bugün

senin sevgi anlayışına göre bu ülkeyi sevmek zorunda mıyım seklinde cevap verilebilecek sloganımsı.. ayrıca her hangi bir vatandaş bu ülkeyi sevmek zorunda mıdır kardeşim..

bu ötekileştirici söylem bugün gündelik dilin her tarafına yerleşmiştir ve daha da tuhaf olan bu ülke için hiçbirşey yapmayanlar bu sloganımsı sözün kaymagını yemektedir.
'ama asla aldatma' ile devam eden emir cümlesi..
peki terketmeyelim sevelim. ama neyini sevelim? zirt pirt kesilen elektiriklerini mi, hala bir düzene oturmamiş trafiğini mi, dostlar alışverişte görsün diye yapılan kaldırım döseme islemlerinin belediyecilik olarak yutturuldugunu mu, yoksa bireysel kalitesizleşmenin daha yogunluklu olarak artmasini mi, sark kurnazlıgının akıl olarak yutturuldugunu mu, projesiz siyasi liderleri fazla ciddiye alan kitleleri mi, mesleksiz yıgınlarin devlet eliyle cosmasini mi, yoksa at gibi caliştirip serce parasi toka eden is sahiplerinin varliğini mi, ve bunun gibi olumsuzluklari mi?

neyini sevelim? 8. henry devrindeki thomas moore gibi adamlarin bozuk para gibi harcanmasini mi, sahte kahramanlara tapmayi mi yoksa yasam kalitesinin ne yazık ki yerlerde sürünmesi ve kitlerin önce birey sonra toplum oldugunu unutturup guruh muamelesi yapilmasi mi?

elbette burda komple gelmiş geçmiş iktidar mevzileri ve bürokratik kadrolar suclu değildir. ahalide de cok suclar vardir.

ama biraz da bunu düsünmek gerekmez mi? sevelim ama karsiliğinda ne olarak geliyor bize. hamaset mi geliyor yoksa almanlar yenildiği için biz de yenildik cignemekten biktiğimiz sakızlarimiz mi?

işte esas mesele bu. gerisi fasa fiso fisko birlik makarnasidir zannımca.
Dogru bir sozdur. Sevmiyorsan bir yeri, icinde az da olsa gurur varsa gidersin zaten.

Ulkede yasanan olaylardan dolayı ulkedeki bu duzeni sevmeyebilirsin. Fakat bu senin bu ulkeyi sevmemen anlamına gelmez. Cunku vatanseverlik karsılıksız oldugunda gercek vatanseverlik olur.

Yani bu sozun manasında " kardesim bura boyle begenmiyorsan git " yoktur.

" Bu toprakları sevmiyorsan git " vardır. Bu toprakları gercekten seviyorsan zaten kendine gore yanlıs olan seyleri degistirme azmini icindeki vatanseverlikte bulursun. Vatansever olmayan adam bu ulkeye hicbir katkıda bulunamaz. iste bunun icindir ki ; ilk once ulkeyi seveceksin. Ondan sonra yanlısları gorup, degerlendirip, cozumler ureteceksin, calısacaksın.

Bu ulkeyi sırf istemedigi bir duzende yasıyor diye sevmeyen insanların, sırf istemedigi insanlarla yasıyor diye sevmeyen insanların bu ulkeye ne katkısı olabilir ?

Sen bulundugun toprakların insanını sevmiyorsan, bulundugun toprakları sevmiyorsan bu ulkeye nasıl hizmet uretirsin ?

Ama istemedigin bir duzen ise ulkendeki duzen, tabii ki bunu demokratik cercevede degistirmeye calıs. Ama vatanseverligi bir fasizm olgusu olarak algılama. Vatanseverlik bu ulkedeki butun insanların kendisinde hissedebilecegi bir duygudur. iste bunun icin " ya sev, ya terk et ! " Sevmiyorsan, dusmansan bu ulkeye git bu ulkeden. Gururun varsa tabii...
türkiye gibi hukuk bilinci olmayan bir ülkede, iktidara bir seçimde erbakan,sonrasında ecevit, sonrasında recep tayyip erdoğan gibi biribiriyle hiç alakasız insanlar gelebileceği için, ya sev ya terk et sloganı oldukça tehlikelidir.

