bugün

akp' ye oy verdiği taktirde gelecek yerine bokumu görecek olan kuşaktır.

( sözlükteki yeni nesile adapte olma çabaları vol: 1486 )
medya tarafından abartılan içi bomboş bir kuşaktır. ulan sanki bunların hepsi muhalifmiş gibi algı yapılıyor. içlerinde ak partili, mhpli olan falan yok mu? bıktım şu z kuşağı muhabbetinden artık. çoğu para saymayı bile bilmiyor, dükkan emanet etsen 2 güne batırırlar.
Z raporu gibidir. Her şeyden haberleri var kafaları her şeye çalışıyor ama icraate gelince tık yok. Yani teoride yaşayan bir gençlik dönemi.
hiç çalışmadan sadece eğlenmek. hiçbir bedel ödemeden hazıra konmak. işte size z kuşağı .
güvendiğim kuşak... universe ile metaverse birleştiren projelere yönelin gençler. lütfen . yalvarıyorum neredeyse. önümüzde 2 ayrı dünya var artık.

universe--> reel dünyadır
internet--> transport aracıdır
metaverse --> ikinci sanal dünyadır.

şimdi komik veya anlamsız gelebilir. ama türk gençliği metaverse içindeki yerini alacaktır. bu yeni dünyada söz sahibi olmalısınız.
bu dünya reel dünyadaki ticari savaşın açık arenası olarak hayatlarımıza girmeye başladı.
işin başındayız.
çok güçlü teknolojik projeler çıkartmalı, bu projeleri dünyaya satmalıyız.

amerikayı yeniden keşfetmeye çalışıp bu saatten sonra otomobil sektöründe lider olacağız demek gerçekten vizyonsuzların yapacağı bir iştir.
içinde olduğum, ama bir o kadar da kendisini garip bulduğum bir kuşak.
kuşak işlerinin fazla büyütüldüğünü düşünsem de, doğru bir "z" kuşağı analizi ancak ve ancak 20 yıl sonra falan yapılabilir. Ancak şu da görünen bir gerçek ki, Türkiye'nin her anlamda çok kötüye gitmesinin etkilerinden payına düşeni alacaktır. Yoksa bu analizleri etrafınızdaki 3-5 insancıkla yapıyorsanız bilin ki saçmalıyorsunuz.
Bende bu kuşaktanım. Bu tabir beni rahatsız ediyor mu? Yani sonuçta Amerika'da bir dergide konulmuş 2012 yılında bu isim bizlere. Birçoğumuz gerçekten salak ve aptalız ama gerçekten içimizde çok iyi kaliteli insanlar gençler de var. Yani hepsi mal bunların filan söz konusu değil. Ben nasılım? Ben hepsiyim bunların. Bende bütün kişilik özelliklerinden az buçuk var. Bazıları daha fazla olmak üzere. Z kuşağından umutlu olan insanlara şunu söyleyebilirim:
Benden umutlu olma sadece yolumu tıkama yeter.
--spoiler--
Ipsos araştırmasında Z kuşağı için en önemli konuların “eğitim, işsizlik ve kadın-erkek eşitliği” olduğu ortaya çıktı.

