bugün

horoz kesilecektir o da mahanası olur.
Her işin olduğu gibi, her sözün de uygun bir yeri ve zamanı vardır. Uygun olan bir zamanda söylenmeyen, yerli yersiz ortaya atılan, densizce sarf edilen sözler birilerinin tepkisini çeker; rahatsızlığa neden olur, büyük zarara yol açar.

Vakitsiz öten horozdan, ancak onu keserek kurtulan insanlar; yerinde ve zamanında konuşmayan insanı da cezalandırıp susturmakta hiç tereddüt etmezler.
şarkılara söz olmuş atasözümüzdür.*
(bkz: erken öten horozun başı kesilir)
nedense aklıma, bekir, aydın, coşkun, doğan gibi şeyleri getiren özlü bir atasözü.
birinin çıkıpta başkalarının çıkarlarına dokunan bir konu hakkında konuşmasından sonra, diğerlerinin tehditkar bir şekilde söylediği atasözümüz.
(bkz: baş derken)
bir yiğit özgür karikatürüne de konu olmuş atasözümüzdür.
her sabah okula giderken tarabya da sesini duyduğum ve erinmeden her sabah bu lafı söylediğim ama hiç bir eylemde bulunmadığım hadise.
anlayana cok sey anlatan bir atasozu.
yalan atasözüdür. kuş gribi olan tavuğuna bile ancak ölmeden önce kıyabilen ve israf olmasın diye yiyen türk köylüsünün bir horuzu vakitsiz öttü diye kesmesi ancak hikayelerde olan bir olaydır. öyle bir olaya rastlanmamıştır.
her söz vaktinde ve yerinde söylenmelidir.bir sözün, zamani gelmeden söylenmesi, büyük zararlara yol acabilir.bunun için, uygun olmayan zamanda aklina geleni söyleyen kisi cezalandirilir.nasil ki vakitsiz öten horoz, ugursuz sayilarak kesilirse..anlamindaki atasözü..