ulus devlet

entry64 galeri1
    64.
  1. Türkiye Cumhuriyeti'nin yalnızca Türklere ait olduğunu ifade eden devlet biçimidir.
    0 ...
  2. 63.
  3. ulus devlete karşı olanlar siyonist ajanlarıdır.
    0 ...
  4. 62.
  5. israilin işine, bölgede ulus devlet bulunması gelmedği için, ABD ve ülkedeki işbirlikçileri ile birlikte Türkiyeyi bölmek istemektedirler.
    0 ...
  6. 61.
  7. Ulus devlet kötuyse "Kürtlere niye ulus devlet kuruyonuz o zaman amına koduklarım" tepkisi verilen durum.
    1 ...
  8. 60.
  9. Gotumuze o kadar Arabi boşuna sokmadilar.
    0 ...
  10. 59.
  11. dünyada ileri kalkınımış olan bütün toplumların kabul ettiği yoldur.
    0 ...
  12. 58.
  13. ulus devleti bilmem de,
    intihar ederek yaşamına son veren, marjinal adam ''sosyalog ulus baker''i bilirim.
    1 ...
  14. 57.
  15. Orta doğuda hangi devlet güçlü ulus devlet
    Hepsi sykes Picot un çizdiği yapay devletler Suriye mi ırak mı Ürdün mü katar mı kuvveyt mi
    Tom yarrak daşak geçmiş.
    0 ...
  16. 56.
  17. --spoiler--
    ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi ve Ankara Büyükelçisi Tom Barrack: Güçlü ulus devletler israil için bir tehdittir
    --spoiler--

    pkkcılar kimin köpeği türk milleti görsün.
    1 ...
  18. 55.
  19. Ulus-devlet çürümektir

    Çünkü herkesi aynılaştırarak yönetmeye çalışır.
    Kimliğini, dilini, inancını kabul etmez.
    Seni “millet” sayması için önce sana benzetmesi gerekir.

    Bir halkı yüceltirken, diğerini yok
    sayar.
    Temsil değil, biat ister.
    Adalet değil, uyum dayatır.

    Bu yüzden çok kimlikli toplumlarda ulus-devlet, barış değil bastırma üretir.
    Ve o bastırılanlar, bir gün konuşmaya başladığında sistem çözülür.
    0 ...
  20. 54.
  21. osmanlı devleti yıkılmadan önce aynı şeyi denemişti.

    polyannacılık oyanalım dedi.

    ermeniyi vali rumu asker yahudiyi nazır asker kaymakam hakim vb. falan yapmıştı.

    hiçbir zikime yaramadı . alayı osmanlıyı arkadan hançerledi.

    keşke şu akılsızılığın bir tedavisi olsaydı.
    0 ...
  22. 53.
  23. dünyada en iyi durumda olan ülkelere bakılsın.

    alayı hala çatır çatır milli devlet. vatandaşlarını bölmüyor ayırmıyor.

    birliğin olmadığı yerde dirlik olmaz.
    0 ...
  24. 52.
  25. yerine ne geliyor acaba.

    polyannacılık mı ? . kardeş kardeş oynayın bakalım. bende koltukta ömür boyu kalayım.

    dünyada polyannacı kafayla abad olmuş ülke var mı ?

    faiz sebep enflasyon sonuç diyen güya iktisad bölümünde mezun olduğunu iddia eden kişiden daha iyisini beklemem.
    0 ...
  26. 51.
  27. türkiye'de tasfiye aşamasında sona gelinen şey.
    0 ...
  28. 49.
  29. Türkiye'de olmayan şey.

    ırka yönelik bir devletimiz var. Tarih derslerinde orta asya'ya kadar gidiyoruz.
    1 ...
  30. 48.
  31. meşruiyetini bir ulusun belli bir coğrafi sınır içindeki egemenliğinden alan devlet şeklidir.
    0 ...
  32. 46.
  33. Neo-liboş ve küreselci düzenin en büyük düşmanı olan devlet tipidir.

