vavien

entry229 galeri13
    129.
  1. vavien; insanın kendi kendine yarattığı korkulara ve küçük bencil hayatlara yakılmış bir ağıt. türkiye sinemasının özgün filmlerinden biri vavien; küçük bir kasabada geçen küçük adamların hikayesini izleyen her dünyalının algılayabileceği tarzda anlatıyor, filmi esas değerli kılanda bu evrenselliği zaten. taylan biladerlerfilmin başrolündeki engin günaydının yazdığı senaryoyu basit bir dille aktarıyor biz izleyicilere.
    --spoiler--
    vavien; küçük bir kasabada yaşar celal, sıradan bir insandır. elektrik işlerinden anlar abisiyle ortak bir de dükkanları vardır. celal bir iç huzursuzluk halinin adeta somutlaştırılmış versiyonudur. celal ı hangi sahnede görsek hep sıkıntılı, çevresini ve kendisini rahatsız eden bir tip oysaki abisi cemal filmde celal ın tam tersi karakterdir. cemal filmin iyi adamıdır ve biz izleyiciler celal e cemal sayesinde tahammül ederiz.sevilay; başlı başına bir türkiyeli umutsuz ev kadını. sevilay kocası celal için saçını süpürge eden kadın ve hayatındaki bütün huzursuzlukların ve korkuların nedeni ve baş aktörü celal. sevilay celal in uydusu, daha da ötesi film boyunca anlıyoruz ki sevilay ın var olma sebebi celal. celal ile sevilay ın ergen çocukları mesut; çok az konuşan komşu kızıyla yiyişen sıradan bir ergen ve fakat celal için tam bir karın ağrısı. celal belkide kendi başarısız hayatının kanıtı olarak algıladığı oğlu mesut u her daim nefretiyle büyütmektedir ve mesut büyük bir olasılıkla 10 yıl sonrasının celalidir.

    parasızlığın esnaflar üzerinde yarattığı manyaklık psikolojisini, borç,harç ve benzeri sıkıntıların dışa yansımasını celal kahvaltı sırasında mesut un ve sevilay ın ağzına sıçarak çok güzel özetler. sıradan adam celal evde bulamadığı huzuru pavyonda ararken, pavyon kadınlarından biri olan sibel e bin dolar vermesiyle filmimizde paranın azımsanamayacak rolü çıkar sahneye. celal in sibel e kaptırıdğı bin dolar esas itibariyle sevilay ın babasının sevilay a yolladığı paradır. sevilay ın kocasından sakladığı tek sır almanya dan babasından gelen paralardır, bunun nedeni olarak zayıf karakterli sevilay ın baba otoritesinden oldukça çekinmesi gösterilebilinir. zira baba kişisi kızı sevilay a telefon konuşmasında damadına olan nefretini kusar ve ekler sakın paralardan celal e bahsetme. aslında paralardan celal in hiç haberi olmasa vavien de ortaya çıkmayacaktı, vavien celal in sevilay ın zulasını patlatması sonucu ortaya çıkan bir film aslında. celal sevilay ın zulasını patlatır bin doları sibel e verir ve fakat celal mutlu mudur? maalesef ki sibel in dostu peydahlanıverir bir anda sibel in dostu pek bir karanlık tiptir ve celal in ağzına sıçar ve ekler sibelden uzak dur. bu tehdidiyle sibel in dostu ve sevialay ın babası bir nevi kesişim kümesi oluştururlar celal i sevmeyenler kesişimi.