https://www.sozcu.com.tr/...itim-ve-issizlik-6715141/
--spoiler--
Z kuşağı kimi uzmanlara göre milenyum kuşağı veya internet kuşağı olarak adlandırılmaktadır. 2000 yılı ve sonrası doğanlara Z Kuşağı denir. Özellikle internet aracığıyla sosyalleşmeyi tercih eden bu kuşak diğer nesillerden farklı olarak oyuncak yerine ipad’lerle, laptoplarla, play station’larla oynarlar ve teknoloji ile birlikte büyürler. Çabuk tüketen bir nesildir. Markalara ve ürünlere sadakatleri çok düşük seviyededir. Onlar, ev ödevi yapamadıklarında “elektrikler kesildi, ondan yapamadım” değil; “internet bağlantım kopuktu” diyen kuşak. insanlık tarihinin, el, göz, kulak vb gibi motor beceri senkronizasyonu en yüksek nesli. Ancak bu avantajlar, dikkat ve konsantrasyon zorluklarıyla dezavantaja da dönüşebiliyor. Sorgusuz yaşayacaklar, çünkü, iş yaşamına atıldıklarında karar vermelerini gerektiren her şey sistemler tarafından yapılıyor, yapay zeka tarafında karar veriliyor olacak. Çok diplomalı, uzman ve buluşçu olacaklar. Yaşamlarında otorite kavramının önemi kalmayacak. Tatminsiz, kararsız ve doğuştan tüketiciler. Ülkemizin %17’sini oluştururlar.
susturulamaz ve durdurulamaz bir kuşak geliyor sonumuz iyi olur umarım.
Küçük bi kısmı entelektüel, bilgi araştıran, geleceği için çalışan tipler olsa da büyük çoğunluğu tiktok gibi çöplüklerde gençliklerini tüketiyor. Çoğunun siyasi bilgisi sığ olduğundan siyasetten anladıkları tek şey hükümete sallamak oluyor, bu bakıma bunların çoğu solcu gibi geçiniyor ancak daha destekledikleri ideolojinin ana fikrini bilmeyecek kadar da cahiller. Gelecek bunlara emanet olduğundan umarım birşeyler başarmak için çabalarlar.
Ama akşamında elektrik kesilmişse "elektrik kesildi" de demiş olabilirler. z kuşağı önceki entryde de geçtiği üzere %17'lik kesimse biz varız her ne kadar istemeseniz de. Ayrıca da ben tiktok'a kaydolmuştum, birkaç videom da var ancak çoğunlukla internet olarak instagram'da, facebook'da, kızlarsoruyor sitesinde, burda, ekşi sözlükte ve araştırmalarda geçirebiliyorum zamanımı. tabletimde sözlük uygulaması da var, oradan kelimelere bakıyorum.
çok bencil, cahil özgüveni yaşayan ve hemen tetiklenen bir nesil. çoğu boş tenekedir, daha yeni öğrendikleri bilgileri kendilerinden çok daha önceden beridir bilen büyüklerine öğretiyorlar akılları sıra, siz giderken biz dönüyorduk demek gerek.

bir de internetle büyümüşlermişmiş, sanki önceki nesiller büyürken internet yoktu, interneti ilk deneyimleyenler x kuşağı ve y kuşağıdır, internet ortamının yaratıcıları da x ve y kuşağıdır, z kuşağı denen tiktok nesli ise hazıra konmuştur. kullandıkları ve bağımlısı oldukları facebook, twitter, instagram, youtube vs gibi platformları x ve y kuşağı kurmuştur, bütün fetiş objeleri x kuşağı ve y kuşağı tarafından üretilmiştir, oyun konsollarından tutun internetin bizatihi kendisine, akıllı telefonlardan tiktok'a kadar. bütün bunların karşılığında çemkirmek ve nankörlük dışında ne yaptılar? koca bir hiç. internetle büyümüşlermişmiş, sanki önceki nesiller armut topluyordu.

bir de bunlar sjw propagandalarıyla büyüyorlar. izledikleri filmler ve diziler, oynadıkları oyunlar bu propagandalarla dolu, beyinleri yıkanarak yetişiyorlar kısacası. gördüklerini doğru kabul ediyorlar, manipüle edilmeye çok açıklar. artık bunu geri döndürmenin bir yolu yok, örgütlü cehalet söz konusu, dünyanın geleceği büyük tehlikede.
beğenmediğim bir tabir.
abi kusura bakmasınlar ama tembel ve asalaklar. ha içlerinde tabi iyiler var ama çoğu özenti boş işler müdürü.

eskiden z kuşağına laf söyleyenlere kızardım ama tanıdıkça abi savunulacak yanları yok.
cebine i phone 13 pro max, altına da kalburüstü bir araba alamayınca, bu nasıl ülke diye isyan eden; hazırcı, tembel, tiktok embesili beyinsizler topluluğu.
z kuşağını z kuşağı yapan internet ve sanal dünya çoğunlukla y kuşağı tarafından oluşturulmuş bir platformdur.
özetle, y kuşağı şalteri kapatsa mal gibi kalırlar.

ipleri başkasının elinde olan bir nesildir. çok çabuk inanır, araştırma tembelidir. bizler gibi meydan laurousse ansiklopedilerden ödev yapmamış nesildir. bu yüzden taptığı platformlara allah yoktur desek, allah olduğuna inananların yüzüne çemkirirler.

özetle, kukla neslidir. tabii hepsi için değil bu söylediklerim, %90 ından bahsediyorum.

