilirsiniz.
Az değil iyi yiyin.
Yaz geldi, karpuz kavun vs yiyin. Yok karpuz çok şekerli bilmem ne diyenlere pek aldırış etmeyin. Zayıflamak için her daim işe yarar.
Okulu işi bahane edip sabah kahvaltılarında poğaçaları börekleri gevrekleri gömmeyin. Yediklerinizin yarısından daha az kaloriyle aynı doygunluğu sağlayabilirsiniz.
Karbonhidrat/protein/ yağ üçlüsünü dengeli tüketin. Bunlara ek olarak madde madde bir kaç şey söyleyeyim ama bunları zayıflamak için değil yaşam biçimi olarak benimsemeniz gerektiğini ancak böyle sağlıklı olabileceğinizi unutmayın:
× un ve undan yapılan gıdaları hayatınızdan çıkarın. Unun ana madde olduğu her şeye büyük miktarda şeker ve yağ da giriyor. Ekmeği bırakmaya çalışın ama yemeden olmuyor diyorsanız günde 2 dilimi geçmeyin. O da tam tahıllı ekmek olsun.
× şekeri tam olarak bırakamasanız da (benim gibi) mümkün mertebe azaltmaya çalışın. Bir küp şeker ortalama 10 kalori. 10 bardak çay kahve içseniz 100 kalori. Bu kaloriye akşam yemeğinin yarısını aradan çıkarırsınız ya da bir ara öğün yaparsınız. Gördüğünüz gibi çok gereksiz bir faktör.
× (bu madde zayıflamaya yönelik motivasyonla ilgilidir) yediğinizi içtiğinizi bir yere not alın yanlarına da kalorilerinizi yazın (bunun için bir çok uygulama var) hedefinizi geçmeyin veya çok altında kalmayın.
× günlük 10bin adımın altında kalmayın.
× kahvaltıda yumurta yiyin. Protein karbonhidrat açısından zengin olan bu besin tok tutar. Yanında salatalık domates ve yeşillikle muhteşem bir kahvaltı olur.
× ara öğünler için bir numaralı tavsiyem kabukları soyulmamış elma üzerine tarçın serperek tüketin. Tatlı ihtiyacınızı inanılmaz derecede pratik ve hafif çözdüğünüzü göreceksiniz.
× vücudunuzu şekillendirmek için mutlaka spor yapmanız gerektiğini söylememe gerek yok.
× son olarak mutlaka su su ve su için. idrarınızın rengi çok açık değilse yeteri kadar su içmiyorsunuzdur. Su hariç hiçbir sıvı su yerine geçmez, unutmayın. Günde 3 litre içmeye çalışın. Elinizin altında sürekli 1 litrelik şişe bulundurursanız hem daha çok içmek aklınıza gelir hem de ölçümü kolay olur.
Hepinize sağlıklı günler dilerim.