arastirmadan giden cahil cesaretli bazi arkadaslarin bok attigi etkinlik. hadi cahil cesaretlileri gectim de, uc ayda ingilizce konusabilecgini sanan aptallara var ya onlara cok guluyorum. madem o kadar basit 1 yil icinde 4 ulke gezip 4 farkli dil ogrenebilirsin.
gelirsin work and travel ile, buyuk ihtimalle bir fast-food isinde calisirsin, gezersin, yabanci arkadaslar edinir geri donersin... yok para biriktiricem, yok ingilizcemi gelistiricem dersen hayatini zehir edip geri donersin. o yuzden akilli olun, firmalarin yalanlarina kanmayin, oyle her firmayla is yapmayin, bir zahmet internete girip arastirma yapin... biletinizi de gidip acentalardan sakin almayin, cheapoair, travelocity, expedia, cheapflights vb. bir suru site var gidin onlardan alin, o parayla amerika'ya gelince bir ay marijuana tutturursunuz.
her açıdan bir tecrübe niteliğinde bir programdır. oraya gittiğinizde parasız kalabilir, çok iyi paralar kazanabilir,dilinizi geliştirebilirsiniz. iyi yönden baktığımızda benzersiz bir deneyim diğer taraftan baktığımızda emek sömürülmesidir. oraya gittiğinizde en çok yapılan şeyler türkiye'yle abd'yi karşılaştırmak olacaktır. ilk zamanlar zorlansanız bile ileriki zamanlarda alışacağınız ve ülkenize daha geç dönmek isteyebileceğiniz fakat paranız sınırlı kaldığı için erken dönüş yapmak zorunda kalacağınız bir programdır. her yönüyle başka bir programdır. mağdur olmak, çok para kazanmak, kazandığınızın ancak size yetebileceği bir program olabilir. gitmeden önce işin ve özellikle şirketin iyi seçilmesi kesinlikle önemlidir. yoksa daha wata çıkmadan mağduriyet başlamış olur.
Türkiye'den ortalama 6 bin civarında öğrenci bu programla Amerika'ya gidiyormuş. Son olarak Türk öğrencilerin de katıldığı bir eylemle, Amerikan Hershey çikolata şirketi PROTESTO edildi: Biz senin kölen miyiz LEN Amerika? http://www.nethaber.com/v...etti-dunya-alkisladi.html
faydalı bir programdır kendileri ama çilesi derdi çoktur. bıkarsınız isyan edersiniz sonra kendinizi eylemde bulursunuz.
buyrun buradan;
herseys'in, pennsylvania'nin palmyra denen bolgesinde bulunan çikolata fabrikasina bu yıl iki arkadaşım work and travel ile gitti. bir yandan gezerim bir yandan çalışır ingilizceyi de ilerletirim deyü.
tabi ki amerikanın iğrenç küresel politikalarından birini, "allah'ım neydi günahım?" ve "ben insan değil miyim?" şarkılarıyla duyguların sel olup aktığı şekilde programı yaşadılar.
canavar gibi, pırıl pırıl insanların çalıştırıldığı bu programda hiçbir amerikan genci çalışmamaktadır. çünkü
gördüğüm, okuduğum kadarıyla programın asıl amacı "it gibi çalışıp, it gibi yaşamaktır. arkadaşlarım da işte bu programa bardağın son damlasına kadar dayandılar ve sonunda eylem yaptılar. eylemleri büyük ses getirdi new york times'a dahi çıktılar.
2012 yazında yapmayı düşündüğüm "şey". Aileden onay alındı,paralar ayarlandı.Zaman bekleniyor. Alaska'ya gitmeyi düşünüyorum. Hayvanlar gibi çalışıp önce paramı çıkarmak sonra da kalırsa gezmek çok genel amaç. Bekliyoruz.