ülkede, tiktok-instagram ve youtube yi kapatsalar z kuşağı diye bir kuşak olduğunu kimse bilmez amk.
kendim de bu kuşağın içerisindeyim ve şunu söyleyebilirim ki, yaşıtlarımın bazıları ve ergen kesimleri hakikatten gerizekalı. yani adama “hayatında ne yapıyon” diyorum, adam bana “tiktok çekiyom abey” diyor. kullanıcı adını verdiğinde, baktım salak saçma içerikler var, dediğim ilk şey “kaybol”.

benekli ayhan’ın aynen dediği gibi ünlü olmak zor değil, evinin ordaki bakkala gidip 2.5 litre kola alıyorsun ve onu götüne sokup videoya alıyorsun, daha sonra da sosyal medyaya bam diye yüklüyorsun. bi bakmışsın viral olmuşsun.

z kuşağı dediğimiz bu kuşağın içerisinde bunu yapacak kadar gerizekalı sayısı da çoktur yani söyleyeyim,

ha bide, zevksizdir bir çoğu. ya reynmen, ece ronay gibi foseptik çukurundan çıkma şarkıcı fenomenleri dinlerler ya da khontkar gibilerini dinlerler. metal dinleyenleri de vardır ama bazıları öyle poserlardan oluşur ki, oracıkta o piçi boğazlayıp öldürmek istersiniz o derece kanser olursunuz.

children of bodom dinlerken, biri yanıma geldi ve “ayy bu ne böyle böğürtü metal değil bu aç duman dinleyelim” dedi. amına kodumun piçi diyip götüne bi tekme vurdum. gitti, bi daha da yanıma yaklaşmaya cesaret edemedi.

kısadan hisse, aralarında gerçekten kafası çalışan, iyi şeyler başarabileceğine inanabileceğiniz ve mantıklı düşünen, güzel zevkleri olanları da var ve muhabbetleri sarıyor bazen. Ama geri kalanlarını soracaksanız, foseptik çukurundan çıkma 46.5 kromozomlu mal mahlukatlar diyebilirim.
Çocuklardır. iş hayatına atıldıklarında veya askere gittiklerinde veyahut evlendiklerinde ve çocukları olduğunda gerçek hayat onlara hoş geldiniz der. Bekliyorum o güzel günleri bakalım zorluk karşısında da hadsiz ve saygısız davranabilecek misiniz?
bir açıdan epey şanslı, bir açıdan ise inanılmaz şanssız olduklarını düşünüyorum. nasıl bir eve doğduklarının büyük önemi var. bilinçli anne babalara sahiplerse yürüyüp giderlerken, bilinçsiz anne babaların kucağında sayıp dururlar. bu çocukların ileride karşılaşacakları küresel anlamda büyük felaketler var. iklim, ekonomi, işsizlik.. o yüzden z kuşağı kardeşi olan biri olarak onun için elimden ne geliyosa yapıyorum. en son daha dün gidip vakıfbanktan yıldız arı hesabı açtırdım. her ay belli bir miktar yatıracağım. onu korumak, kollamak benim görevim.
buyurun size z kuşağı ilgilendiği ancak bu olur.
(resim:#1)
Linç edildiği kadar olan ama içlerinde gerçekten kaliteli insanlar olan kuşak.
10 elmanın 10'u da çürük zannediyorsunuz ama bilmiyorsunuz 4-5 sağlam var.
Bu cuma trabzon'da bir fen lisesinin yakınındaki camide cuma namazı kıldım. Caminin yarısı bu fen lisesinin öğrencileriydi. imanlı z kuşağı gümbür gümbür geliyor elhsmdülillah.
aslinda 1997 ile 2010* arasinda doganlara verilen ünvandir.

Internet, cep telefonu, tabletlerle büyümüs nesildir. Sosyal aglarla (facebook, instagram vs.) icli disli olan ve yine bu sosyal aglarda hicbir seylerini saklamadan paylasirlar. Genelde kisisel hedeflerine konsantre olurlar. Hayattan zevk almak ve yasadiklarini en maksimum derecede zevk alacak sekilde yasamak onlari kurallardan ve bazi cizgilerden uzaklastirabiliyor.
Bilgiye sadece durumsal olarak internet üzerinden ulasmaya calisirlar.

"z" harfini ingilizce yakinlastici anlaminda olan "zoomer"den almistir.

z nesli olarak da bilinirler. Alfa kuşağından önce Y kuşağından sonraki kusaktir.
covid 19 pandemisi sebebiyle kapanmaya gidildigi icin işe baslama yaşına ulasmislar ve iş bulamadiklari icin bu kapanmadan dolayi magdur duruma düstüklerinden dolayi lockdown kuşağı veya kapanma kuşağı olarak da adlandirilmaktalar.

digerleri icin;
2010 ve sonrasi (yaklasik olarak 2025*´e kadar) (bkz: Alfa kuşağı)
1981-1996* (bkz: Y kuşağı) yada (bkz: Millennials)
1965-1980* (bkz: X kuşağı)
1945- 1964* (bkz: boomer)
1928-1945* (bkz: Sessizler kuşağı)

* = yillar ülkelere ve yasanan kültür ve cografyaya göre farklilik göstermektedir.