yök ün katsayı problemini çözmesi

    16777213.
  1. biraz zor gibidir.
    meslek liseleri ile düz lise arasında öss adına hiç bir fark olmaz ise bu durumda da düz lise mezunları mağdur durumda oluyor. meslek lisesi okuyan eleman mezun olup çıktığında direk iş bulma ihtimali yüksek iken düz lise mezunu ise vasıfszı durumda kalıyor. meslek liselerinin amacı zaten ülkede eksik olan ara elemanı tamamlamaktır.
    adam seçmiş elektirik, muhasebe vesaire 10 larca bölümü daha var lisede bunun üzerine eğitim almışken, gidip tıp kazanması da biraz manidardır. tıp okuduğunda da ne derece başarılı olabilirler o da ayrı bir soru işareti.

    meslek liselerinde verilen eğitim kalitesi ile normal liseler arasında da büyük fark vardır.
    gördüğüm kadarıyla disiplinli, sıkı eğitim veren bir meslek lisesine pek rastlanmamıştır. istisnalar vardır tabiki.
    meslek lisesine giden gençler bu ülkede genelde okumaya niyeti yok, bari bir meslek öğrensin mantığıyla yollanır zaten.
    bu mantıkta okula giren bir genci eğitmekle yükümlü olan öğretmenlerde de geçsin kurtulalım mantığı vardır.
    eğitimin çok üst bir kalite de olması beklenemez haliyle.

    edit: zor gibi değilmiş, hayırlı uğurlu olsun.
    edit 2 : ununu elemiş eleğini 5 yıl önce asmış biri olarak, sistemden önce verilen eğitimin kalitesini düzeltmelerini arzu ederdim... ümit ederim yakın zamanda onu da yapabilirler.
    16 ...
  2. 65.
  3. anadolu lisesi ya da fen lisesi'ni kazanan adam meslek lisesi'ne filan gitmez. anadolu ve fendeki eğitim kalitesiyle meslek lisesi de karşılaştırılamaz. katsayı çözüldü iyi de oldu. e adam meslek lisesi'nde okuyup fen lisesi'ndeki adamdan iyi puan yaptıysa bırakın da mühendilisliğe gidebilsin.
    8 ...
  4. 70.
  5. ideal bir sistemde:

    meslek lisesi: amacı meslek edindirmek olan lise, avrupa'da meslek lisesini bitirince işe başlarsın, üniversiteye devam etmezsin, gerek yoktur.
    imam hatip lisesi: amacı imam hatip gibi din işleriyle ilgilenen personel yetiştirmek olan lise. üniversitede ilahiyat fakültesi vardır, hem imam hem de mühendis olmaya gerek yoktur.

    şimdi reklamlar:

    fen lisesi kazanmanın bedeli: yüzlerce test çözmek ve öss'de okul puanının düşük olması.

    anadolu lisesi kazanmanın bedeli: onlarca saat test çözmek ve öss'de okul puanının düşük olması.

    imam hatip lisesi mezunu olarak iyi bir okul puanıyla üniversiteye girmenin bedeli: paha biçilemez.

    kadrolaşmanın satın alamyacağı şeyler vardır, geri kalan her yer için cemaat.

    bu entari başarılı öğrencilerini cezalandıran eğitim sistemine adanmıştır.
    10 ...
  6. 35.
  7. türkiyenin probleminin katsayı ya da meslek liselerinin isyanı yada imam hatip liselerinin mezunları olduğunu düşünmüyorum. bu yüzden bunu problem olarak gören bir insan değilim.

    ancak asıl sorun, devlette bir sistematiğin olmamasıdır. olsun endüstiri de okuyan adam muhendis olsun, imam hatipten mezunlar tıpçı olsun da arkadaş, siyasal bilimler fakültesi var, üstelik de baya taşaklı ankara üniversiteninki mesela, bu kadar üniversite ayağına takılmışken, milletvekilliğini ordan mezun olanlar yapabilse, cebi şişkin, arkası geniş, 2-3 aşireti arkasına almış insanlar değilde okumuş aydın insanlar gelse bu ülkenin başına?

    bu ülkenin ne sorunları var ki bunu tartışmaya mı kaldık biz ey ahali?
    8 ...
  8. 19.
  9. almanya, avusturya, fransa gibi ülkelerde bu sistem tıkır tıkır işlerken, türkiye'de hala bir tartışma konusu. neymiş efendim adalet, fırsat eşitliği sağlanmış. nasıl bir adalettir bu? bir tarafta lise eğitimi boyunca fen-matematik-tarih-coğrafya gören bir öğrenci, diğer tarafta da lise derslerini torna tesfiyede geçiren meslek liseli. sonra da bu ikisi öss'de aynı soruları çözecek ve aynı yerler için yarışacak.!! sırf imam hatip liselilerin "müslümanca" yaşayabilmesi için yapılmış bi kanun değişikliğinden başka bişey değildir. yoksa meslek liseleri falan adamların bi tarafında değildir.

    adı üstünde mesleki lise. kısa yoldan meslek edinmek için gidilen okul, akademik kariyer yapmak için değil. herkesin doktor, avukat, mühendis olmasına gerek yok, bu milletin garsona, imama, tornacıya da ihtiyacı var ve bu işler için illa ki marangozun yanına çırak olmak mi gerekiyor mis gibi mesleki eğitim alınabilecek okullar varken.?? lan madem üniversite okumak istiyosun, niye imam hatipe gidiyosun? madem imam hatipe gidiyosun niye avukat olma hayalleri kuruyosun? bunun okulu burası değil. hukuk fakültesine hazırlanacağın yer düz lisedir, kolejdir. her mesleğe hazırlanabileceğiniz okul bellidir. sırf imam hatiplilerin önünü açmak için, eğitim sisteminin resmen .mına koyulmuştur.
    9 ...
  10. 17.
  11. Çökmüş, çarpık bir eğitim sisteminin içerisinde bir şeylerin düzeldiğini zannetmekten başka bir şey değildir.

    ayrıca türkiye'de eğitim için en büyük engellerden birisinin yök olduğu bilinmelidir.

    Boşuna demiyor öğrenciler; paramız yök diye!..
    10 ...
  12. 26.
  13. anadolu teknik lisesi elektronik bölümüne gidiyorsun amacın mühendis olmak. gittikten sonra sana burdan mühendis olmazsın diyorlar. 1 yıl okuduktan sonra düz liseye geçiş yapıyorsun. sonra mühendis olmak için bu çileli sistemde bilmem kaç yıl daha kaybediyorsun.

    ah be güzellerim keşke bunlarla uğraşacağına daha faydalı rehber öğretmenler koysan da ben ne yapmam gerektiğini en başından beri bilsem daha güzel olmazmıydı. bu kadar dertle ne sen uğraşırdın ne ben. önce adam gibi hocalar koy. adam gibi sistem koy sonra besmeleyle ameliyata girmeyi de öğretirsin, duruşmaya sokmayı da.
    6 ...
  14. 20.
  15. eşit şartlarda olmuştur evet.

    katsayı kaldırılmıştır, düz lise-meslek lisesi ayrımı kalkmıştır.

    ha meslek lisesi mezunu kendi bölümünü seçerse de ekstra puan alacaktır.

    madem adalet, komple kaldır ekstra puan işini de?

    adil düzen. artık kim, kimi düzüyorsa.
    7 ...
  16. 14.
  17. saçmadır.

    hayır o zaman niye meslek liseleri ile düz liseler ayrı? birleştirin düz liselerle arkadaşım. asabımızı bozmayın.
    8 ...
  18. 16.
  19. yapılan bir yanlışın başka bir yanlışla "adaletmiş gibi" sunulması olayıdır.

    vakt-i zamanında katsayı uygulaması yanlış şekilde uygulamaya sokuldu uygulanması gereken şekli, bu kararın alındığı dönemden sonra -1999'dan sonra mesela 2000-2001 eğitim öğretim yılı'ndan itibaren- bahsi geçen okullara kayıt olan öğrencileri kapsamalıydı. o anda öğrenci olanları, daha önce mezun olanları kapsar şekilde çıkınca bu karar otomatik olarak ortaya haksız bir durum ortaya çıkardı.

    ha, gelelim işin cins tarafına, bu karar çıktıktan sonra bu durumu "bile bile" meslek liselerine giden adamlar için hiç de adaletsiz bir durum yoktur. sen o okula katsayı farkını bile bile gittiysen hiiiiç bouşna "bana adaletsiz davranılıyor" demeyeceksin. ortada adaletsiz bir durum varsa 1999'dan önce mezun olmuş veya o karar çıktığı yılda bu liselerde okuyan öğrencilere vardır.

    sen 2003 yılında imam hatip lisesine gir, sonra adaletsizlikten bahset. "devlet bizi ayırıyor" de. lan durumu biliyorsun, git o zaman düz liseye.

    meslek lisesi olayıyla kast edilen olay, imam hatip liselerinin olduğu da gün gibi aşikardır. zira hiçbir teknik meslek lisesinden tıp kazanamaz öğrenci. hatta bırak tıp'ı iddia ediyorum küçük istisnalar olabilir belki, o istisnalar dışında işletme, iktisat tarzı bölümleri bile kazanamaz. zira, lise 2'den sonra bu adamlar ilgili bölümleri ile ilgili "teknik" dersler görmeye başlıyorlar. hele ki, son sene staj ile geçiyor neredeyse ders yok.

    kaldı ki, bu liselerin 2 yıllık önlisans programlarına geçişi sınavsız! öss'de 1,5 milyon kişi ile yarışacağına, dikey geçiş sınavına girsin, mühendis olsun!

    hiçkimse "adaletsizlik önlendi" diye ağlamasın, o zaman önlisans programlarına sınavsız girişi engellesinler, puanla alsınlar, düz liselerdeki adamlar girince o önlisans programlarına meslek liseliler ne yapacaklar? düz lise mezunu tezgahtarlıktan başka bir şey yapamazken, meslek lisesi mezunu kalifiye ara elemandır.

    velhasıl, adaletsizlik 1999'dan önce mezun olan ve 1999'da bu liselerde öğrenci olanlaraydı. 1999'dan sonra bu liselere girenlerin hepsi bu durumu "bile bile" girdiler. 1999'dan sonra bu liselere girenler için hiç de adaletsiz bir durum yoktur, hiç boşuna ağlamasınlar.

    imam hatip lisesi harici meslek lisesi mezunlarının lisans programlarını kazanamayacaklarını adları gibi bildiklerinden, o bölümlerin adını kullanarak imam hatip liselerine getirilen bir serbestidir bu.

    hiç olmazsa delikanlı gibi "imam hatip liseleri" deseydiniz lan.
    11 ...
© 2025 uludağ sözlük