    Günümüzde en yaygın devlet tipi olan ulus-devlet modeli, ortaçağın sonunda -özellikle milli monarşilerin ortaya çıkmaya başlamasıyla- görülen bir devlet örgütlenmesidir. Bu örgütlenme modeli, günümüz anlamındaki yapısını XIX. yüzyılda kazanmıştır. XX. yüzyılın özellikle ikinci yarısındaki sömürge uluslarının bağımsızlıklarını kazanmalarıyla yaygınlaşan ulus-devlet organizasyonu, günümüzde siyasal anlamda üzerinde en çok tartışılan olgulardan biri olarak dikkat çekmektedir.

    Ulus-devlet olgusu, XIX. yüzyılda özgürlük ve kurtuluş hareketlerine katkıda bulunmuş bir model olarak değerlendirilen bir konumda bulunmuştur. Bu dönemde ulus-devlet, esas olarak Fransız devriminden miras alınan demokratik ve evrensel değerlere ayrılmaz olarak bağlı, ilerici bir olgu idi. Ulus-devlet, yüzyıllardır savaşlarla sarsılmış ve artık bu savaşların sebeplerini oluşturan imparatorlukların ve kişi keyfiyetine dayanan tek kişi otoritelerinin etkileri altında yaşayan ulusların ekonomik ve sosyal bazlarda ortaya çıkan sıkıntıları aşmak ve yüzyıllardır süren ulusların içine düşmüş olduğu karmaşalardan kurtulabilmeleri için gösterdikleri yoğun isteğe cevap olmuştur. Bu olgu, ulusların üyeleri arasında bir topluluk duygusunun yeniden yaratılabilmesi rüyası ve yeni bir idealizmin aşılanması, yaşamın ayartıcı bir seçenek olarak görünen tüm yönlerini kapsama yeteneği olan yeni bir ideolojinin merkezine oturtmuştur. Ulus-devlet, her şeyden önce yüzyıllardır “kimin ve neyin olduklarını” bilmeden yaşayan milyonlarca insana anlamlı bir aidiyet duygusu sağlayan ulusçu bir hareket olmuştur. Ulus-devlet yeni yeni filizlenmeye başladığı Fransız devrimi ile birlikte, ulusal topluluğu, kendi organik yapısı ile yaşamının doğayla benzeşen bir varlığı olarak kullanma yoluna gidilmiştir. Günümüzde bu görünümünde bazı değişimler gösterdiği kabul edilmekle birlikte yine de devlet modelleri içerisindeki en güçlü siyasal yapı olduğu kabul edilmektedir.

    Sonradan bir ulus ve devlet olacak ulusların yüzyıllarca süren belirsizliklerinden sonra göreli erken gelişimleri, bir rastlantı olmanın ötesinde, dünyada yaşanan idari, iktisadi ve kültürel alanda birbirini izleyen süreçlerle örtüştüğü görülmüştür. Burada devletin asıl özne olduğu da yadsınamaz bir gerçeklik olarak kabul edilmelidir. Devlet, bu süreçte idari, vergi ve askere alma faaliyetleri ile hükümranlık alanı içerisindeki nüfusa, ortak bir kimlik duygusu sağlamakla birlikte, “yurttaşlık sadakati” denilen olgunun da gelişmesini sağlamıştır. Bu durum, XVIII. yüzyıldan önce de var olan ancak adı konmamış, “ulusal egemenlik” anlayışının yerleşmesinde de önemli bir etkeni ifade etmektedir.

    Ulus-devlet, sınırları belirlenmiş bir toprak parçası üzerinde yasal güç kullanma hakkına sahip ve yönetimi altındaki halkı türdeşleştirerek, ortak kültür, simgeler, değerler yaratarak, gelenekler ile köken mitlerini canlandırarak, birleştirmeyi amaçlayan bir tür devletin oluşumuyla tanımlanan ve günümüze şekil veren modern bir olgudur. Ulus ile ulus devletin, çoğu zaman olduğu gibi, çakışması durumunda aralarındaki temel farkın bir ulusun üyelerinin bir topluluk oluşturma bilinci göstermeleri ile birlikte, ulus-devletin bir ulus yaratımında veya ulusların kendi farkına varmaları için çalışması ve bir topluluk duygusu geliştirme çabası olduğu söylenebilir. Ulusun ortak bir kültürü, değerleri ve simgeleri varken, ulus-devlet bunları pekiştirme ve “vatana bağlılık” gibi bir amaç gütmüştür. Bu bilincin siyasi olarak oluşmasında Avrupa’nın 1815 Viyana Kongresi sonucu ortaya çıkan haritanın uzun bir zaman dilimi sürecinde bozulmaması da önemli bir faktör olarak görülmektedir.