dtp nin bile oylarını %1 lerden %5-6 lara çıkardığı görülürse, yarın bir gün koalisyon ortağı olmuş dtp li bir bakandan da duyulabilecek ülkücülere ağır gelebilecek slogandır.
seviyorum ama terk etmek zorundayım sözünden haz etmeyen sözcük ve emir öbeği
(bkz: seviyorum de)
düzenin bekçi köpeklerinin sloganı. "sev" dedikleri ülke değil, bu zorbalık ve hırsızlık düzeni. "sev" dedikleri, sömürü, işsizlik, geleceksizlik.... yoksa onlar da it gibi biliyor, "terket" dediklerinin bu ülkeyi onlardan daha çok sevdiğini.
kardeşim benim haritam bu beğenmiyosan siktir git anlamında söylenmiş ama çoğu kişinin işine gelmediği için karşı çıkılan slogandır. başka anlamlara da gelebileceği için sakıncalıdır.
R.T.E şahısının 'ben reklamımı yapayım oyumu alıyımda varsın Roma yansın.'düşüncesiyle çıktığı yolda söylediği nitelikli(!) ve manalı(!) cümlelerden biridir. Mizahcılar tarafından 'ya sev ya ver bi alt dudak.' ve 'ya sev ya terlet.' şeklinde modifikasyona uğratılarak lafı cukkadan gediğine oturtmuştur.
Bu söz ülkemizde ki fikir özgürlügünün,düsünce özgürlügünün,elestiri hakkinin olmadigini gösteren bir kanittir bana göre.Ülkemizi seviyoruz,ama kendi fikirlerimizi belirtmek en dogal hakkimiz degil midir ? Yanlis politikalar uygulandiginda elestirmek hakkimiz degil midir ? Bir Kürt´ün kendi dilini ögrenmesi en dogal hakki degil midir ? Ben Almanya da yasayan biriyim,burada Türkce dersleri görüyorum,peki burada basarilabiliyorsa bu,Türkiye de neden olmuyor ? Niye milliyetcilik duygularini sömürüp,bunu fasizme ceviriyoruz ? Buna karsi cikanlari adlandirip,vatan haini ilan etmekten ne zaman vazgececegiz ? Ya Sev Ya Terket mantigi nedir yahu? Ben kendi ülkemde rahatca yasayamayacakmiyim,düzensizlik gördügüm de,sömürüldügüm de,ülke satildigin da yumrugumu masaya vuramayacak miyim ? Bunlari yaptigimizda ne oluyor,basimiza neler geliyor ? Devlet tarafindan üzerimize damga vurulup,resmen hain durumuna düsüyoruz.Peki bu düzen nereye kadar gidecek ?
Nevruz da cocugun kolunu kirip,1 Mayista insanlari joplayip,hastaneye gaz bombasi atan gözü dönmüs polislere ne demeliyiz peki ? Atatürk bunlari görseydi,emin olun sizlerden utanirdi!

