kendi adıma en vahim olanı "dahi anlamındaki de" nin insanlar tarafından bir türlü anlaşılıp doğru kullanılmayışıdır. ben bu "de" ye haksızlık edildiğini düşünüyorum efendim. kardeşi "ki" bu kadar muzdarip değil bu durumdan. çünkü insanlar "ki"nin hangi durumda ayrı yazılmasını bilmediklerinden ötürü yanlışlık yaparken "de"nin ayrı yazılması gerektiğini bilmelerine rağmen önemsemedikleri için bunu hatta 'aman ne olacak sanki' tavrıyla karşıladıkları için bile bile, göz göre göre bizim "dahi anlamındaki de"mizi ayrı yazmak yerine kelimeye bitiştirveriyorlar. oysa şöyle bir baksalar nasıl bir görüntü kirliliği yarattıklarını kendileri de görecek ler ama... neyse...
efendim ben burdan affınıza sığınarak birkaç kelimenin yazımında yapılan hatalardan duyduğum rahatsızlıktan ötürü nasıl yazılması gerektiğini paylaşmak istiyorum.*
alt alta sıralamak gerekirse
her bir
her bir şey(bu tdkda yok. kendi kişisel kanaatimdir ki, bir şey ayrı yazılıyorsa her bir şey de ayrı yazılır. 'her birşey'şeklinde yazılamayacağını düşünüyorum, aksi savda olanları saygıyla dinleyeceğimdir.)
her daim
her dem
herhangi*
herhangi bir
herhangi bir şey
herhalde (belki anlamında)
her halde (mutlaka anlamında)
her şey (tdk'nın yazım klavuzunda nasıl yazılacağı gösterilmemiş ancak sözlüğünden bir örnek vermem gerekirse, "kuşsütünden başka her şey var" demiş tdk)
hiçbir*
hiçbir şey(yanlış yazımları: hiç bir şey/ hiç birşey/ hiçbirşey)
hiç kimse
bir an
bir an evvel
bir an önce
bir anda
birçok*
birkaç*
birtakım(sıfat, "Aklından son süratle birbirini tutmaz, birtakım düşünceler geçiyordu."- H. Taner.)
*Biraz, birkaç, birkaçı, birtakım, birçok, birçoğu, hiçbir, hiçbiri, herhangi belirsizlik sıfat ve zamirleri de gelenekleşmiş olarak bitişik yazılır.kaynak: http://www.tdk.gov.tr/TR/...49816B2EFD4E0E8C92CD73B10
bu zamana kadar sözlükte ''-de'' bağlacının yazımı ile ilgili gördüğüm tek şey ,
- bu yanlış
- bu doğru.. şeklinde açıklamalarla bi yerlere varılamaz. pratik çözümler üretmek gerekmektedir. peki nasıl?
örneğin içerisinde ''-de'' eki olan bir kelime kullanacağız. bu ek ''dahi anlamındaki -de'' mi , yoksa ''ismin -de hali'' mi ayırmak aslında çok kolaydır. bu yöntemi de bana ilkokul hocam öğretmiştir. allah razı olsundur. cümle üzerinde gösterelim;
örnek cümle ---> ''banuda bende kaldı.'' işte kural dışı bir yazım. peki nasıl anladık? şöyle ki; cümle içerisinde geçen ''-de'' eklerinden , ''dahi anlamında gelen -de'' çıkarıldığında , cümlede anlam bütünlüğü bozulmaz , fakat ''ismin -de hali'' olarak kullanılmış ''-de'' eki cümleden çıkarılırsa , anlam bozulacaktır.
ilk -de eki için uygulayalım ve cümleden çıkaralım---> ''banu bende kaldı'' ---> anlam bozulmadı. demek ki bu ''-de'' , ''dahi anlamına gelen -de'' ve ayrı yazılması gerek.
ikinci -de eki için uygulayalım ve cümleden çıkaralım---> ''banuda ben kaldı'' ---> anlam bozuldu. bu da gösterir ki; bu -de eki ''ismin -de hali'' olan ''-de'' eki ve ayrı yazılmayacak... bu işin pratik çözümü budur.
insanı rezil edebilecek hatalardan dır. girdiginiz enrtynin yarısının yanlış yazılmasına isyan eden , iyi niyetli bir uuserdan uyarı almanıza yol açar ki , "keşke ilk okulda daha az tüf tüf oynasaydım" diye düşündürür insana.
insanların sözcükleri yazılması gerektiği gibi yazmamasıdır. Hayatta çok fazla önem verdiğim şeylerden biridir. TDK yazım kılavuzu herkeste bulunmalıdır diye düşünüyorum. Gerçi TDK de durmadan fikir değiştiriyor, örneğin en son bir TDK uzmanı twitter hesabından "herhangi" sözcüğünün artık "her hangi" şeklinde yazılması gerektiğini paylaştı.