eşi benzeri olamyan sistemdir, pardon sistemsizlik. milyonlarca gencini hepi t
opu 3 saatlik bir sınava mahkum eder. akabininde evlatları yurtdısında para bayılarak diploma sahibi olur.
düşünmeyi,sorgulamayı,üretmeyi yasaklayan; mandacı zihniyetle öğrenci yetiştiren,yasaklamacı,dayatmacı, gereksiz ne varsa ezberletip körpe zihinleri körelten eğitim zihniyeti...
öğretmenini süründüren öğrencisini ise boş teneke halinde, herhangi bir şekilde mezun eden sistemdir.
yorum yapamayan sadece ezberlemiş binlerce yaratık üreten sistem.
hangi lise mezunumuz hatta üniversite mezunumuz ülkemizin siyasi geçmişini, dünyanın siyasi geçmişini bilir? ama herkes dandanakan savaşını, malazgirt savaşını ezbere bilir kuvvetlerimiz şu kadar düşmanlar şu kadardı diye.
anlam veremediğim sistemdir. örneğin; düz lisede lise-1 den sonra alan seçiminde matematik sevmediği veya anlamadığı için sözel bölüm seçen öğrencinin üniversite 1. sınıfta matematik dersiyle karşılaşması.*
sağlıklı bireyler yetiştirmeyen sistemdir. ilkokuldan coğrafyamızdaki ülkeleri ezbere saydırıp bunların %90 nın düşmanımız olduğunu öğretir bu sistem.. zaten ilk günden türk olduğumuzu ve bunun getirisi olarak çalışkan/doğru sıfatlarına sahip olduğumuzu hissettirir. batıda yunan ve rumların megolaidea, doğuda ermenilerin ultraidea, güney doğuda ise kürtlerin maksidea yo gerçekleştirmek için yanıp tutuştuğunu gösterir. atatürk ün ilkelerini ezberletip halkçılık, devletçilik, cumhuriyetçilik gibi maddelerin ne olduğunu sormamıza izin vermez.şanlı türk tarihini malazgirtten başlatıp atatürk ün ölümü ile bittiğini anlatır tarih öğretmenleri bu sistemde. ,ikinci dünya savaşının nerde olduğunu bile söylemez.
rusya yı ikiye ayırır. çanakkale savaşından önce ki çarlık rusya, çanakkale savaşından sonra rusya. daha böyle gider sevgili arkadaşlarım.. biz ise bu tip şeylere boyun eğmekten başka bir çaremiz yoktur. ne deolsa türk milleti rızkına ihanet etmez. ne verilirse onla yetinir. değil mi??
içinde aktif öğrenim sistemini geçtim herhangi bir eğitim sistemi bulunmayan sistemsiz sistem. ezberci, günlük ve çağdaş olmaktan çok uzaktır. çocuğun, gencin beynini kullanması doğrultusundan çok uzaktadır. asla doğru elemeyi yapamaz, çocukları doğru yolda yönlendiremez. tüm işi özel okullara, dershane adı verilen para makinelerine yıkmıştır. bununla beraber bincelerce öğretmende bu sistemsiz sisteme ayak uydurmuş, çocuğu kurslara, dershanelere alışık büyütmüştür. döver, kızar, eleştirir ancak kendisine yapılan eleştriyi kaldıramaz, tersler. işinin öğretmek olduğunu unutur. kendini geliştirmez, dönen/dönmeye çalışan paslı çarkın bir parçası haline gelir. müfredat adı verilen sistemsiz sistem sayesinde ne okutulacağı belli edilir, ancak ya ona uyulmaz ya da uyulsada zaten bir işe yaramaz.
bugüne kadar yurtdışında dahi büyük başarılar almış, ses getirmiş türkler genelde eğitimlerini yurtdışında tamamlamış ve kendini inanılmaz geliştirmiştir. işte anahtar cümle. kendini geliştirmek. bu yurdum insanının genlerinde bulunmadığı için okumak, çalışmak zat-ı muhteremlere bir zulüm gelmektedir. her daim suçu başkasına atmaktadırlar. öğrencisinden, öğretmeninine, idarecisinden bakanına.
hala düşünmeden edemiyorum, acaba dünyanın en iyi 1000 üniversitesi içinde acaba bir türk eğitim kurumu var mı? birgün türkiye, dünya'daki gençlerin hedefleyeceği bir okul kurabilecek mi?
berbat bir sistemdir. düzelmisi için kanımca önce eğitimcilerin düzelmesi gerekmektedir. zaten maddi anlamda tatmin edemediğimiz eğitimcilerimizi en azından manevi anlamda tatmin etmemiz geekmektedir. mesela yeni atanmış genç bir öğretmene en kötü sınıf verilir genelde. oysaki o genç öğretmen çok büyük bir heyecanla başlar mesleğine ama karşısında hayal ettiği aç öğrencileri bulamaz ve zamanla soğur mesleğinden 5 yıl içinde ne haliniz varsa görün cümlesi en çok kullandığı cümle olur ve o öğretmen de artık sistemin bir parçası haline gelir. ama siz o öğretmene en iyi sınıf verirseniz, karşısında kendisini zorlayacak aç öğrencileri bulursa ister istemez kendini geliştirmek zorunda kalacaktır her anlamda. ve mesleğini zevk alarak yapacaktır. dolayısıyla karşılaştığı zorluklarla(yaramaz bir öğrenci, ilgisiz bir veli) daha rahat savaşabilecektir, daha güçlü olacaktır.
eğitim sistemini öss ve oks 'den ibaret sayarsak pek ilerlediğini söyleyemeyiz . fakat ilköğretimde yeni yeni temelleri atılan müfredatla gelişme göstermekte olduğunu söyleyebilirim. yeni sisteme göre artık öğretmen değil öğrenci merkezli eğitim söz konusu . bir anda buna geçilmiyor fakat şu an için öğrencilerin düşünceleri ön planda . günlük hayattan örneklet vererek yorum yapmaları sağlanıyor . öğrencilere araştırma görevleri veriliyor . fakat ödevleri yapmada adaletsizler oluyor malesef.imkanlar dahilinde araştırma yapanlar ve imkansızlar dahilinde araştırma yapanlar . ama ben ilerlediğini düşünmekteyim .