2010 yazında new jersey'in jersey shore sahillerine gittiğim,cankurtaranlık yapıp son aylarda denizde plajlarda yüzdüğüm,darbukamı da götürüp herkesi sokaklarda oynattığım mükemmel bir iş oluştur.Pek bir yer gezilememiş Lakin New york Manhattan ve new jersey six flags parkını gezmek yetmiştir,zira dünyanın en hızlı ve en yüksek roller coasterine trenine binilmiştir ve daha nice adrenalinle yaran aletler...,unutamam o günleri,azeri ve mısırlı arkadaşlar,oradaki giresunlu 15 yıldır esnaf türklerle gülme eğlenmeler...herşey güzeldi be amerika
afrikanın geri kalmış ülkelerinden türkiyeye geldiğinizi düşünün, yapabileceğiniz işler
- adanada pamuk işçisi,
- giresunda fındık işçisi,
- rizede çay işçisi,
- trakyada tarla işçisi,
hadi seç birini, işte durum bu.
Türkiyede yaşayıp amerikaya gidecek kadar gelir düzeyi olan üniversite öğrencileri work and travel programı altında beden işçisi olarak çalışmayı kabul etmesine hayret ediyorum.
ahkam kesiyorum ama bende gittim.sizde gidin ben gittim gördüm ama kimseye önermiyorum. he nesi var amerikayı gezdim, 2 çanta marka kıyafet birkaç parça elektronik cihaz benim için kar oldu.kötü günler, aç kaldığımız günler, geceyi geçirmek için kilise aradığımız günler, türk ve müslüman olduğumuz için aşşağılandığımız günler unutulmadı.
eğer gidicekseniz kendinizi kötü günlere hazırlayın,iyi derecede ingilizce konuşun,tek başınıza değil kalabalık gidin, işinizi ve kalıcak yerinizi güvence altına mutlaka alın.
kesinlikle her universite ogrencisinin gitmesi gereken bir program. mutlaka iyi anlastiginiz bir kisiyle gidin ve orada da farkli ulkelerden arkadas edinin. hem gezersiniz hem calisirsiniz hem de alisveris yaparsiniz. benim tavsiyem kesinlikle eglence parklarini tercih etmeniz yonunde. kesinlikle turkiyede yasayamayacaginiz ve arkadaslariniza anlatabileceginiz deneyimler elde edersiniz.
bu aralar annemin gitmem için ısrar ettiği %60 gideceğim olan hededir. dil mil umrumda değil, madem gidicem iyi para kazanıyım 3 ay hayatımı yaşıyım yeterlidir.
fast food işinde çalışıp iflahımın geberdiği ve iş çıkışında 7 mil bisiklet sürerek eve geldiğim fakat bir kızın gülüşüyle tüm bu zorlukları unuttuğum amerikan icadı.
çeşitli sebeplerle sizi hayal kırıklığına uğratabilecek bir sistemdir. bu, iyi bir netice alamayacağınız göstermez, ancak abd'de yaşadığım süre içinde, çeşitli eyaletlerde karşılaştığım work and travel zede türk arkadaşların hikayeleri, "keşke onları önceden tanısaydım da, gelmeden önce çeşitli uyarılar yapabilseydim" dedirtmiştir bana.
neyse, madem burası aynı programa katılma potansiyelinde arkadaşlarla dolu, o yüzden ben de fazla başınızı ağrtımadan, kısaca birkaç madde yazarak, konuya gireyim. bu yazacaklarım, öncelikle ordayken karşılaştığım arkadaşların, bana anlattıkları sıkıntılara yöneliktir. programa katılmadığım için, başka nelerle karşılaşılabilir bilemediğimden, genel tavsiyeler yazıyorum.
- gözlemlediğim kadarıyla, konunun genel heyecanı, detaylı araştırma yapılmasına engel oluyor. internet diye birşey var, iyice araştırın. ama, ne aradığınızı bilmeniz için bile, bazı temel bilgilere ihtiyacınız var. aşağıda devam ediyoruz.
