uzayda oksijen yoksa güneş nasıl yanıyor

    4.
  1. Güneş basit bir ateş değil plazma halindeki bir maddedir. Yer altındaki magmada böyledir. Yer altındada oksijen yoktur. Umarım açıklayabilmişimdir.
    20 ...
  2. 51.
  3. Kimyasal reaksiyon degil çünkü. Nükleer reaksiyon. Yani yanmıyor patlıyor. Güneşte durmadan nükleer patlamalar oluyor.
    10 ...
  4. 16.
  5. uzayda hava olsaydı güneşteki patlamalarında sesi dünyaya gelirdi. hava olmadığı için ses dalgaları oluşmuyor.

    not: ne alaka diye sormayın lütfen bilgi olsun diye girdim. kötümü ettik.
    5 ...
  6. 45.
  7. Ateyiztlerin ve müminlerin açıklayamadığı ibretlik olay.
    8 ...
  8. 3.
  9. doğal gaz olarak tahmin edilmekte.
    6 ...
  10. 46.
  11. an itibariyle akla gelen sorunsaldır.
    7 ...
  12. 26.
  13. yanma diyince ateşe attığı odunu anlayan birey çıkarımı.ignorance is bliss diye boşuna demiyor adam tabi.

    odun yanar evet, insanın derisi de güneşte çok kalınca yanar, içim yandı da denir, yaktı beni orospu da denir aşık olunca vs. bunların hepsi yanma işi evet ama aslında adı öyle yoksa hepsi farklı işler süreçler.

    odunun yanması kimyasal yanmaya örnek. karbon atomunun parçalanması için araya biraz sıcaklık biraz da oksijen atıyorsun kimyasal bir işlem yaratıyorsun. girdisine uygun çıktısı oluyor.

    güneşteki ise nükleer füzyon. yanma yok. alev yok yani hiç. ısı var muazzam. güneş 4 adet hidrojeni alıp 1 tane helium yapıyor. 1 helyum 4 hidrojenden daha az ağırlığa sahip. o ağırlık nereye gidiyor. e=mc2 bebek. enerji oluyor. hem de inanılmaz bir enerji. bu da şöyle bir proton var ötekine çarpınca birleşiyorlar ve ortaya ısı çıkıyor. bu da ortamı ısıtıyor diğer protonlar manyak oluyor. böyle gidiyor.

    bu arada güneş üzerinde insanın çok acaip sıcaklıklara dayanıklı bir elbisesi olsa bile ayak basabileceği bir yer yok çünkü tamamen gazdan oluşuyor.

    jüpiter de aynı mesela. o da sadece gadan oluşuyor ve tamamen güneş ile aynı miktarda yani %90 hidrojen %10 helium.

    o neden füzyon yapmıyor dersen, yoğunluğu pek uygun değil. güneşin 10binde biri kadar. eğer dışarıdan bir miktar hidrojen atabilsek içine o da ikinci bir güneş olur bizlere. güneşin binde8 ini yakalasak yeter. ama atmamız gereken hidrojen miktarı bu durumda 79 adet jüpitere eşit.

    yoğunluk diyorum dikakt edersen, hacim değil ağırlık değil.
    3 ...
  14. 14.
  15. 54.
  16. Süper bir sorunsaldır kesinlikle hak veriyorum. Haydi amerikanya bunu da açıkla.

    (bkz: hani şekilsiniz ya)
    3 ...
  17. 42.
  18. Öncelikle Güneş’te gerçekleşen reaksiyon kimyasal değil, dolayısıyla yanma değil. Güneş, içinde %73,46 oranında bulunan hidrojen (H) elementinin radyoaktif tepkimesi sonucunda ısı ve ışık yayar.

    Ayrıntıya gelecek olursak hidrojen (H) elementi çekirdekleri birleşirse çekirdek tepkimeye girdiği için bu olaya radyoaktif tepkime denir. Bu sırada ortaya helyum (He) atomu ve enerji çıkar.

    Güneş Tepkimesi

    Bu sırada kütle kaybı meydana gelir. Kaybedilen kütle enerji olarak açığa çıkar. Kaybedilen kütlenin ne kadar enerjiye dönüştüğü ise Einstein’ın ünlü formülü E = m x c2 ile hesaplanır.

    Bu bir birleşme/kaynaşma yani füzyon reaksiyonudur. Güneş üzerinde bu olay milyonlarca yıldır doğal olarak gerçekleşmektedir. Güneş “yanar” ifadesi büyük bir kavram yanılgısıdır. Güneş yanmaz fakat büyük bir radyoaktif reaksiyon içindedir.
    3 ...
© 2025 uludağ sözlük