    sıradan adam celal abisi cemalin ''elini sıktıklarında kafalarından bin tane plan geçer'' diyerek tanımladığı kötü insanlar kategorisine filmin başında arabasının kapısını otomatik açılır kapanır vaziyete getirdiği anda dahil olur biz izleyiciler cemalin kötü olduğunu ancak karısını piknik dönüşü otomatik kapıyı açmak suretiyle uçuruma attığı anda anlarız. celal namuzsuz, para peşinde koşan ve karısının paralarına konabilmek için onu planlı bir biçimde ölüme terk edebilcek bir küçük adamdır. sevilay celal in uydusu olduğunu uçurumdan çıkıp yine onun koynuna sığınmaya çalıştığında bir kez daha ispatlar. sevilay filmin en safıdır ve o kadar saftır ki; uçurumdan çıkıp geldiğinde yerinde bulamadığı zulasının yerini kocasına kızmak yok diye tatlı tatlı sorar. ve celal o kadar kötüdür ve küçüktür ki sevilay ı parayı benden neden sakladın diyerek boşanma tehdidiyle yapayalnız bırakır ve çekip gider. bu sırada biz seyircinin sabrı dolmaya başlamıştır yahu bu celal durdurulamaz mıdır diye düşüne duralım, celal koşar adım abisi cemal e karısını nasıl planlı bir biçimde öldürmeye çalıştığını ve bunu paralara konmak için yaptığını pişkince anlatır. filmin iyi karakteri cemal önce film başından beri bırakmaya çalıştığı sigarayı yakar ve bekler, sonrada tüm insanlık adına kardeşini çok güzel bir biçimde döver. bu noktada biz izleyiciler artık rahatlamışızdır, celal en azından bir şekilde cezalandırılmıştır.
    cemal sadece celal i döverek selamlamaz seyirciyi, aynı zmanda filmimizin mutlu sonla bitmesine neden olacak planı da yapar ve celal e sevilay dan arakladığı parayı geri vermesini öğütler. celal sevilay a parayı verir. sevilay kocasının ondan boşanmayacağını öğrenince mutluluğa kavuşur ve zavallı celal karısının paralarını ona hibe etmesiyle huzur bulur. artık parası vardır.küçük ergen mesut da mutluluğa dahil olmalıdır, onun mutluluğa kavuşması biraz tırt bir vaziyettir. celal sevmediği televizyoncunun kızının oğlu mesut tarafından yiyildiğini öğrenince oğlu ile gurur duyar ve ona karşı baba sevgisini göstermeye başlar. filmin iyi adamı cemal baştan sona tek bir falso vermez filmi başladığı gibi iyi adam olarak tamamlar.

    sıradan insanların kendi arlarındaki çıkar çatışmalarının cinayete kadar gidebilecekken kısacık bir diyalogla aşılabileceğini anlatıyor. bir adamın mutsuzluğunun ailesine yansımalarını anlatıyor. arkanızda her zaman sağlam adamlar olmasının ne kadar önemli olduğunu anlatıyor vavien ve bunları anlatırken çok gerçekçi ve çok basit anlatıyor. hem çok film izlemeyi sevmeyen annem anlıyor filmi ve beğeniyor hem de deli gibi film izleyen arkadaşım anlayıp beğeniyor bir nevi herkese bir şeyler ifade edebiliyor vavien bu yüzden önemli bir film oluyor türkiye için.

    settar tanrıöğen, cemal karakteriyle büyülüyor, şahsen filmin en sevdiğim sahnesinde neşet ertaş ile saz şov yapıyor. ayrıcada elleri yıkamak çok daha anlamlı oluyor bu filmden sonra.

    sevdiriyor kendini vavien samimi bir film olabiliyor, başarılı bir ekip çalışması hem hikayesi hem de hikayesini anlatış biçimiyle.


    --spoiler--
    4 ...
  2. 128.
  3. tek kelime ile "anlamadım". giriş gelişmede anlattığı şeyle final apayrı. bir kez daha izlemekte yarar var sanırım. sprite'dan acımasız gerçekler gibi giden bir hikaye, süper ötesi oyunculuklar, settar abinin bağlama solosu ve neşet baba ile düeti... ama diyorumya sonu bir acayip. bir bardak suyu içerken son damlada boğaza kaçması gibi bir durum söz konusu.

