tanrı kaldıramayacağı taşı yaratabilir mi

    6.
  1. -tanrı kaldıramayacağı taşı yaratabilir mi abi sence?
    -ohaa bu nebiçim soru lan.
    -ne biliyim ya birden aklıma geldi de
    -bilmiyorum da sana öyle bişey yapar ki bi daha ne yaparsan yap kaldıramazsın
    -neyi
    -anlandın sen!
    13 ...
  2. 10.
  3. -ALLAH I insan gibi düşünüp gücünün sınırını belirlemeye çalışmak
    (bkz: sözlüğün başına taş yağması) sen koru allahım...
    10 ...
  4. 3.
  5. biz buna bilgisayar dilinde runtime error diyoruz...
    8 ...
  6. 25.
  7. bu kavram kargasası yasanan bir cumledir... soyleki biz bu soruyu ortada yine bizim(insanoğlunun) yerçekimi diye adlandırdığımız aslında varlığı izafi olan bir kanundan yola çıkarak soruyoruz ve kendi çelişkimizi kendimiz oluşturuyoruz. daha da anlaşılır yapmaya çalışacağım olayı; yer çekimi nedir diye bir soru sorulsa muhtemel cevabımız; büyük bir kütleyle küçük bir kütlenin birbirine uyguladığı çekme kuvveti deriz; bu kuvvetin nasıl olduğunu açıklar ama neden var olduğunu açıklayamayız. Varlığını ancak etkilerinden bileleceğimizi iddia ederiz.
    islam felsefesinde ise bu olay (bence mantıklı olanda budur) allah'in sürekli olarak (dinamik) yaratma eyleminin belirli bir kurala uygun olmasındandır, ve bizim bu eylemi (kuralı) belirli bir duzen içerisinde gorerek bu duzeni yerçekimi olarak adlandırmamızdır. yani Allah'in evrende kaynağı kendinden olan bir düzenini bizim yerçekimi olarak adlandırmamızdır. biraz karışmış olabilir ama daha anlaşılır olması açısından bir örnek ile devam edecegim;

    bir futbol topunun yere düşüşünü düşünelim, neden yere düşüyor sorusunu sorduğumuz zaman muhtemel cevabımız yerçekiminden dolayı düşüyor olacaktır (en azından fizik bilen birisi boyle cevap verir) ama olayın esası o şekilde değildir. topun düşüşünü kare kare izlediğimizi farzedelim, işte topun bu kare kare düşüşü ( her bir karede aslında düşmüyordur ama vardır ) ; bu olayın detayına inersek zaman mahluku devreye girecektir ama ben o konuya girmek istemiyorum) her daim allah tarafından tekrar tekrar yaratılmaktadır ve bizler de bu yaratma eyleminin düzenine yerçekimi demekteyiz. haliyle yerçekimi dediğimiz şey ise izafidir ve bir adlandırmadır. yerçekimi yaratmanın bir neticesidir ya da çıkarımıdır ama yaratılmış bir şey değildir, bizim mantığımızla o eylimin formulune verdiğimiz addır ya da vs, şimdi bu koşulda şu soruyu soralım tekrar acaba kaldırılamayacak taş kavramı nedir? böyle bir soru bu koşullarda sorulabilir mi? sorulsa bile mantıksal yönden ne ifade eder? senin aklının kırmızısı kaç kilo demekten farkı ne olur?
    saygılarımla...
    8 ...
  8. 4.
  9. ateist felsefecilerin kafa karıştırma sorularından biridir. *
    ayrıca:
    (bkz: sen hala orada mısın evladım)
    5 ...
  10. 89.
  11. allah başka allah yaratabilir mi gibi bir soruyu da akıllara getiren sorudur. cevaplamaya çalışmak ise benim çok üzerimde olan bir sorudur.
    5 ...
  12. 120.
  13. soruda taşa takılmayın, özü: tanrı kendini aşabilecek bir güç ortaya çıkarabilir mi?

    eğer çıkaramazsa o nasıl her şeye gücü yeten oluyor?
    eğer çıkarırsa o nasıl her şeye gücü yeten oluyor?
    5 ...
  14. 122.
  15. bu soru direkt olarak "tanrı yerçekimine maruz kalıyor mu?" sorusuna eşittir. yani tamamen saçmalıktır. bu soruyu ilk soran kişi "ya amk ne kadar da zekiyim" diye düşünen yarı-embesildir.
    6 ...
  16. 11.
  17. 21.
  18. einstein kum tanesinin sırrını çözseydik kainatın sırrını çözerdik demiş. sen daha onu cevaplayamazken uğraştığın soruya bak denilecek soru.
    3 ...
© 2025 uludağ sözlük