- önce, amerikan halkına dair filmlerden edinilen bütün iyimser önyargılardan kurtulun. ne olursa olsun oraya çalışmak için gitmiş bir yabancı olacağınızı unutmayın. genel kürltürlerine ve kısacık tarihlerine dair mutlaka bir iki satır okuyun. mesela kuzey-güney savaşlarının sebep ve sonuçlarına bir göz atın. gittiğiniz yer kuzey ya da güneydeyse, hatta hangi eyaletteyse, ona göre nasıl insanlarla karşılaşabileceğinize dair ipuçları arayın. mesela pennsylvania, virginia, texas gibi eyaletlerde insanların acaip tutucu, dindar ve yabancı sevmez olabileceğini öğrenin. bazı bölgelerde ırkçılığın halen olduğunu, sadece zencilerle sınırlı aklmayıp, yabancılara da uygulanabildiğini dikkate alın.
- eyaletler ve şehirler çoğunlukla geniş topraklara sahiptir ve gideceğiniz yer, televizyonda gördüğünüz merkezi bir yer olmayabilir. şehir, kasaba, hatta mahalle bazında harita ve bilgi araştırın. mesela, new york, manhattan adasından ibaret değildir. kuzey bölgelerinde, resmen köy hayatı yaşanan yerler vardır. köylüleri bazen çok garip olabilir. red neck diye adlandırılan tipler vardır ki, ne konuştuğunu anlarsınız ne de mantığını.
- mesafeler uzak, gidilmesi gereken yollar uzundur. mesela istanbul'la kıyaslandığında, insanlar beylikdüzü - tuzla arasındaki mesafeleri yakın yol olarak adlandırır, hergün işe gidip gelirler. bu güzergahların belli bir noktasından sonra, çoğu zaman toplu taşıma araçları yoktur. abd bireysel yaşanan bir ülkedir ve herkesin özel arabasını kullanarak işe gitmesi normaldir. kısa süre içinde, araba ve ehliyet sahibi olup, dönerken de bu arabayı satma durumunuz neredeyse imkansızdır. yukarıda yazdığım gibi, mahalle bazında bir adres araştırmasıyla, çalışacağınız, kalacağınız ve çevrede gezeceğiniz yerlerle ilgili detaylı bilgi sahibi olun. en azından, muhtemel olumsuz tarafları bilerek gitmiş olun.
- iş disiplinleri bir hayli fazladır. çok erken saatte başlayan bir mesaiye ve sıkı çalışma şartlarına kendinizi hazırlayın. hangi bölümde okuduğunuzu, kabiliyetlerinizi ve yapabileceklerinizi unutun. hatta üniversite öğrencisi olduğunuzu bile unutun. potansiyel işsiz muamelesi görmeye hazır olun, görmezseniz bile temkinli olmuş olursunuz. temelli yaşamak ve çalışmak için giden nice türk doktor ve mühendislerinin, eğitim hayatlarına neredeyse yeniden başlayarak kabul görmeye çalıştığını hatırlayın. henüz bitmemiş bir üniversite ile, işvereninizin gözünde bir vasıfsız işçi olabileceğinizi unutmayın.
- değişik gelebilecek toplumsal kurallarına aşina olmaya çalışın. mesela birçok eyalette, hiçbir açık alanda alkollü içki tüketilmez, yasaktır. insanlara, elle temas etmek hoş karşılanmaz, hatta aksi birisi sizi suçlayabilir. tokalaşma dışında fiziksel temsatan kaçının. özellikle, azıcık samimiyet kurduğu insanla konuşurken, devamlı dokunarak bişeyler anlatmaya çalışanlar zorlanmaktadır. kimsenin arabasına dokunmayın, park halindeki araçlara yaslanmayın. özellikle hiçbir çocuğu, ne kadar sevimli gözükse bile sevmeye kalkışmayın. çocuklar dokunulmazlık konusunda önceliklidir ve yanındaki ebeveynleri, saçını okşadığınız bir çocuğu, size potansiyel hastalıklı muamelesi yaparak oradan uzaklaştırabilir. batıl inançlarının, toplumsal düzeyde bir hastalık olduğunu tesbit etmek için, yüksek bir binanın asansörüne girin. kat sıralamasında 13 rakamı oladığını, asansörün 12. kattan 14. kata ışınlanarak çıktığını tesbit edin, hatta bir de önünde resim çektirin.