    onun dışında engin günaydın sanırım kendini oynamış. bu adamı hep bir "celal" olarak düşünmüşümdür nedense.
    1 ...
  4. 127.
  5. baba tarafından oğluna, sen elini yıkadın mı? soru cümlesinin en çok kullanıldığı filmdir.
    2 ...
  6. 126.
  7. oğlunun mastürbasyon yaptığını fark eden baba figürünü ilk kez gördüğüm filmdir; böyle bir konuya değinmesi gayet güzel olmuştur, orijinal bir sahne olmuştur vesselam.
    1 ...
  8. 125.
  9. af edersin sonu bok gibi paşam.
    0 ...
  10. 124.
  11. önce önyargı ile yaklaştığım ancak seyretmeye devam ettikçe heyecanlandığım ve film bittiğinde vay be dediğim taylan biladerlerin filmidir.
    1 ...
  12. 123.
  13. engin günaydın'ın büyük yeteneğini(hem oyunculuk, hem de yazarlık açsından) sergilediği film. kurgu gerçekten çok hoş. filmde tatlı ve sürükleyici, daima komedi temelli bir hava hakim. böyle bir yerli yapım olması beni çok mutlu etti.
    0 ...
  14. 122.
  15. saraybosna film festivali'nde ülkemizi temsil edecek olan bir taylan biraderler filmi. gösterimi 28 temmuz'da yapılacak, yarışmanın galibi ise 31 temmuz'da belli olacak.
    0 ...
  16. 121.
  17. türk sinemasının altın çağı...

    bizden bir türk ailesi bu.

    evlatları gizli gizli mastürbasyon yapan, kadınları aldatılan, adamları aldatan ve hor gören...

    karanlık yüz kısacası...

    sonu dışında mükemmel.
    0 ...
  18. 120.
  19. hayatımdan 2 saati çalan film. keşke seyretmeseydim. hayır ne oldu orda hala düşünüyorum.
    2 ...
  20. 119.
  21. filmde engin günaydının oğlunu cankandıran eleman aynı fernando torrese benziyodu. ha bi de çaktırmadan kızı götürüyo ha.*
    0 ...
  22. 118.
  23. başrollerini engin günaydın ve binnur kaya nın paylaştığı, türk sinema tarihinin başarılı psikolojik filmerinden biri. konu bakımından eksik yazılmış ya da bir sonuca varılamamış hissi uyandırmasına rağmen kendini izletebilen bir film olma özelliğine sahip 2009 yapımı bir taylan biraderler eseri.
    1 ...
  24. 117.
  25. ilker aksum un, celalle o aslında her şeyi farkındaymışcasına yaptığı geçmiş olsun konuşması bence filmin en harika sahnesiydi...

    "gendi gendine bu gapı nası açıldı ya laa" lafı ve sonrasında celalin onun yanından ayrıldıktan sonra "ebesssini siktiimin" diye söylenmesi beni benden aldı.
    0 ...
  26. 116.
  27. bu film benim için settar tanrıöğen'le neşet ertaş'ın bilek güreşi yaptığı sahneden ibarettir.
    1 ...
  28. 115.
  29. durağan, sakin, aksiyondan uzak, yalın ama etkiliyici bir anlatıma sahip bir filmdir. senaryonun güzelliği yönetmenliğin bir adım önüne geçiyor. tam bir filmdir. ama asla komedi değildir. hayatın ta kendisidir.

