bugün

semih kaplanoğlu'nun en çok izlenen filmidir. * arkadaş ortamında şöyle bir muhabbete de vesile olmuştur;

+ yumurta girmiş vizyona gidelim mi?

- o ne yaa boşver.

+ nejat işler oynuyor ama?!

- tamam kaçta gidiyoruz?

+ ...
entellektüel film eleştirmenlerinin yorumlarına bir kez daha kandığım için kendime küfür etmeme sebep olmuş sıkıcı, anlaşılmaz, durağan bir semih kaplanoğlu filmi.
sahneye fırlatılabilen nesne.
evet evet, domates ve türevi sebzelerden sonra sahnelerde yumurtanın üstünlüğünü de görmekteyiz.

marmara üniversitesi bahar şenlikleri 2010 çerçevesinde salı günü Göztepe Yerleşkesi'nde konser vermek üzere sahneye yerleşen etnik bir grup, yumurta yağmuruna tutulmuştur.
üstelik konser henüz başlamamıştı; yan taraftaki vodafone alanının gürültüsü konseri engellemekteydi; müzisyenler de daha sessiz olan kampüsün ön taraflarına gidelim önerisiyle harekete geçerken arka sıralardan bir grup "siyah takım elbiseli" yani "üniforma"larını giymiş "insancık" sahneye yumurta yağdırmış ve kaçmıştır. onların beyinlerinin yerinde de yumurta olduğunu düşünmekteyim.
semih kaplanoğlu'nun simgelerle örülü filmi. başta tam kavrayamasam da ikinci izleyişimde bazı noktaları aydınlatabilmişimdir. filmdeki yumurta imgesi, yusuf(nejat işler)'un doğduğu yere olan yabancılığını simgelemektedir. yusuf mezarlık sonrasında bulduğu yumurtaya ilgisizlikle bakıp yere atar. yumurta imgesi ikinci olarak evde karşımıza çıkar. yusuf, kahvaltı için gerekli olan yumurtayı kümeste bir türlü bulamaz. yumurta bir bakıma onun doğduğu ve çocukluğunu geçirdiği şehirdir. yusuf, aynı zamanda, yurdundan koparılan hz. yusuf'la da benzerlikler göstermektedir. filmdeki kuyu sahnesi bunun en açık örneği. ama kanımca kaplanoğlu, burada tekil bir durumu değil, kendi milletinin de yavaş yavaş kültürüne yabancılaşmasını anlatmak istemekte. filmin en güzel sahnesi ise yusuf'un, köpekten kurtulduğu sabah, gün yeni ağarmışken yeşil bir kırın ortasında görüldüğü andır. sahne, tam anlamıyla harika bir tabloyu andırmaktdır.
kırmızı biber, tuz, nane ve karabiber ile çırpılıp hafif yağlanmış kızgın tavaya döküldüğünde on numara kahvaltı olan besin. bir tanesi bile yeter. oyş.
semih kaplanoğlu'nun yusuf üçlemesinin ilk filmi,diğerleri süt ve bal'dır.yumurta yusuf'un olgun yaşlarına ışık tutarken süt'de yusufun ergenliği bal'da ise çoçuklugu işlenir. her filmin bir konusu ve her yönetmenin bir derdi olsun diye düşünen sinema severler tarafından beğenilmemiş ve beğenilmeyecektir bu film.
sarısı ve beyazıyla vazgeçilmez gıdamız. okula beslenme olarak konulmaması gereken başlıca gıdadır aynı zamanda.
eğer bahsettiğimiz şey şu cezvede kaynamaya başladıklarından 1 dakika sonra çıkarıp hafif çiğ yemekse amaç ; çabucak sarıya ulaşmaktır.
eğer bir yumurta sarısı patlatılmadan kırıldıysa ilk önce sarısını dağıtır afiyetle yer diğerlerine artık muamelesi yapılır.
ama haşlanmış yumurta ise evet evet en son sarısını yenir ki; keyifli olsun.
nejat işlerin oynadığı ilk ve tek berbat film.
sadece doğmamış bir hayattır.
kapıya dayandıysa kötüdür. *
yemek dışında da işlevleri büyüktür.. ilkokulda beslenme çantalarında cephanelik şeklinde bulundurulabilir o koku 100 metre mesafeye kadar taşıyanları koruyabilirdi. yemek konusuna gelince öğrencilik yıllarının makarna ile birlikte yaşamsal maddelerindendir. kuş gribi muhabbeti varken bile ölümüne kankaydık, vazgeçilmezimizdi.. *
hiçbir mesajı olmayan nejat işlerin de oynadığı film.
genellikle diş macunu reklamlarının vazgeçilmez unsurudur.
kahvaltının demirbaşı.
(bkz: egg art)
http://galeri.uludagsozluk.com/r/yumurta-14879/
görsel

görsel

görsel

görsel

görsel

görsel

görsel
semih kaplanoğlu'na emir kustrica ya atar yapabilme şanıs tanımış 3lemesinin başı, diğer taraftan sonu..
Biliyorum entry tanım içermeli hede hödö. Ama Bana yumurta filminden anladığınız tek bir şey söyleyin mal oldum burda. Anlamsızlıktan ağlıyacağım .
filmde en çok görülen yeşilin kendisidir. yeşilin ne mana ifade ettiği anlaşılırsa, yumurta filmi de bir nebze olsun anlaşılabilir.
öğrenci evlerinin makarna ile belkemiğini oluştururlar. yeri gelir patates bunlara yardım eder.
(bkz: don ile göt ilişkisi)
neden yuvarlaktır sorusunu sorduğum her bünyeden ısı dağılımından olsa gerek diye cevap aldığım güzide tavuklardan arda kalan güzide hücremsi.
yumurtanın sarısı...
Ülkemizde genelde eylem yapmak için kullanılan madde. Madde diyorum çünkü tavadan çok havada birilerine fırlatılırken görüyoruz genelde. Başka birşey mi yok arkadaş atacak. Yazık günah.
bazılarınca yedikçe insanın kafasını çalıştırdığına inanılan gıda maddesi. özellikle burhan kuzu buna feci şekilde inanıyor ve öğrencilere yumurta yemelerini tavsiye ediyor.
yakında hükümet tarafından yasaklanması muhtemel olan besindir.