Kürdün, çingenenin olmadığı, yobazın da ya az olduğu ya da ayak altında dolaşmadığı 10 ildir. bu açıdan karadeniz illeri tercih sebebidir. kürt yoktur, çingene azdır, yobaz ise klasik anadolu insanı muhafazakarlığı harici vardır ama ayak altında dolaşmaz çünkü karadeniz insanı böyle şeylere gelemez, hıyarın teki cübbesi sakalıyla din öğretmeye çalışırsa klasik muhafazakar karadenizliye dayağı yer oturur. o yüzden insanlara doğrudan değil dolaylı yoldan yaklaşırlar, işte iş vermek, yardım etmek falan filan gibi.
Ha kimilerine karadeniz şehirleri bunaltıcı gelebilir, veya küçük bu açıdan karadeniz'in en yaşanılabillir şehri gün geçtikçe gelişim altında esasında gerilemede bulunsa da Samsundur, küçük sessiz sakin bir şehir istiyorsanız önce sinop, sonrasında ordudur. Trabzon yaşanılacak bir yer değildir çünkü şehri şehir değil, insanları da biraz cinstir. Samsunlu'ya, sinopluya veya orduluya benzemez. Ama elbette istanbul'da yaşıyorum deyip de kürtlerin arasında bir semtte yaşamaktan binlerce kat daha iyidir trabzonda yaşamak.
Bununla beraber ekonomik olarak çok gelişmemiş haliyle kürt göçüne uğramamış, egeli kimliğini koruyan ege şehirleri de sayılabilir. Keza çanakkale de öyle,
Ankara ise? yok arkadaş ankara şehir değil, deniz olmamaması bir yana büyükşehir kılıfında ama hiçbir şeyi olmayan bir şehirde yaşamak küçükşehirde yaşamaktan daha kötüdür. diğerinde hiç olmazsa hangi şehirde yaşadığınızı bilirsiniz ona göre davranırsınız.
ve gelelim izmir'e... Kürdü, çingenesi boldur. Ama güzel şehirdir. yaşanılır. ha aile kurmak falan istersiniz, izmirli değilsinizdir yani ne olursa olsun o şehrin kültürüne ait değilsinizdir bilemem.
Tek sorun şu ki türkiyede o kıssaslara uyabilecek tek bir tane ilin bulunanaması.
Haa belde, ilçe derseniz eywallah.
(bkz: Bodrum)
(bkz: Alaçatı)
(bkz: vs..)
bursa çok uygun bir ildir. türkiye'de başka hiç bir il hem gelişmişlik hem de ulaşım açısından üç büyük il olan istanbul, ankara ve izmir'e bu kadar yakın değildir.
listenin üst sıralarında eskişehir i içeren komik liste. ulaşım, altyapı vs maddelerinden çok km/heykel ve km/belediyebaşkanınınresmi parametrelerinin önemli olduğu listedir aynı zamanda.*
berlin, köln, hamburg ve frankfurt am main şehirlerinin kesinlikle dahil edilmesi gereken 10 ildir. mesela hamburg´taki türk nüfus sinop´tzan fazladır. ya da muş´tan...ve bunların hepsi sağlam, yaşanacak şehirlerdir.
kişiden kişiye göre değişir efenim. doğa ile barışık insanlar karadeniz dağların da yada torosun eteklerinde her hangi bir şehirde yaşıyabilir.
gece hayatını seven kişiler için ise istanbul, izmir ve ankara alternatifleri bulunmaktadır. bir de bunlara yazlık alternatifler eklenince marmaris, çeşme, bodrum gibi pozisyon zenginliği olmaktadır.
yaşlı amcalarımız için kuzey ege tarafları, çanakkale dolayları özellikle tavsiyedir.
doğu kültürüne aşıklar için diyarbakır, gaziantep, hatay, şanlı urfa ve niceleri vardır.
türkiyenin her yerini gezmiş birisi olarak herkese uygun bir yerler vardır bu memlekette. yeter ki kıymetini bilelim. bizi bölmek için çeşitli oyun senaryoları üretenlere bir dur diyelim. ozaman türkiyemin her yeri cennet.
yaşana-bilir deyince 10 tane bulmak oldukça zordur. her açıdan düşünüldüğünde bence türkiyenin tek bir şehri bile huzurlu ve refah içinde bir hayat sürmek için yeterli değildir...
özelliklerine göre değişiklik gösterir.. kime ve neye göre?
izmir baş sırada yer alır.. istanbul fırsatlar şehri olduğundan ikinci sırada gelir ancak çok kalabalık olması ve trafik sorunu ilk sırada olmaması için yeterli nedenlerdir.. arından antalya gelmesi muhtemel, zira akdeniz bölgesinin en canlı olan şehridir. kışları kalabalık oranı düşer, yaza göre sakin bir mevsim geçirir, tercih edilen 3. il olabilir.
eskişehir, ankara ve bursa güzellik açısından listenin devamını oluşturur. hayatını sürdürecek kimselerin, denize yolu çıkan şehirleri tercih etmesi bu şehirleri alt sıralara iter.
bunun dışında; aydın, çanakkale, samsun, adana tahminlere göre sıralamada yer alırlar..