    edit: bulaşmadan duramıcam. nuri bilge şundan da bişiler öğrenmeli.
    1 ...
  30. 114.
  31. ''yıkadın mı lan sen ellerini'' repliği ile yaran güzel film.
    0 ...
  32. 113.
  33. suçluluk psikolojisini enfes veren filmdir. bir sahnede celal'in eşinin ölümle ilintili şakasının üzerine gitmekteki ısrarı suçluluk psikolojisinin tarifi gibidir. elbet bir de şey var: mahallelinin başın sağolsun lafı celal'de içsel sevinç nidaları attırırken, malum eşin dönüşü gerçekleştiğinde gözünaydın deyişler ise aslında ölümden beter memnuniyetsizlik sunmaktadır. elbet, anlayana.
    2 ...
  34. 112.
  35. kadının erkeğe bağlılığının yalnızca ekonomik sebepler olmadığını gösteren bir kara mizah filmi. kadın-erkek ilişkilerine farklı bir açıdan yaklaşmış, kasaba hayatının rutinliğini ve dönebilen dolapları anlatmış.
    2 ...
  36. 111.
  37. özgün senaryolu bir kara mizah örneğidir. türkiye'den bu tarz sürrealizm kokan filmler çıkmadığından filmin havasının ilgi çekici özgünlük yansıttığını düşündüm film boyu. müzikler yer yer amelie tadında iz bırakıp fransız semalarına selam çakarken filmde yer yer de aaahh belinda havalarına girdim. sürekli tekrarlanan el yıkama mevzusu,gündelik hayat tekdüzesi masturbasyon, porno cdler, sarılan halatımsı ip, sürekli yemekten bahsediş, vavien, özenle örülüp umursanmayan hırka, ergenlik sanrıları, para- değer ilişkisi, pişmanlıklar silsilesi vs... filmin sürekli ısrarla yinelenen sembolleri/ simgeleri.
    celal'in iç geçirişleri, korkuları, pişmanlıkları filmi üstün kılıyor. buna binnur kaya'nın masum/ saf kadın rolünde döktürmesi de eklenince filmin tadı damakta kalıyor.hemen 2. kere izlemek akıldan geçiveriyor. iyi- kötü kalıpçılığında kötünün planlarından bahsedildiği celal'in yutkunduğu sahne, gene sen beni öldürmek mi istedin şakasındaki gerçeğe binaen celal'in devamlı aynı şeyleri söyleyip- bu deyişler pişmanlığının hatasını kabullenişinin resmi aslında- üste çıkmaya çabalaması dikkate değer sahneler.
    çok keyifli vakit geçirten izlenmesi farz bir güzellik vavien. son olarak, tekrardan ısrarla binnur kaya'ya dikkat!
    10 üzerinden 7.5!
    4 ...
  38. 110.
  39. absürd komediye iyi örnektir. coenlere benzemiş tarzı hafiften...
    1 ...
  40. 109.
  41. türk sinemasına kara film alanında yapılmış muazzam bir katkı, başlı başına tür sinemasının bütün incilerinin döktürüldüğü sessiz, sakin, karanlık bir film.

    karakterlerin tamamen senaryonun içinde yaşamaları, kafalarının içinde hep bir kara bulut varmış misali buğulu, sisli düşüncelere, hareketlere sahip olmaları, birbirine fiziken yakın ruhen kilometrelerce uzak yaşamlar ve tabiki ikide bir gözümüze gözümüze sokulan ivana fukalot, sarı hırka, vavien, otomatik kapı, sarma, el yıkama vb. fetiş ögeleri. bir kara film yapmak için tüm unsurları biraraya getirmiş taylan biraderler. nihayetinde oyuncu kadrosundaki başarılı seçim ve tabiki de Engin Günaydın ve Binnur Kaya ile başarıyla kotarılmış bir film olmuş Vavien.

    taylan biraderlerden coen kardeşlere tokat'ın bağrından bir selam çakılmış bu filmle. iyi de olmuş hani.

    edit : düzeltme için shafack'a teşekkürler.
    4 ...
  42. 108.
  43. yer yer sıkıcı olmakla birlikte, oyunculuklar, senaryo ve müzik * açısından gayet iyi olan filmdir.
    3 ...
  44. 107.
  45. filmi izlemeden önce engin günaydın'ın 'komik değil ama çok gülüyorsun' yorumuna o nası bişey la? diyerek tepki göstermiştim. ama filmi izledikten sonra %100 katıldım engin günyadın'a.
    4 ...
  46. 106.
  47. son yıllarda izlediğim en güzel film galiba. başta engin günaydın olmak üzere tüm ekibin ellerine sağlık.
    3 ...
  48. 105.
  49. engin gunaydin in yer yer burhan altintop a cektigi ama bu durumun izleyiciyi en azindan beni filmden sogutmadigini dusundugum,keske ulkecek biraz daha zevkli olsaydik da recep ivedik yerine bu filmi gisede hoplatsaydik dedigim filmdir.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük