bazı statejistlerin üzerinde ciddi ciddi görüşler ileri sürdüğü, ekonomik ve siyasal cıkarların yakınsaması ile ileride oluşumundan daha cok söz edilecek, türk soylu devletlerin tek bir catı altında toplanması.
abd nin zayıflayıp, çin in askeri baskıları arttığı takdirde oluşumun daha hızlanacağı varsayılmaktadır.
türkiye nin gelişmek için ilerleme istikameti kesinlikle avrupa dır. bu yadsınamaz bir gerçektir.
lakin bu adamların kurduğu medeniyet, müttefik falan dinlememektedir. bu türkiye nin güneydoğusunda, tezgahladıkları oyunlardan bellidir. yani tıpkı bir timsahla arkadaşlık yapmak gibi. belki timsah kadar güçlü olmak için ondan ip uçları alabilirsiniz fakat bu timsah, zayıfsanız, ya da cevresinde sizden başka yiyecek yoksa, sizi yemeyi denemektedir. sizi yemeye kalkmaması için ondan daha güçlü olabilmelisiniz; ya da sizi yemeye kalktığında bir yerlerden yardım alabilmeniz gerekmektedir.
şimdi olası kuzey ırak müdahalesinden sonra doğacak, muhtemel catışma durumunda türkiye kimle işbirliği yapabilir. acil ihtiyaclarını kimden sağlar. öyle olası çatışmalarda, avrupa ve amerika nın birlikte hareket etmeleri muhtemeldir.
özalın ütopyasıdır. cok caba harcamıs, ama basaramıyacagını anlaması uzun sürmemistir.
almanyanın birlesmesi, batı alman halkının yarı yarıya fakirlesmesine yol acmıstır. biz ne kadar aynı ırkız diyosak da, farklı kültürlerden insanlarız, anlasamayız. ustelik, cografi alan büyüdükce, merkezi idarenin zayıflıyor olması gercegi, tarihimizden aldıgımız büyük derstir. biz önce bizi gelistirelim. gelismis bi turkiyenin, turki cumhuriyetlere sağlayacagı destek, suphe götürmez bi gercek olacaktır.
türk birleşik devletleri farazi tanımı hatalıdır... çoklu ırksal bir açılım, bağıntı sözkonusudur 'birleşik devlet' deyince; 'tek bir ırkın birleşik devleti olmaz; üniter devleti olur.