bugün

"dünyadaki gözyaşı miktarı sabittir.ağlamaya başlayan biri için, bir yerlerde bir başkası keser ağlamayı. aynı şey gülmek için de geçerlidir."
e: insan biliyorsa eğer.
v: sabretmekten yılmaz.
e: ne beklemek gerektiğini biliyorsa.
Samuel Beckett'ın en başarılı eserlerinden biridir; Godot'u beklerken...
(bkz: Mutlaka izlenilmesi gereken bir tayatro oyunudur)
anlaşılması için felsefi altyapı gereken bir tiyatro eseri. godonun ne olduğunu kim olduğunu kendinizce yorumlamak mümkün. her diyalog ikinci kez okunduğunda anlam kazanır. karakterler de bir o kadar soyuttur.
son derece önemli bir tiyatro klasiğidir.
öyle bir oyundur ki insan 1 saatte okumayı bitirir. sonra 1 saatte tekrar okur. sonra üçüncü kez okur. sabaha kadar yeniden okur. sonra ölene kadar yaşar. godot'yu bekler. anladığı zaman beklemekte olduğunu fark eder.
Samuel Beckett'in 1949 yılında, edebiyat dünyasıyla dalga geçercesine o zamana kadar mevcut olan hiçbir akıma kapılmadan yazdığı, ana karakterleri olan Vladimir ve Estragon adındaki iki adamın Godot adında birisi olarak bahsedildiği halde aslında hiçbir şey veya her şeyi temsil eden bir kavramı beklerken geçirdikleri zaman dilimi içerisindeki diyaloglarından oluşan avangart oyunu. Hakkında yazılacak çok şey veya hiçbir şey olan bu eser aslında tam olarak bu ikilem içerisinde geçmektedir: Her şey veya hiçbir şey. Hakkında en çok kabul edilen yorumlama hayatın anlamsızlığını temsil etmesi olan bu oyun huzursuz edici bir şekilde ilerler. Kendi adıma en çok ilgimi çeken karakter köle olduğu için düşünmek zorunda olmadığından dolayı mutluluğa hepsinden daha yakın olduğunu ifade edilen 'köle' karakteridir. Çünkü düşünmek mutsuzlaştırır.
Demokrat Parti döneminde beklenen şeyin komünizm olduğu gerekçesiyle yasaklanan kitap.içerik olarak değinmek gerekirse Godot yaşamdan beklentilerin toplamıdır.Konusu bu zaten oyunun insanoğlunun bitmek tükenmek bilmeyen bekleyişi.Tabii zamanında Beckett ustay en çok sinirlendiren konuda yine bu eseri olmuştur,insanların soruları tükenmez çünkü "yahu tamam da Godot kim?".Rivayet edilir ki Beckette de Godot'un kim olduğunu söylemeden öldüğü için bir hayli bozulanlar olmuştur.
üniversitedeyken ingiliz edebiyatı dersinde gördüğüm ve çok sevdiğim eserdir.
insan biliyorsa eğer,
Sabretmekten yılmaz.
Ne beklemesi gerektiğini biliyorsa,
Endişeye mahal yoktur.
Sadece bekler.
http://youtu.be/DPNna75o3Q8
--spoiler--
+Hiç terk ettim mi seni ?
-Ama gitmeme izin verdin...
--spoiler--
godot'un hiç bir zaman gelmeyeceğini bilenlere ithaf olunur:

niye demek ister insan ama diyemez çünkü niye diye soracak olsa isyan kopar, bilir. peki neden ama neden?bu soru bir türlü kaybolmaz içinden. böyle olmasaydı nasıl olurdu, bilmez.en iyisi unutmak der; hiç olmamış, hiç yaşanmamış gibi davranmak en iyisi.
ama bir kere onu çağrıştıracak bir şey oluverse, durduramaz içinde ki soruları yine. hayat, böyle bir şey işte ya der.