Sorulacak yiginla soru varken,yanitlarin hep bos kalmasi ne kadar aci bir durum degil mi ...
R.T.E nin humanist bir tavırla söylemesi ve nedenlerini açıklaması gereklidir doğruluk payının olması için fakat özsüz sözün kişiler tarafından havada kapılmasıyla tekrar ve tekar ' lan bu adam bişey dedide ne dedi neyi kast etti? ' sorularını sormayarak yorum yapılması,beğenilmesi,takdir edilmesini hayretler içinde izlediğimiz ve klasik bir replikle galeyana geldiğimizin bariz örneğidir.
sevmediği halde başka nedenler ile masum bir insanın duyguları ile oynayan erkek arkadaş ya da kız arkadaşa söylenmesi gereken söz.
(bkz: ya hep ya hiç)
(bkz: kas tonusu)
egemen olanın egemen olmayana sarfettiği sözdür. oysa egemen olanla olmayan oturup konuşsa ortak bir çok nokta bulunabilir. ama sadece ikisi oturup konuşmalıdır, başkalarının olmaması gerekir.
ilk bakıldığında hakaret gibi geliyo ama biraz daha irdelersek, insan sevmediği yerde kalmak istemez. çünkü sevmediğin yer sana iskence gibi gelir işte seni bu işkenceden kurtarmak için yapılan bir tanımlamadır. yani sana karar almanda yerdımcı olan bir deyimdir.
-ya sev ya terket
-neden.
-seninle anlasamiyoruz.
-ben neden gidecekmişim sen git.
-bu ulke benim. sen bu ulkeyi sevmiyorsun.
-nerden biliyorsun
-sevsen ......... seyleri yapmazsin.
-benim ozgurlugumu kisitlayan seylere karşi cikmam ülkemi sevmeme engel degil.
-ben sana tahammul edemiyorm.
-hah oyle soyle. beni begenmiyor musun?
-evet
-o zaman sen defol git baska ülkeye
-sen git benim gidecek yerim yok. dunyanin tek laik ulkesinde yasiyoruz.
-himm bir çeşit ütopya yani.
(bkz: ya save ya don t save) *
ya sev ya terk et sözü şunu belirtmek istiyor, (bu ülkeyi sev ve bu ülke adına olumlu işler yap eğer sevmiyorsan sen bu ülkeye zarar verirsin huzuru bozarsın defol)aslında doğru bir söz bu mantığın aynısını uludağ sözlükte yapmıyormu ??? uludağ sözlüğü sevenleri bünyesinde barındırıp sevmeyen yani sözlüğün düzenini bozan kurallarını aykırı hareketler yapanı uçuruyo.bu sözde illaki bu ülkeyi seviceksin lan diye bir baskı yok yada bu ülkeyi sevmiyorsun defol diye bir baskıda yok.

not: pkk yandaşlarının bu ülkede olması sizce iyi birşeymi hayır her gün gösteriler düzenliyorlar,zarar veriyolar,huzur bozuyorlar yani onlar bu ülkeyi sevmiyorlar o zaman onlar bu ülkeden defolup gitmesinmi !!! ???
Birkaç kobayın kafalarına göre çıkarttıkları çocuk avuntusudur. Ciddiye alınmamalıdır.
kendisini ülkenin sahibi sanan insan söylemi. başkalarının da yaşama şansını, buluduğu toprağı sevme ihtimalini yok sayar bu sloganı söyleyen kişiler. burasının herkesin ülkesi olduğunun farkında değildirler. bencillikte tavan yapmışlardır.

kendi hallerine bırakılıp faşist beyinlerini pek sallamamak lazımdır.
(bkz: ya sev ya bi alt dudak ver)
ameriganyada karşımıza "Love it or leave it" şeklinde çıkan popüler retort.
kendi düşünceme göre mantıklı olan cümledir. bu ülkeyi sevmeyenlerin bu topraklarda yaşamalarının sonuçları bugünlerde açıkça görülür oldu, ayrıca "ülkeyi sevmeyen birinin bu topraklara ne gibi faydası olacak yarrram" diye de sorarlar adama, gayet mantıklı olan bir emir cümlesidir.
(bkz: ya sevin ya da siktir olun gidin)
ülkücülere ait bir slogan. vakti zamanında lisedeyken sınıfın duvarına böyle bir kart postal asmıştım subay olan milli güvenlik hocamız biraz iddialı olmamış mı demişti. ben de cevap olarak az bile demiştim o da pis pis gülmüştü. gençlik işte; ben de gençtim, hoca da gençti o zamanlar.
bu sözün hangi olaydan sonra çıktığını bilmeyen ergen gençliğin "faşist, hede hödö" diye çemkirdikleri slogandır. zamanında hadep kongresinde türk bayrağının indirilmesi hadisesi yaşandıktan sonra, sağduyulu insanlar tarafından dile getirilmiştir. burada sevilme eylemi türkiye için değil, türk bayrağı içindir. bayrağı ya seveceksin, ya da siktirolup gideceksin manası taşır.

ayrıca amerika'da araç tamponlarında love it or leave it yazan çıkartmalarını görünce "aaa bunlarda da varmış" dediğimiz söz öbeğidir.