aslında daha çok yazılması gereken var sanki ama, bu saatte aklıma gelmedi detaylar. işin özü, work and travel bence çok güzel bir deneyim fakat, karşılaştığım arkadaşlardan edindiğim izlenim, hem katılan arkadaşların beklentilerini yüksek tutup, hem de yeterli araştırma yapmadan yola çıkmış olmaları, diğer taraftan da onları gönderen şirket yetkililerinin bazen yeterli duyarlılıkta olmayışı, bu tecrübeyi acı bir hale getirebiliyor. yola çıkmadan önce detaylı ama, yeterli dediğinizden daha deatylı bir araştırma, size zarardan çok fayda getirecektir.
bugün itibari ile bir ilkokul arkadaşımın katılacağı program tsi akşama doğru orda olur herhalde, yalnız yazılanları okuyunca allah kolaylık versin diyorum ona inşallah pek sorun yaşamaz, sonuçta ben erasmusa gittim ama wat la kıyaslanamaz erasmus da hem yatıyorsun üstüne de para veriyorlar. (bkz: hibe)
amerika'da yaşanan birçok atraksiyonun ülkemizde yaşanamaması ve yaşam standartlarındaki kalitenin türkiye'ye dönünce birden düşmesi ile öğrenciyi 3 vakte kadar depresyona sürükleyen program.
manitalarla fink atmak için yaklaşık 3000 doları gözünden çıkarmış olan insanların yapmaya yeltendiği ve bu sayede wat*** programlarını yapan işletmelere abazalıklarıyla büyük katkı sağlayan insanlara bir wat programcısı olarak teşekkür ediyorum.*
amerika'da insanlar issizlikten kirilirken bizim burda hizla artan wat sirketleri hangi roadshowlarla is ayarliyorlar gercekten merak ediyorum.
gecen sene staj icin gittigim new york'ta 6-7 tane issiz gucsuz gezen wat ogrencisine denk gelmistim tesadufen...gidecek olan arkadaslar eger rezil olmak istemiyorlarsa once is bulsunlar,sonra o isvereni arastirip iletisime gecsinler.
biz, başbakanı belirli zaman aralıklarıyla obama'nın yanına rapor vermeye giden bir ülkenin evlatlarıyız. biz, başbakanı rte olan bir ülkenin evlatlarıyız.
Adam sana çalıştığın saat başına 8 dolar para veriyor. daha ne yapacak, domalacak mı ?
kalacak yer veriyor, daha ne yapacak, kendi evinden çıkıp seni mi yerleştirecek ?
türkiyede benzer bi işte sabahtan akşama kadar 20-30 lira verirlerken amerikada günde 120 dolar yapabildiğin,akabinde türkiyede 1 yıl rahat rahat öğrenim hayatını devam ettirebildiğin program.sermayenin ülkesi olmazmış.
(bkz: karl marx)
aa sömürüymüş!!!yılda 10 000 dolar vercek arkadaşlar varsa seve seve kendimi sömürtmeyeceğim program.ayrıca amerikada kaçak kalma anahtarı.
kesinlikle emek hırsızlığı,fakat eğer oraya gidiceksen sadece para kazanmak için gitmiceksin gezmek ,stres atmak ,yani burda yapamadığın şeleri yapmak için imkan varsa gidilmesi gereken bi program he bide ingilizcesi gerçekten kötü olanın iki kere düşünmesi gerekir çünkü bi kaç tanışdığım arkadaş vardı ama gerçekten kötüydü ingilizceleri bazıları geri döndü,bazıları zor günler yaşadılar ayrıca çalıştığın yerde hertürlü ibneliği yaparlar ama takmıcaksın biraz oluruna bırakacaksın ,iki defa gitmişmişliğim var ilki gerçekten zordu fakat ikincisi gayet güzel oldu ve eğlenceli oldu amerikalı manita bile yapmıştım ama sakin olmak lazım dır..