acılara rağmen yaşamaksa hayat, ya tutunamayan ne yapsın? savrulsun mu? savrulsun sonrada bir köşeye mi konsun? o köşeden mi baksın hayata? ya da dur! tutunsun, asılsın hatta. ama eline bir hiç geçtiğinde tekrar savrulsun. sonra vazgeçsin bu çabadan. beklesin en iyisi, hiç gelmeyecek bir şeyi beklesin, sonra daha çok acı çeksin gelmediği için. zaten var olan acısıyla savaşmaya çalışan savruk dost, umut ettiği için daha çok tutunamasın. birbirine girdikçe her şey, daha çok karışsın hayatının kavgası. acılara rağmen yaşamaya çalışırken daha çok saplansın acıya.

kimsenin cevabını bilemediği sorularını, beklediği ama bir türlü gelmeyen kişiye mi sorsun? peki neden ama neden? bu soru bir türlü kaybolmaz ki içinden. böyle olmasaydı peki, nasıl olurdu bilmez.
VLADIMIR - Boş konuşmalarla zamanımızı harcamayalım! (Bir an, şiddetle) Fırsat varken bir şeyler yapalım! Her gün birilerinin bize ihtiyacı olmuyor. Aslında özellikle bize ihtiyaç duymuyorlar. Başkaları da daha iyi olmasa bile, aynı derecede bizim yaptıklarımızı yapabilirlerdi. Kulaklarımızda çınlayan şu yardım çığlıkları bütün insanlığa yöneltilmiş! Ama burada, zamanın bu anında, istesek de istemesek de bütün insanlık biziz. Çok geç olmadan bundan yararlanalım! Zalimce bir alın yazısının bize layık gördüğü iğrenç güruhu hakkıyla temsil edelim! Ne dersin? (Estragon hiçbir şey söylemez) Kollarımızı kavuşturup yardım etmenin iyi ve kötü yanlarını hesaplarken cinsimize kötülük etmediğimiz doğru. Kaplan hiç düşünmeden hemcinsinin yardımına koşar ya da çalılıkların kuytularına siner. Ama sorun bu değil. Sorun burada ne yaptığımız. Ve cevabı bildiğimiz için mutluyuz. Evet, bu uçsuz bucaksız karmaşada kesin olan tek bir şey var. Godot'nun gelmesini bekliyoruz. Ya da gecenin çökmesini. (Bir an) Buluşacağımız yere saatinde geldik ve bu da sonu işte. Aziz değiliz ama bu da sonu işte. Aziz değiliz ama buluşacağımız yere saatinde geldik. Kaç insan böyle bir şeyle övünebilir?
--spoiler--

vladimir: gidelim mi?
estragon: gidelim

--spoiler--

kımıldamazlar. uzun zaman kimse tarafından anlaşılmayan oyunun en can alıcı sahnesidir.
izlerken bol bol sıkılabileceğiniz bir tiyatro eseri.
samuel beckett tarafından yazılmıştır.

--spoiler--

+gidelim mi?
-gidelim.
( kımıldamazlar )

--spoiler--
aslında godot yoktur. boşa beklenir, gelmez.
https://youtu.be/DPNna75o3Q8
izlerken zamanın nasıl geçtiğini anlamadığım oyun.
Sanırım beklemeye alışkın olduğum için.
Beckett’ın hayatın dinamiğiyle paralellik gösteren aşmış oyunudur.

--spoiler--

Estragon: insan biliyorsa eğer.
Vladimir: Sabretmekten yılmaz.
Estragon: Ne beklemek gerektiğini biliyorsa.
Vladimir: Endişeye mahal yoktur.
Estragon: Sadece bekler.

--spoiler--
Tüm zamanların en iyi oyunu. Şöyle de bir filmi var:
https://m.youtube.com/watch?v=-Va9xN_xXYw
"Hepimiz deli doğarız; bazılarımız öyle kalır."

görsel
bir ödev kapsamında okumak zorunda kaldığım saçmalık. beckett'in saçmalıklarına anlam aramaya kalkmayın.
Güzel kitaptır. Önemli olan beklenilen kişi değil beklemek fiilidir, fikirli kitap.

Ben de godot'u bekliyorum. Benim godot'm hayatımın kadını. Ama daha gelmedi.

Herkesin bir godot'su vardır: ev, araba, eş, anne, baba vs.
birkaç yıl baskısı yoktu.

2021'de kabalcı yayınevi basmıştır.