bugün

ticarette dürüst olmaları en bilinen özelliklerinden birisidir. Bir yahudide paranız hiçbir zaman kalmaz. Bir şekilde öderler(istisnalar kaideyi bozmaz).
türkiyede ise *ağğğbi ya bir ara öderiz kaçmıyor ya* denilir ve daha sonra ülkenin neden sürekli boka battığı tartışılır kahvede.
Yahudi hakkını verir üzerine yatmaz.
Çok çalışmaları.sabah dükkanı en erken onlar açar.
siz güzel dinimzin emrettiklerini yapmıyoruz demiyoruz ve yahudilerimi övüyoruz ha müslümanlıkta ne yalan vardır ne de dolan bizde dükkanlar sabh erkenden açılır sabah namazından sonra biz müslümanlarda faiz yoktur faizlemi övünüyorsunuz ha arapları güdüyorlarmış ha evet öyle bakalım konuya ha ee o zamn çindeki türklere niye güdüyor demiyorsunuz ha korkaklar işinize gelince arapları güddürüyordanız hani gidin çini güdün ha haramı helal saydığınız içinmi övünüyoruz ha yoksa faiz yediğimiz içinmiyoksa biz bu gün böylessek ülkecek sadece kendimiz yaptığımız içinmi ha HAYIR ŞÜPHESiZKi hayır ALLAH BiZE BÖYLE BÜYÜK VE GÜÇLÜ ORDUYU SADE KENDiMiZi KORUYALIm diye vermedi bakın sayın tayyip beye müslümanlara yardım ediyor kardeşlerimize yardım ediyor kardeşliğimizi artırıyor ama siz arapları güderdiyorsunz ŞÜPHESiZ ALLLAH SiZE YARDIM ETMESE HEPiMiZ HiÇiZ MEHMETCiK BUGÜN HER GÜN ZAFERLE DÖNÜYOR HER OPERASYONA BiSMiLLAH DiYE BAŞLANIYOR CUMHUR BAŞKANIMIZ DA HER iŞE BiSMiLLAH DiYE BAŞLIYOR eee yane bugün israil filistini öldürüyorda siz zevk duyuyorsanız o canilerden ne farkınız kalır iSLAM MERHAMETTiR ama siz müslümanların zor durumuna sevinirsunuz ha hiçmi ALLAH TAN KORKMUYORSUNUZ ha siz bugün iyiyiz peki yarın yarında garantin varmı iyi olcağımın iNŞALLAH OLURUZ ama

* Bir Müslüman’ın pazarlığı üzerine pazarlık yapmak doğru değildir, alış veriş tahakkuk etmişse bunun üzerine bozucu bir teşebbüs doğru değildir. (Müslim)

* Müşterileri kızıştırarak piyasayı yükseltmek ve pahalılık meydana getirmekten kaçınmak gerekir. (Müslim)

* Müstahsilin malı, henüz pazara- çarşıya intikal etmeden ucuza tarlada kapatılmamalıdır. (Buhari)

* Ticari hayat doğruluk esasına göre yürütülmelidir, yalandan kaçınılmalı, söz verilince durulmalı, bir şey emanet edilince emanet yerine getirilmeli, asla hıyanet edilmemelidir. (Buhari)

* En hayırlı kazanç, kişinin kendi el emeğiyle kazandığıdır, çalışmak esas olmalı, asalak olmaktan kaçınılmalıdır. (Buhari)

DÜRÜSTLÜK BEREKET VESiLESi
* Alışverişte karşılıklı güven esas olmalıdır. Satılan mal ile alakalı gerçekler gizlenemez, olduğundan farklı gösterilemez. Dürüstlük bereket vesilesi, sahtekârlık ise bereketsizlik vesilesidir. (Buhari)

* Zengin tacir, takva sahibi olmalı, Allah’tan (C. C.) gereği gibi korkmalı; dini, içtimai, mali mesuliyetlerinin icabını yerine getirmelidir. Zekâtını vermeli, yoksulları görüp gözetmeli, hayır hasenatı eksik etmemelidir. ( Müslim)

* Borç, keyif için değil bir ihtiyacı gidermek için alınmalıdır. Borcun zamanında ödenmesi esas olmalıdır, darda kalan iyi niyetli borçluya mühlet vermek büyük sevaptır. (Buhari)

* Yalan yere yemin ederek malın sürümünü arttırmak isteyen, neticede kazancına haram katmış olur ve kazancının bereketi gider. (Ahmet b. Hanbel)

ŞARTLAR NE OLURSA OLSUN ÇALIŞMAK ESAS OLMALIDIR
Şartlar ne olursa olsun çalışmak esas olmalıdır. Peygamber Efendimizin (S. A. V) şu hadisi bu açıdan çok manalıdır: “Sizden birinizin sırtına bir demet odun yüklenip- bu suretle kazancını sağlaması- birine el açıp dilenmesinden daha hayırlıdır. (Buhari, Müslim, Tirmizi) Peygamber Efendimizin (S. A. V.) iş hayatı, işi yürüten çalışan işçi, malı satan tacir, alan tüketici, meyve ve hububat üreticisi, ticari hayat, ölçü tartı ve benzeri konularda daha pek çok hadisleri vardır. Bu hadislerden anlaşılıyor ki ticari hayatı islam son derece mükemmel bir şekilde tanzim etmiştir. Yani o, ticari hayata doğruluğu, dürüstlüğü, karşılıklı emniyet ve helali hâkim kılmıştır. Peygamber Efendimiz (S. A. V) bunu sadece sözde bırakmamış, bizzat kendi ticari hayatında uygulamıştır.

RIZKIN TEMiNiNDE HELAL YOLDAN AYRILMAMAK VAR
* Rızkın temininde, iş hayatında, ticari hayatta helal yoldan ayrılmamak icap eder. (ibn Mâce)

* Yanında işçi çalıştıran kişi, emeğinin hakkı ne ise hemen ödemeli. Hadiste bu: “alnının teri kurumadan” diye belirtiliyor. (ibn mace)

* Terazide eksik tartmak, ölçüde yanlış ölçmek milletin helakine sebeptir. Yani ölçü ve tartıda eksiklik, ticari hayatın tefessühüne ve bu da içtimai hayatın bozulmasına sebeptir. (Tirmizi)

* Bir malı ucuzken alıp kasıtlı olarak piyasaya sürmemek ve ancak pahalılaşınca ortaya çıkarmak veya halkın ihtiyacı olan malı piyasadan toplamak yasaktır. Bunu yapan kişiler lanetlenmiştir. (ibn Mâce)

* Yapılan işi sağlam yapmak ve bir işin başarılmasına kadar dikkatli çalışmak esas olmalıdır. Mesai dolsun, vakit geçsin diye zaman harcanamaz, kişi başkasının işinde çalıştığında bile kendi işi gibi titiz ve itinalı hareket etmelidir.

bu ölçüdüden iyisini bulamassınız şüphesizki doğru yol budur
Ticarettir. Çoğu keşfin ve icadın arkasında olmalarına rağmen antisemitist tutumlar sebebiyle yok sayılmışlardır. sürgün, dışlanma ve soykırıma tarihin belirli zamanlarında maruz kalmışlar ama başka milletler gibi ağlaklıkları tutmamıştır.

(bkz: jacques attali)

(bkz: yahudiler dünya ve para)
Türkiyeden uzakta bir devletleri olması. En azından kara sınırımız yok.
Ticaret yapmak.
sabun olabilmeleri.