    Ulus-devlet, özellikle XX. yüzyılın ikinci yarısından itibaren, küresel ölçekte yaygınlığa ulaşmış bir siyasi yapılanma modeli olmuştur. Günümüzde, Birleşmiş Milletler Örgütü’ne üye devletlerin hemen tamamı ulus-devlet modeline göre ve ulus-devlet kurgusu esas alınarak yapılanmıştır. Bunun yanında, gerek geçmişte, gerekse günümüzde siyasi bağımsızlık elde etme amacıyla hareket eden birçok ulusçu akım da bir ulus-devlet kurma hedefine yönelmiştir. Bu nedenle, her genellemenin kaçınılmaz olarak içereceği yanılma payından çekinmeksizin, XVIII. yüzyılın sonlarından günümüze kadar, oluşturulması için mücadele verilen siyasi örgütlenme modeli ulus-devlet olmuştur denilebilir.
    0 ...
  34. 45.
  35. ben şimdi ne okudum?

    donuz vere vere ak sayfa görmekten bıktım, ama n'apıcağım peki?
    0 ...
  36. 45.
  37. Fransa, Almanya, Britanya, ABD, Kanada dışındaki ülkelerin hepsi ulus devlettir zaten. Ulus devletler çökmüyor tam aksine çoklu-kültür multi-cultural devletler çöküyor. Gerçekleri hazmedecek kadar onurlu olan herkes biliyor ki Türkiye kürtler ve suriyeliler yüzünden gelişemiyor.
    Ulus devletler çöküyormuş, dünyada milliyetçilik artmış her millet bir diğeriyle anlaşamaz olmuş herifin söylediğine bak. Yıllardır kürtlerle yaşıyorsun ya bok beyinli Türkiye tek bir ulusun yaşadığı bir ülke mi ?
    1 ...
  38. 44.
  39. küreselci neoliberal düzenin en büyük düşmanı.
    0 ...
  40. 43.
  41. 42.
  42. işin özü asimile olmaktır, üst kimlik alt kimlik olarak ikiye ayrırırlar, etnik kimlik alt kimliktir önemsizdir, üst kimlik herkes türktür önemli olan budur.
    1 ...
  43. 41.
  44. türkiye için en iyi sistemdir, atamız ne demiş ne mutlu türküm diyene demiş, şimdi biri ben türküm biri ben kürdüm biri ben arabım, biri ben lazım dese, biri ben arnavutum dese, sonra anadilde eğitim zırvası falan dese bu ülkede birlik kalmaz, onun için ya sev ya terket diyoruz.
    1 ...
  45. 40.
  46. belli coğrafi sınırlar içindeki toplulukların, her biri küçük bir devletçik olan kabilelerden, krallıklardan merkezi bir ikidara geçerek güçlü bir devlet ve toplum olmak için zorunlu birlikteliğinin diğer adı. italya ve almanya'nin birliklerini sağladıktan sonra nasıl hızlı bir şekilde gelişip güçlendikleri tarihten verilecek iki örnektir.

    marksist açıdan, ulus devletin ulusal burjuvazinin kendi pazarını oluşturmak ve yönetme gereksiniminden doğduğu söylenmiştir. ancak, bu tanım, çin gibi marksist ulus devletlerin doğuşunu öngörmediği için yetersiz kalmıştır.

    çağımızda ulus devlet, emperyalizmin hedefinde olan bir kavramdır. emperyalizm, dini esaslara dayalı, kabileler, aşiretler birliği zayıf devletler gibi kendisine direnemeyen, satın alınması kolay yerel yöneticiler üreten rejimlerin varlığını tercih eder. amaçlarına aykırı gördüğü ulus devletler emperyalizm için tehdittir.

    coğrafyamızda 1990 yıllarının başından itibaren başlayan bop projesi bu amaca hizmet etmektedir. yerel işbirlikçiler olmazsa, bu proje uygulanamazdı. bop eşbaşkanı olduğunu övünerek itiraf edenlerin neye hizmet ettikleri çok açık bir gerçek.
    2 ...
  47. 39.
  48. atatürk ün tek hatasıdır ulus devlet politikası, türk ün türkten başka dostu yoktur.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük